Juurvilja plaadipirukas petersellikreemiga

Tavaliselt söön supi kõrvale täisteraleiba, aga vahelduse mõttes küpsetasin seekord piruka. Kasutasin esimest korda elus juursellerit. Maitses nagu seller ikka ehk siis pole just mu lemmikasi, aga keetes muutub selle maitse palju leebemaks. Üllatavalt hea pirukas tuli neist asjadest kokku. Eriti üllatas petersellikreem, mida sööks kas või paljalt. Dipi asemel vms. Ja soolaga ei tasu juurviljade peale koonerdada, sest muidu on tulemuseks üks väga mage pirukas!

Idee siit.

ahjuplaaditäis (170 kcal/100 g)

2014-12-18 19.12.59

Pärmitainas:

  • 25 g presspärmi
  • 250 ml käesooja vett
  • ½ tl soola
  • ½ tl meelepäraseid kuivatatud ürte
  • 200 g nisujahu
  • 120 g täisteranisujahu
  • 2 spl õli

Võta suurem kauss ning aseta sinna pärm. Vala peale vesi, lisa sool ja ürdid. Sega kõik segamini. Sega jahud omavahel ning lisa vedelikule. Sega, kuni hakkab tainapall moodustuma. Nüüd sõtku kätega edasi. Lisa õli ning sõtku natuke veel. Kata kauss puhta rätiga ning jäta sooja kohta umbes tunniks kerkima (et kerkiks kahekordseks). Samal ajal saad valmistada katte ja kreemi.

Pirukakate:

  • 400 g kartulit
  • 300 g peeti
  • 200 g juursellerit
  • soola, pipart
  • (u 45 g tšillikastet)

Keeda kartulid, peet ja juurseller koorega pehmeks ja kurna. Võid seda ka eelmisel õhtul teha. Koori peedid ja juurseller.

Päevalilleseemne kreem:

  • 150 g kooritud päevalilleseemneid (leota paar tundi või keeda 15 minutit kuni 20 minutit)
  • 150 ml vett
  • suurem punt värsket peterselli (u 30 g)
  • ½ tl soola

Kurna leotatud või keedetud päevalilleseemned. Püreesta koos vee, peterselli ja soolaga ühtlaseks kreemiks.

Pane ahi 200 kraadi juurde eelkuumenema. Võta kerkinud tainas ja sõtku veel korraks läbi. Pane suuremale ahjuplaadile küpsetuspaber ning aseta tainapall sinna peale. Rulli või tee käte abil tainas ahjuplaadisuuruseks. Kui tainas väga kleepuv on, võid abiks jahu kasutada. Nirista taina peale veidi tšillikastet ja määri selle peale ühtlaselt petersellikreem. Kreemi peale lao õhukeseks lõigatud juurviljaviilud. Raputa igale köögiviljareale natuke soola ja pipart. Jäta ettevalmistatud pirukas veel umbes 15 minutiks sooja kohta kerkima, kuni ahi kuumeneb. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit, kuni pirukaääred on kuldpruunid. Enne lahtilõikamist lase natuke jahtuda. Serveeri hakitud peterselli ja supiga.

2014-12-18 19.02.37

2014-12-18 19.39.25

Advertisements
This entry was posted in soolane and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Juurvilja plaadipirukas petersellikreemiga

  1. Pingback: Peedisupp | Cook the day away!

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s