Õunasõõrikud

Elu teised sõõrikud. Igal juhul keerulisemad kui need täiesti tavalised. Ilmselt tegin ise midagi valesti. Nt kasutasin kuivpärmi, mille parim enne ammu möödas. Mõtlesin, et sõõrikute puhul ehk vähem vahet kui kuklite või saiakeste puhul. Ehk siis eriti hoogsalt tainas ei kerkinud. Lisaks oli see üüülikleepuv, nii et andis neid palle vormida. Retseptis polnud kirjas, et suhkrusegu, milles sõõrikuid veeretada, peaks olema tuhksuhkrust tehtud, kuid ajakirjas olnud pilti hiljem uurides tundus, et just seda oli seal kasutatud. Minul ei tahtnud see kate üldse külge jääda, sest sõõrikud olid väljast nii mõnusad krõbedad. Täidiseks olnud kondenspiima kogust vähendasin poole võrra, sest tundus, et rohkem neisse küll ei mahuks :/ Pikk jutt, sitt jutt: sõõrikud on imelised! Eriti vahetult pärast valmistamist. Nii pehmed ja õuna tõttu mahlased ning rohkelt magusat kondenspiima täis.

Idee Oma Maitsest

20 tk (364 kcal/100 g)

2015-03-13 20.45.38

  • 150 ml piima
  • 50 g võid
  • 400 g jahu
  • 7 g kuivpärmi
  • 100 g suhkrut
  • 1,5 tl kaneeli
  • 0,5 tl soola
  • 1 riivitud õun (u 220 g)
  • 1 suur muna
  • 400 g taime- või päevalilleõli
  • 190 g keedetud kondenspiima

Kuumuta kastrulis piim, lisa võikuubikud ja tõsta kõrvale, kuni või on sulanud ja piim käesoojaks jahtunud. Pane kaussi jahu, pärm, 50 g suhkrut, 0,5 tl kaneeli ja sool, sega. Tee jahuhunniku keskele süvend ja vala sinna soe piim, riivitud õun ja lahtilöödud muna. Sega, siis kummuta lauale ja mudi kergelt läbi. Tõsta õlitatud kaussi, kata õlitatud toidukilega ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida. Selleks kulub umbes kaks tundi.

Määri kaks ahjuplaati kergelt õliga. Sõtku tainast õhumullid välja. Võta tainast Kreeka pähkli suurune tükk ja rulli ümmarguseks, tõsta ahjuplaadile ja suru natuke lapikumaks. Tee nii kogu tainaga, kokku peaksid saama 20 tainapalli. Kata pallid õlitatud toidukilega ja lase 30 minutit kerkida.

Sega taldrikul 50 g suhkrut ja 1 tl kaneeli. Tõsta kõrgete äärtega pannile õli kuumenema. Kui see on 180 kraadi juures või nii kuum, et proovitükk hakkab kohe küpsema, alusta sõõrikute frittimist. Pane korraga pannile 3 kuni 4 tk ja küpseta need kuldseks, selleks peaks kuluma 3 min kuni 4 min. Tõsta köögipaberile nõrguma ja veereta seejärel suhkru-kaneelisegus.

2015-03-13 19.44.13

Valmis sõõrikute keskele tee puuvardaga ava ja suru sinna keedetud kondenspiimaga täidetud tordipritsi otsak. Pritsi ohtralt täidist. Tee nii kõikide sõõrikutega.

2015-03-13 20.55.12

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s