Sushi

Ma sööks sushi‘t iga päev, kui selle tegemine suht aeganõudev poleks ja kui seda kohe ära sööma ei peaks :P Tõesti imeline toit…ja nii täitev! Eriti hea on sushi tempura jahus paneeritult. Ka külalistele meeldis see versioon enim. Kindlasti on parem paneerida California maki‘t, sest riisi külge jääb glasuur palju paremini kui nori lehe külge! California maki‘d meeldivad mulle niisama ka rohkem. Arvasin, et neid on palju keerulisem teha, aga tegelikult pole, tuleb lihtsalt toidukile appi võtta ja nori leht veidi hoolsamini riisiga katta, et ikka ilus välja näeks :P Ja selline väike lisand nagu röstitud seesamiseemned annavad palju juurde. Kindlasti peavad mu meelest lisanditeks olema ka küüslaugune toorjuust ja kreemine avokaado!

Idee siit.

72 maki’t (sushi keskmiselt 159 kcal/100 g)

2015-05-23 16.51.51

Sushi-riis

Ühe nori lehe kohta arvestatakse 100 g keedetud riisi (algajana kulus mul seda siiski pigem 130 g). Sushi-riis peab olema kleepjas, aga riisiterad siiski al dente – riisi pudruks keeta ei tohi (ja just see juhtub paarikümne minutiga, mis pakendil soovituslik).

Enne keetmist pese sushi-riisi väga hoolikalt, loputa mitmed korrad sõela peal vee all nii, et valget vedelikku enam ei tuleks. Seejärel leota riisi umbes pool tundi, pese uuesti, kalla potti ning pane peale külm vesi, millega riis keema tõsta. 500 g toore riisi kohta pane 750 ml vett (sellest kogusest riisist saab u 9 sushi-rulli).

Riisi tuleb keeta võimalikult laiapõhjalises potis või isegi kõrgete äärtega pannil. Pane riisipott pliidile, tõsta kiiresti keema ning seejärel alanda kuumust madalale. Keemise ajal ära sega! Keeda, kuni vedelik on riisi sisse imbunud. See võtab aega umbes 10 minutit keema tõusmisest.

Sushi-riisi maitsestamine

Keenud riis tuleb kohe soojalt maitsestada.

500 g (toore) riisi kohta lisa:

  • u 50 ml riisiäädikat
  • u 2 spl kuni 3 spl suhkrut
  • u 0,5 tl soola

Seejärel sega riis maitseainetega kergelt läbi (ära kaua mudi, muidu läheb pudruks). Pärast maitsestamist vii riis külma ruumi jahtuma. Nori lehe vahele pannakse alati jahtunud riisi. Keedetud sushi-riis säilib külmkapis vähemalt kaks ööpäeva.

Sushi valmistamine

Enne sushi valmistamist pane kõik komponendid taldrikutele valmis. Sushi vahele lõigatakse köögiviljadest (kurk, avokaado) ja mereandidest (lõhe, makra) reeglina peenikesed ribad.

Koguseliselt kulus mul selle riisikoguse juurde täidiseks:

  • kolmveerand suurt kurki
  • poolteist avokaadot
  • 150 g lõhet
  • pool pakki makrat (5 tk)
  • 150 g küüslauguga toorjuustu
  • pisike tükk kana (u 50 g)
  • mõned supilusikatäied seesamiseemneid

Maki-rullide valmistamine

Aseta nori leht bambusmatile läikivam/siledam pool allpool. Jälgi, et nori lehe pealmisel pool olevad triibud oleksid sinu suhtes horisontaalselt. Nii on lihtne jälgida, et ülemine u 1 cm laiune riba jääks riisist vabaks (selle osaga kleebitakse rull hiljem kokku). Hakka näppude abiga asetama nori lehele riisi ning mulju see kergelt nori külge. Kui riis jääb liiga näppude külge, kasta näpud vahel külma vette (hoia kausike veega lähedal!). Kata nori leht riisiga ühtlaselt, k.a küljed (v-a ülemine riba).

Kui nori leht riisiga kaetud, aseta alumisele ribale horisontaalselt täidist. Täidise koguseid saab veidi varieerida, kuid üldiselt peab arvestama, et sushi ei tuleks liiga suur ning et seda saab ühe ampsuga süüa.

Minu täidised olid seekord sellised:

  • külmsuitsu lõhe, avokaado, kurk, küüslauguga toorjuust, röstitud seesamiseemned
  • makra, avokaado, kurk, küüslauguga toorjuust, röstitud seesamiseemned
  • ise marineeritud kana, avokaado, kurk, küüslauguga toorjuust, röstitud seesamiseemned

Täidis lisatud, hakka bambusmati abiga sushi‘t rulli keerama. Taas ära kõvasti vajuta, rulli mõõdukalt vajutades. Ilma riisita nori lehe osa kleebi veega niisutades sushi-rulli külge kinni ja aseta “õmbluskoht” alpool taldrikule (lõika lahti veidi aja pärast).

2015-05-23 16.50.43

Uramaki’d, tuntud ka California maki/sushi nime all

Uramaki puhul jääb pealmiseks kihiks riis. Enne Uramaki valmistamist kata bambusmatt mõlemalt poolt toidukilega, seejärel võta ette nori leht nagu maki rullidegi puhul. Nüüd kata kogu nori lehe pind ühtlaselt riisiga (kulub veidi rohkem riisi kui tavaliste maki‘de puhul), võid peale puistata ka seesamiseemneid. Kui nori leht riisiga kaetud, keera leht ümber ning aseta täidis otse nori lehele (ikka alla äärde ja horisontaalselt). Nüüd keera sushi rulli. Toidukile takistab riisi kleepumist bambusmati külge.

California maki on eriti hea, kui see tempura‘ga katta ja ära praadida. Selleks sega tempura-jahu ja jääkülm vesi (50 g jahu kohta 75 ml vett), kata sushi-rull üleni saadud seguga ja prae rohkes õlis ning kõrgel kuumusel kuldseks. Nõruta köögipaberil.

Minu täidised olid seekord sellised:

  • avokaado, kurk, küüslauguga toorjuust, röstitud seesamiseemned
  • lõhe, avokaado, kurk, küüslauguga toorjuust, röstitud seesamiseemned, tempura
  • makra, avokaado, kurk, küüslauguga toorjuust, röstitud seesamiseemned, tempura

2015-05-23 16.51.00

Üldist

Sushi‘t viilutatakse terava noaga ning lõigates ei vajutata rulli lapikuks. Ühest rullist lõigatakse reeglina 8 sushi‘t.

Sushi‘t süüakse võimalikult ruttu pärast valmistamist. Seisnud sushi kannatab kvaliteedis.

Sushi‘t süüakse kas pulkade abiga või lihtsalt näppude vahelt. Sushi‘t süüakse enamasti ühe ampsuga. Poolikut sushi‘t ei panda kunagi taldrikule tagasi.

Sojakastmes sushi‘t ei leotata; kastetakse vaid kergelt sisse. Wasabi on väga tugevamaitseline, piisab, kui seda sushile lisada vaid pulga otsaga.

Advertisements
This entry was posted in soolane and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Sushi

  1. Pingback: Chirashi ehk laialipillatud sushi lõhe, muna ja avokaadoga | Cook the day away!

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s