Apelsini ja karamelli juustukook

You can’t rush a cheesecake! Ehk siis üritasin seda pärast 20 min jahutamist kiirelt vormist välja võtta, et ühele heale inimesele tükk teele kaasa panna, kuid kook tahtis laiali vajuda. Välimuse rikkusin täiesti, kuid see maitse on oivaline. Karamelline apelsin. Nagu mu lemmiku Fazeri sarja Fazerina maiused. Seda peab kordama! Ja järgmine kord peaks vist veidi kauem küpsetama, sest gaasiahjus tuleb kuumus vaid alt ja kui ahju põhja veega anum panna, ei saa kook küllalt kuumust. Ehk siis oli see järgmisel päeval lahti lõigates ikka veel keskelt väääga pehme. Tavaliselt mulle juustukoogid eriti ei meeldi, ilmselt küpsetan neid tihti üle, aga see oli täiuslikult kreemine! Nüüd tean, et better underdone kui overdone.

Idee siit.

364 kcal/100 g

2015-04-17 16.04.00

Põhi

  • 10 Digestive küpsist (150 g; ma panin 40 g Poesia kondenspiimaküpsiseid ja 110 g Digestive omi)
  • 70 g võid

Täidis

  • 400 g toorjuustu
  • 100 g pruuni suhkrut
  • 180 g keedetud kondenspiima
  • ühe apelsini riivitud koor
  • 2 muna
  • 2 tl jahu
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • soola

Kate

  • 200 g keedetud kondenspiima
  • 0,5 apelsini mahl (tuli 55 g)
  • 50 g võid
  • soola

Kaunistamiseks

  • järelejäänud apelsinipoolik

Pane ahju põhja kuumakindel anum veega. Kuumuta ahi 190 kraadini.

Põhja jaoks purusta küpsised, sulata või, sega need omavahel kokku ja suru 20 cm küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja. Küpseta 10 minutit.

Sega toorjuust suhkruga. Seejärel lisa kondenspiim ja riivitud apelsinikoor. Nüüd sega ükshaaval hulka munad ja viimasena lisa jahu, vanill ja natuke soola. Kalla tainas küpsetatud põhjale ja pane ahju. 15 minuti pärast alanda ahju temperatuuri 160 kraadini ja küpseta kooki veel 30 minutit. Lülita ahi välja, ava ahjuuks minimaalselt ja lase koogil niimoodi 20 minutit jahtuda. Seejärel ava uks täielikult ja lase koogil ahjus jahtuda, kuni see on leige.

Vahepeal valmista karamellikate: pane kondenspiim, apelsinimahl, või ja natuke soola potti. Kuumuta mõõdukal kuumusel, pidevalt segades, kuni saad ühtlase kastme. Kata pott kaanega ja jäta kaste jahtuma. Jahtunud kaste kalla leigele koogile. Kaunista järelejäänud apelsinipoolikuga. Jäta vähemalt üleöö külmkappi.

2015-04-17 16.08.53

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s