Rabarbri ja karamelli tort

Ei hakanud glükoosisiirupit mööda poode taga ajama ja kasutasin tavalist suhkrusiirupit, kuna see niigi kodus olemas. Moosisuhkru aga ostsin küll spetsiaalselt selle tordi jaoks. Muscovado suhkru asendasin Demeraraga, sest kuidagi on juhtunud nii, et just see on mu lemmik pruun suhkur. Kõige keerulisem osa oli tordi külgede rabarbikreemiga katmine, kuna see oli algul päris vedel. Lasin sel lausa veidi külmikus seista, et želatiin tahkuma hakkaks. See tort näeb pealevaadates nii lihtne välja, aga tegelikult on see üks viimase aja aeganõudvamaid torte…ja mu köögis valitses seda tehes korralik segadus. Kõik kohad olid kreemi täis :D Ja nagu ka eelmine Olga retsepti järgi tehtud tort, see lihtsalt sulas suus. Väga mõnus biskviit jällegi! Rabarber pole eriti tuntav, kuigi seda läks torti päris suures koguses, nii et ilmselt meeldiks see isegi rabarberivihkajatele.

Idee siit.

249 kcal/100 g

2015-06-01 18.01.34

Mandlibiskviit

  • 3 toasooja muna
  • 3 spl suhkrut (45 g)
  • 60 g jahu
  • 0,5 dl mandlijahu (25 g)
  • 0,25 dl tärklist (20 g)
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Kuumuta ahi 170 kraadini.

Vahusta munad suhkruga heledaks tugevaks vahuks. Sõelu juurde ülejäänud kuivained ja sega ettevaatlikult tainas ühtlaseks. Kalla koogivormi ja küpseta ligikaudu 25 minutit. Võta ahjust ja lase täielikult jahtuda.

Rabarbrimoos

  • 200 g tükeldatud rabarbrit
  • 20 g Demerara suhkrut
  • 30 g moosisuhkrut
  • 0,5 dl vett

Pane koostisosad potti, kuumuta keemiseni ja lase 10 minutit tasasel tulel podiseda. Püreesta saumiksriga. Tõsta tulelt ja jäta jahtuma.

Karamellikreem

  • 1 dl vahukoort
  • 30 g heledat suhkrusiirupit
  • 2 spl vett
  • 200 g tuhksuhkrut
  • 0,25 tl soola
  • 3 želatiinilehte
  • 0,5 dl vett
  • 500 g mascarpone‘t
  • 600 g kohupiimapastat

Ühes potis kuumuta vahukoor keemiseni. Teises, paksu põhjaga potis, soojenda madalal kuumusel siirup, vesi ja u 75 g tuhksuhkrut, kuni suhkur on korralikult sulanud. Lisa ülejäänud suhkur ja tõsta kuumust. Lase suhkrul hästi vaikselt podiseda u 10 min kuni 15 minutit ja jälgi ise hoolikalt, kuni näed, et mass läheb merevaigu värvi. Võta karamell tulelt ja lisa sinna vaikselt vahukoor ning pudista sisse sool.

Pane želatiinilehed külma vette likku. Kuumuta 0,5 dl vett keemiseni ja lahusta selles želatiinilehed. Jäta ootele.

Sega mascarpone ja kohupiimapasta miksriga ühtlaseks. Jätkates mikserdamist, kalla vaikselt sisse želatiin ja seejärel karamell.

Lõika biskviit kolmeks, pane esimene osa serveerimisalusele ning määri sellele pool rabarbrikeedisest ning seejärel 1/3 karamellikreemist. Jätka ladumist: biskviit, ½ rabarbrikeedist, 1/3 karamellikreemi, biskviit ja viimasena 1/3 karamellikreemi. Jäta tort sellisel kujul külmkappi vähemalt paariks tunniks hanguma.

2015-05-31 13.01.462015-05-31 16.20.11

Rabarbrikreem

  • 150 g rabarbrit
  • 1 spl vett
  • 40 g Demerara suhkrut
  • 2 muna
  • 20 g võid
  • 1 želatiinileht
  • 2 dl vahukoort

Kuumuta rabarber, vesi ja suhkur keemiseni. Lase podiseda, kuni rabarber on pehme (u 10 minutit) ning püreesta saumiksriga. Jäta jahtuma.

Leige püree sega munadega ja tõsta vesivannile. Kuumuta, pidevalt vispeldades, kuni moodustub ilus tihke vaht. Valmis kreem tõsta tulelt ja sega sisse või. Paisuta želatiinileht külmas vees ning sega kreemile.

Eraldi kausis vahusta vahukoor. Vispelda kolmandik vahukoorest kiiresti kreemile. Ülejäänud vahukoor sega spaatliga kreemi sisse. Kaunista tort rabarbrikreemiga ja soovi korral rabarbriviiludega.

Rabarbriviilud (kaunistuseks)

  • 0,5 l vett
  • 150 g suhkrut
  • 2 rabarbrit (u 260 g)

Pane vesi ja suhkur potti ning kuumuta keemiseni. Lase tasasel tulel podiseda.

Viiluta rabarber kartulikoorimisnoaga. Pane lauale valmis paar lehte majapidamispaberit. Viska u 5 rabarbriviilu siirupisse ja lase neil 30 sekundit podiseda. Tõsta kahvliga siirupist välja ja laota majapidamispaberile. Jätka, kuni kõik viilud on valmis.

Valmis viilud laota tordile ja lõika kääridega otsad ära.

Need viilud on küll parasjagu pehmed, aga siiski muudavad tordi lõikamise natuke keerulisemaks, seega tasub tordi lõikamisel kasutada sakilist nuga. 

2015-05-31 17.34.02

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s