Beef Wellington

Millal veel sellist pidurooga valmistada kui mitte jõululaupäeval?

Idee Oma Maitsest.

kuuele (210 kcal/100 g)

2014-12-24 17.34.44

  • 1 kg veise sisefileed
  • 3 spl õli
  • 50 g võid
  • 230 g sibulat
  • 250 g soolaseeni
  • 3 spl kuivatatud ürte
  • soola, pipart
  • 500 g lehttainast
  • 1 muna
  • 2 tl jahu
  • 2 dl kuiva punast veini
  • 5 dl puljongit
  • 1 spl sinepit

Veisefileed ostes arvesta, et see oleks kogu pikkuses enam vähem sama paksusega (või lõika jämedam pool keskmisesse mõõtu). Pane ahi 220 kraadi juurde soojenema. Aja õli suurel pannil kuumaks ja pruunista fileed tihti ringi keerates kõrgel kuumusel umbes 5 minutit, et lihamahlad kinni kõrvetada ja saada pruun pealispind. Aseta pann kõrvale.

Pane filee sirgelt ahjupannile ja küpseta ahjus 25 minutit (tulemuseks on well done liha). Keera ahi nüüd 200 kraadi peale.

Haki sibulad ja seened võimalikult peeneks. Võta lihapruunistuspann ja sulata seal või. Lisa sibul ja seened ning prae aeg-ajalt segades, kuni vedelik on täielikult aurustunud. Pruunista veidi. Keera kuumus kinni, lisa ürdid, maitsesta soola-pipraga ja jäta jahtuma. Võta filee ahjupannilt ja aseta köögipaberile nõrguma. Lihamahlad vala kastme jaoks praepannile, kus praadisid seeni. Jahtunud filee maitsesta soola-pipraga.

Rulli kergelt jahusel tööpinnal lehttainas õhukeseks. Mõõda filee pikkuse järgi, jäta ruumi umbes 5 cm otstesse ja 10 cm kuni 12 cm külgedele. Ülejäänud tainaäärtest saab hiljem teha kaunistused. Keskele piki tainast säti lusikaga tõstes fileepikkune seenetäidise riba. Sellele aseta filee. Nüüd lappa prooviks kõigepealt otsad ja siis küljed tihedalt ümber filee vaheliti kokku. Lõika ära üleliigsed tainaribad, sest liitekoht võiks olla 2 cm kuni 3 cm, mitte paksem. Määri õigesse mõõtu lõigatud tainatüki ääred lahtiklopitud munaga ja säti tihedalt ümber filee. Vajuta liitekohad kergelt näppudega kinni. Torka kahvliga tainakoorde augud, kust küpsedes aur välja pääseks. Aseta tainas, filee liitekoht allpool, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja tee ülejäänud tainaribadest kaunistused. Määri ka need munaga ja küpseta ahju allosas 35 min või kuni tainas on saanud kuldpruuni jume.

2014-12-24 16.40.04

Samal ajal valmista kaste. Võta lihamahladega pann, kuumuta auravaks ja vispliga pidevalt segades raputa juurde jahu. Kuumuta pidevalt segades paar minutit, et jahu pruunistuks. Vala juurde vein ja keeda kolmandiku võrra kokku. Kalla hulka puljong ja keeda uuesti kolmandiku võrra kokku. Sega juurde sinep ja maitsesta vajadusel soola-pipraga. Serveeri vaagnal ja kõrvale paku sibulavarrepuistega krõbedaid ahjukartuleid.

Advertisements
This entry was posted in soolane and tagged , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s