Apelsini-pistaatsiatort

Pistaatsiapähklimaitselised magustoidud on mu suured lemmikud! Siiani pole pidanud neis pettuma. Nii et sellise koogi ise küpsetamine tekitas parajat elevust. Sai pähklite ja pähklikreemi peale korralikult raha raisatud ja puha :P Põhja retsept oli eriti mõnus: tuli kohev paks põhi, mida oli kerge lõigata! Kõige keerulisem osa oli tordi kattekreemiga katmine, sest apelsini-pistaatsiakreem polnud veel väga hästi tardunud. Seega tulemus ilus ei jäänud, aga loeb ju maitse! Ja see oli imeline. Võib vist uueks lemmiktordiks tituleerida! Parem kui Ristikheina kohviku taevalik apelsini-pistaatsiatort.

Idee siit.

348 kcal/100 g

2015-05-22 18.51.13

Põhi

  • 100 g jahu
  • 100 g mandlijahu
  • näpuotsatäis soola
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 tl soodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 80 g võid
  • 150 g suhkrut
  • 2 muna
  • 100 g hapukoort
  • poole apelsini koor (3 g)
  • peotäis hakitud pistaatsiapähkleid (30 g)

Alusta taina valmistamisest. Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane valmis 20 cm küpsetuspaberiga vooderdatud koogivorm. Sega kausis kokku kuivained: jahu, mandlijahu, sool, vanillsuhkur, sooda ja küpsetuspulber.

Hõõru toasoe või ja suhkur heledaks vahuks. Lisa ükshaaval hulka munad ning seejärel hapukoor ja riivitud apelsinikoor. Nüüd lisa tainale pool kuivainetest, sega läbi, lisa ülejäänud kuivained. Viimasena sega hulka hakitud pistaatsiapähklid. Kalla tainas vormi ja küpseta u 45 minutit. Jahtunud põhi lõika pooleks.

2015-05-21 18.46.312015-05-21 17.26.37

Immutamiseks

  • 3 spl Cointreau’d (30 g)
  • poole apelsini mahl (60 g)
  • veerandi sidruni mahl (10 g)
  • 0,5 pakki RUF apelsinisuhkrut

Vahepeal valmista immutamiseks segu: pane potti Cointreau, apelsini- ja sidrunimahl ning apelsinisuhkur. Aja keema ning tõsta jahtuma.

Apelsini-pistaatsia kreem

  • 2 muna
  • 2 spl suhkrut
  • poole apelsini mahl ja koor
  • 0,5 pakki RUF apelsinisuhkrut
  • 2  želatiinilehte
  • 2 tl pistaatsiapähklikreemi (20 g)
  • 2 dl vahukoort
  • 150 g mascarpone‘t

Kreemi jaoks pane munad suhkru, apelsinikoore, -mahla ja -suhkruga kaussi. Eraldi kaussi kalla külm vesi ja pane sinna želatiinilehed. Tõsta munade ja apelsiniga kauss vesivannile ja kuumuta pidevalt vispliga segades, kuni segu on paksenenud. Tõsta vesivannilt ära ja sega kohe hulka veest tühjaks pigistatud želatiinilehed ning seejärel pistaatsiapähklikreem. Lase kreemil hetk jahtuda.

Selle hetke ajal vahusta vahukoor mascarpone‘ga tugevaks kreemiks. Sega vispliga kolmandik vahukoore-mascarpone-kreemist apelsini-pistaatsia kreemi hulka. Seejärel sega ülejäänud kreem spaatliga ettevaatlikult juurde.

Kate

  • 250 g mascarpone‘t
  • 2 dl vahukoort
  • veerandi sidruni mahl
  • 1 spl suhkrut
  • kaunistamiseks nt pistaatsiapähkleid, sukaadi vms

Nüüd pane tort kokku: aseta alusele tordipõhi (pane ümber tordirõngas!), immuta seda poole immutusvedelikuga, kalla peale pool kreemist. Nüüd pane peale teine tordipõhi ja sellele samuti immutusvedelik ja kreem. Aseta tort külma u 1 tunniks.

2015-05-22 18.15.14

Katte jaoks vahusta kõik koostisosad tugevaks kreemiks. Võta tort külmast, eemalda tordirõngas ja kata tort kattega. Kaunista vastavalt soovile!

2015-05-23 18.58.26

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s