Makroonid Itaalia ja Prantsuse meetodil

Tegin kuue päeva jooksul kolm korda makroone. Kuna oli plaanis neid perele jõulukingikotti pakkida, siis lihtsalt oli vaja, et asi õnnestuks. Polnud aimugi, et mul (enam-vähem) õnnestumiseks nii mitu korda läheb.

2014-12-22 18.35.07

Prantsuse meetodil olin makroone varemgi kolmel korral teinud. Enam-vähem rahuldavate tulemustega. Nüüd aga tahtsin järele proovida Itaalia meetodi. Ütleme nii, et see pole mulle. Kahe käega peab suutma liiga palju asju korraga teha ja minu väikses köögis pole see eriti võimalik :D Tainas tundus muidu stabiilsem ja õigema konsistentsiga kui Prantsuse meetodil, aga mingil põhjusel läks mul suhkur munavahu sisse segades tükki ja need tükid ummistasid muidugi pritskoti ära. Seega tegin ühe plaaditäie lusikaga. Plaaditäit ahjust välja võttes sain teada, et lusikaga makroone kindlasti teha ei saa :D Teise plaaditäie tegin läbi raskuste pritskotiga ja see oli enam-vähem. Siiski oli need makroonid väga kummalised: väga õrnad, nii et suutsin mitu ära lõhkuda, ja ülikleepuvad. Prantsuse meetodil on mul täiesti teistsugused tulnud.

2014-12-13 20.50.12

Katse kaks oli vanal heal Prantsuse meetodil. Kasutasin Sandra Veeremaa retsepti, millega ka esimest korda elus makroone tegin. Eriti esinduslikud nad siis välja ei näinud, aga vähemalt olid neil jalad. Seekord läksid needki täiesti untsu. Ilmselt segasin liiga vähe läbi ja tainasse jäi liiga palju õhku, sest need kerkisid jubedalt kõrgusesse ja nägid välja nagu beseed. Pluss läksid pealt katki/auguliseks, nagu keegi oleks neid kuulipildujaga tulistanud :D

See aga tähendas seda, et pidin tegema ka kolmanda laari. Leidsin arvutist ühe retsepti, mis oli pikk/põhjalik ja tundus usaldusväärne. Taaskord sama protessi läbi tehes jõudis kohale, et ma hakkan vaikselt makroonide hingeelule pihta saama. Näiteks sain aru, milline tainas välja nägema peab! Siiski suutsin veidi üle segada (sest ma ei tahtnud mingil juhul jälle liiga vähe segada :D), nii et osad vajusid plaadil liiga laiaks. Aga seekord ei läinud mu makroonid pealt katki, mis on mu jaoks kõige olulisem, sest siis võib võhik arvata, et need on õnnestunud. Muidugi olid nad jällegi seest täiesti tühjad, still have to figure that out, aga ma olin endaga rahul. Oleks suurema koguse teinud, oleks sealt oma 20 makrooni saanud. Kuna tegin aga vaid pool kogust, siis pidin ka oma eelmiste laaride parimad välja otsima ja kingikotti pistma :/

2014-12-18 19.57.33

Võiks arvata, et nii tihe makroonide vorpimine on tüütu, aga ausalt öeldes tekkis mul lõpuks juba hasart, mis ei kao vist enne, kui seest täis makroonid suudan küpsetada. Ja Šveitsi meetod on ju veel järele proovimata! Tundub igatahes lihtsam kui Itaalia oma.

Täidiseid tegin seekord viis:

Jõuluhõnguline täidis:

Külmkapis muutus täidis suhteliselt tahkeks, nii et seda oli kõige keerulisem peale määrida. Aga pohladega koos moodustas see tõeliselt hea maitseelamuse!

  • 0,5 apelsini mahl ja koor
  • 100 g valget šokolaadi
  • 0,5 tl piparkoogimaitseainet
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • 50 g toorjuustu
  • 1 peotäis pohli

Pigista apelsinist välja mahl ja lõika köögiviljkoorijaga koorest suured viilud. Pane potti ja kuumuta keemiseni. Lase apelsinimahlal tasasel tulel 10 minutit podiseda.

Sulata vesivannil valge šokolaad, lisa piparkoogimaitseaine ja vanillisuhkur. Tõsta pott vesivannilt ja sega juurde toorjuust ning apelsinisiirup (koor jäta välja). Valmis kreem pane jäta külmkappi tahenema.

Pane makroonipoolikute peale täidis ja täidise peale 4-5 pohla.

2014-12-20 19.21.39

Sidruni-ganache

Täpselt õige konsistentsiga ja mõnusalt magushapu täidis!

  • poole sidruni koor
  • 30 g värsket sidrunimahla (u pool sidrunit)
  • 75 g valget šokolaadi

Riivi pool sidrunist. Pigista sidrunist 30 g mahla välja. Tükelda valge šokolaad ja sulata vesivannil.

Vala värske sidrunimahl väiksesse kastrulisse ja aja keema. Kui see keeb, eemalda tulelt ja vala valge šokolaadi peale (mis on ikka veel vesivannil). Sega, kuni täielikult segunenud. Lisa sidrunikoor ja sega veel.

2014-12-21 15.28.50

Mustsõstratäidis

Panin veidi vähem toorjuustu ja rohkem vahukoort+mustsõstraid, nii et täidis tuli veidi vedel. Ehk siis sellega täidetud makroonid kippusid järgmiseks päevaks liiga niiskeks minema!

  • 50 ml vahukoort
  • 15 g suhkrut
  • peotäis mustsõstraid
  • 50 g toasooja toorjuustu
  • 1 tl sidrunimahla

Vahusta vahukoor suhkruga. Püreesta mustsõstrad, toorjuust ja sidrunimahl blendris. Lisa vahustatud koorele. Alguses tundub kreem vedel, kuid pärast 20 minutit külmikus seismist on see kasutusvalmis.

2014-12-21 15.10.00

Soolane maapähklivõi täidis

Minu vaieldamatu lemmiktäidis! Täpselt parajalt soolane.

  • 63 g maapähklivõid
  • 13 g toasooja võid
  • 13 g vahukoort
  • 5 g tuhksuhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 g meresoola

Sega kõik koostisosad ühtlaseks.

2014-12-20 18.56.31

Šokolaadi-pralinee täidis

Ka see täidis oli veidi vedel. Külmkapist võttes mitte, aga kui seda mõnda aega toatemperatuuril hoida, kippus makroonide vahelt välja tilkuma. Ilmselt võib siis ganache‘i veidi vähem valmistada.

  • 44 g suhkrut
  • 15 ml vett
  • 38 röstitud ja kooritud metspähkleid
  • 100 g vahukoort
  • 100 g piimašokolaadi

Pane suhkur koos veega väiksesse kastrulisse keskmisele kuumusele kuni suhkur lahustub ja muutub tumedaks merevaigupruuniks. Jälgi suhkrusegu hoolega, sest see võib kiirelt kõrbema minna!

Vala valmis suhkur pähklitele ja lase jahtuda. Kui jahtunud, murra pähklid ja suhkur tükkideks ning jahvata köögikombainis peeneks.

Valmista šokolaadi-ganache, kuumutades vahukoore ja valades selle tükeldatud piimašokolaadile. Kui šokolaad on sulanud, sega sisse pralinee ja pane segu mõneks ajaks külmkappi.

2014-12-21 15.50.51

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s