Astelpaju-kookose tort

Ema sünnipäev on piisav põhjus, et nii keeruline kook ette võtta. Jaotasin tegevused lausa nelja päeva vahel ära, aga ikkagi valmis see raskelt. Põhi oli hästi mure ja tahtis ära laguneda ja kuna mandliküpsis oli põhjast läbimõõdult väiksem, ei tahtnud kreem üldse vahel püsida ja voolas ära. Panin koogivormi koogi kokkupanemise ajaks korraks ümber, aga oleks pidanud selle ümber jätmagi, koogi ööseks külma panema ja siis järgmisel päeval küljed katma. Oh well, selline ebamäärase kujuga käkk tuli igatahes välja. Vähemalt astelpajuvõidega olen väga rahul. Ja noh, lilledega suht ka. Oleks keegi mulle vaid öelnud, milline nuhtlus on ananassi puhastada! Tort ise oli eeeriti mahlane ja maitselt pigem mahedapoolne.

Idee siit.

291 kcal/100 g

2015-03-20 15.43.26

Mandlibiskviit

  • 2 muna
  • 3 spl suhkrut
  • 2 spl tärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g mandlijahu
  • 2 spl sulavõid

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Sega omavahel tärklis, küpsetuspulber ja mandlijahu ning sega need ettevaatlikult munavahu hulka. Viimasena lisa sulavõi. Kalla tainas 20 cm diameetriga küpsetuspaberiga kaetud vormi ja küpseta umbes 30 minutit (vajadusel kata vahepeal fooliumiga).

2015-03-19 18.16.49

Mandliküpsis

  • 45 g munavalgeid
  • 15 g suhkrut
  • 100 g mandlijahu
  • 60 g tuhksuhkrut

Mandliküpsise jaoks võta küpsetuspaberileht ja joonista sellele üks 18 cm diameetriga ring. Vahusta munavalgeid, kuni moodustub pehme vaht. Jätka vahustamist ja lisa kahes osas juurde suhkur. Jätka vahustamist kuni munavalge teravate tippudeni. Sõelu juurde mandlijahu ja tuhksuhkur. Sega tainas spaatliga õrnalt kokku ning pane küpsetuspaberile joonistatud ringi sisse. Jäta 30 minutiks seisma.

Kui biskviit on ahjust väljas, siis alanda ahju temperatuuri 150 kraadini. Küpseta mandliküpsist ahjus u 30 minutit.

2015-03-19 18.18.58

Astelpajuvõie

  • 1 dl astelpaju püreed (u 200 g marju)
  • 2 muna
  • 150 g võid
  • 120 g suhkrut

Valmista astelpajuvõie. Selleks kuumuta paksupõhjalises potis, vaiksel tulel purustatud ja läbi sõela surutud astelpajumarjad, munad, või ja suhkur, samal ajal vispliga segades. Kui segu on paksenenud, tõsta see tulelt ja jäta jahtuma.

2015-03-17 19.15.03

Kookoskreem

  • 600 g kohupiima
  • 200 g toorjuustu
  • 2 laimi mahl (50 g)
  • 150 g pruuni suhkrut
  • 1 purk kookospiima (külmkapist)
  • kaunistuseks 50 g kuni 100 g kookoshelbeid

Sega kokku kreemi koostisosad: esialgu kohupiim, toorjuust, laimimahl ja suhkur. Korja kookospiima purgist pealt ära pealmine vahune koorekiht ja vahusta seda koos ülejäänud koostisosadega. Purgi põhja jäänud vesi pane immutamiseks kõrvale. Jäta paar supilusikatäit kreemi külmkappi (sellega saab hiljem lilli tordi külge kinnitada).

Pane tort kokku. Lõika biskviit pooleks, pane üks pool serveerimisalusele (immuta kergelt kookospiimaga), peale astelpajuvõie, seejärel kreemikiht. Järgmisena mandliküpsis, astelpajuvõie, kreem, biskviit (immutatud), õrn kiht võiet ja viimasena kata tort kreemiga nii pealt kui ka külgedelt. Kaunista röstitud kookosega ja jäta külmkappi üleöö tahenema.

2015-03-19 18.27.12 2015-03-19 18.31.232015-03-20 15.13.06

Ananassililled

  • 1 väiksem ananass
  • 1 dl suhkrusiirupit

Lihtsa suhkrusiirupi saab, kui segada kokku 1 dl vett ja 100 g suhkrut ning keeta need tasasel tulel siirupiks.

Viimasena valmista ananassililled. Puhasta ananass ja lõika võimalikult õhukesed (2 mm kuni 3 mm) viilud. Kuivata viilud majapidamispaberiga ja pintselda mõlemalt poolt suhkrusiirupiga. Pane ananass restile ning 120-kraadisesse ahju (alla plaat, et ahju mitte määrida). Kuivata ühelt poolt u 45 min, keera ringi ja kuivata teiselt poolt veel 30 minutit. Võta ahjust välja ja pane muffinivormidesse, et anda lilledele loomulikku kuju. Pane lilled tagasi ahju, lülita ahi kohe välja ja jäta lilled üleöö ahju kuivama. Hommikul kaunista nendega tort.

2015-03-20 15.11.112015-03-20 17.28.08

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s