Kohupiima-pärmitainast pidusai õunte ja pohladega

Kohev ja pehme pidusai, kus pole kasutatud võid, vaid hoopis kohupiima. Seega on tainas pehmem, kuid raskemini käsitletav. Taina ja tuhksuhkru magusus on mõnusas tasakaalus hapuka õunamoosi ja pohladega. Siiski jäi sai minu jaoks veidi kuivaks.

Idee siit.

211 kcal/100 g

2014-12-21 15.57.20

Tainas:

  • 1 pakk (12 g) kuivpärmi
  • u 500 g nisujahu
  • 85 g suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 200 ml vett
  • 300 g maitsestamata rasvatut kohupiimakreemi

Täidis:

  • 500 g õunamoosi
  • 100 g pohlasid (värskeid või külmutatuid)
  • u 2 sl kaneeli
  • määrimiseks 1 lahtiklopitud muna
  • 3 sl mandlilaaste
  • tuhksuhkrut

Sega omavahel pärm, jahu, suhkur ja sool. Lisa käesoe vesi ja tunnike toasoojas seisnud kohupiim. Nüüd hakka sõtkuma. Kohupiimaga tainas jääb üsna pehme ja kleepuv, nii et kausi seinte küljest see täielikult lahti ei löö. Kui siiski tundub, et tainas on liiga vedel, lisa veidike jahu. Tainas peab lõpuks moodustama ühtlase elastselt koos hoidva pehme massi. Kata tainakauss köögirätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Kui tainas on kerkinud, kummuta see lauale. Vajadusel kasuta rullimisel jahu. Rulli tainas õhukeseks ristkülikuks. Määri peale õunamoos ja puista pohladega üle. Raputa peale kaneeli.

2014-12-21 13.49.522014-12-21 13.56.06

Keera pikemast servast ettevaatlikult lükates ja samal ajal kõigepealt ühest äärest, siis keskelt ja siis teisest äärest jupikaupa tõstes tainas rulli. Lõika rullist u 4 cm paksused jupid. Tõsta need ümmargusse ahjuvormi (kasutasin 28 cm). Välimus ei ole rullidel oluline, sest kerkides ja küpsedes moodustavad nad koheva ilusa saia. Päris tihedalt ära rulle üksteise kõrvale lao, veidi kerkimisruumi peab ka jääma.

2014-12-21 14.03.322014-12-21 14.11.122014-12-21 14.43.50

Kui sul osa tainast üle jääb, võid ülejäänud rullidest teha veel teise, väiksema pidusaia või tõsta rullid hoopis muffinivormidesse ja küpsetada saiakestena. Ma panin pabervormidesse, kust neid pärast enam kätte ei saanud, nii et seda viga ärge tehke :P

Lase enne ahju tõstmist saial toatemperatuuril 30 minutit seista (selle ajaga kerkivad rullide vahele jäetud tühimikud juba täis). Määri pealt munaga. Nüüd raputa rullidele mandlilaastud ja küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit. Lase räti all veidi jahtuda, siis raputa peale tuhksuhkrut.

2014-12-21 16.04.42

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s