Õhuline sidrunikook

See retsept tundus miskipärast hirmuäratav, aga kook valmis tegelikult mängleva kergusega ja üle ootuste kiirelt. Ja maitses ootuspäraselt imeliselt. Nii õhuline tekstuur!

Idee siit.

380 kcal/100 g

2015-08-27 15.54.00

Põhi

  • 60 g võid
  • 120 g sidrunivahvleid

Sulata või ja purusta vahvlid. Sega kokku ja suru küpsetuspaberiga kaetud 20 cm lahtikäiva koogivormi põhja. Selleks, et saaks tordile ilusad ääred, vooderda vormi siseküljed küpsetuspaberiga. Pane põhi külmkappi.

Valge šokolaadi ganache

  • 50 ml vahukoort
  • 150 g valget šokolaadi

Pane valmis pott, mis on veerandi osas täidetud veega. Tõsta kauss ganache‘i koostisosadega kuuma vee kohale, nii et kausi põhi veega kokku ei puutuks, ja kuumuta, pidevalt segades, kuni šokolaad on sulanud. Valmis ganache tõsta tulelt ja jäta toatemperatuurile seisma. Võid seda aeg-ajalt segada ja kontrollida ega see liialt hangunud ole. Katmise ajaks peaks konsistents olema veidi paksem kui kondenspiimal.

Sidrunivõie

  • 3 munakollast
  • 50 g tuhksuhkrut
  • 1 sidruni mahl (u 85 ml)
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 30 g võid

Valmista sidrunivõie. Sega kuumakindlas kausis munakollased, suhkur, sidrunimahl ning -koor. Tõsta kauss vee kohale. Kuumuta keskmisel kuumusel, vispliga pidevalt munasegu kloppides, kuni segu pakseneb (seda on hästi tunda, kui visplit juba raskem liigutada). Tõsta pott tulelt, lase jahtuda. Leigesse kreemi klopi juurde toasoojad võikuubikud.

Sidruni mousse

  • 4 želatiinilehte
  • 0,5 sidruni mahl (u 40 ml)
  • 3 dl vahukoort
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 3 munavalget
  • 50 g suhkrut

Kuni sidrunivõie jahtub, valmista ülejäänud mousse‘i koostisosad ette: paisuta želatiinilehed külmas vees. Kuumuta sidrunimahl ja sulata selles želatiinilehed. Jäta ootele.

Vahusta vahukoor vanillisuhkruga tugevaks vahuks.

Eraldi kausis vahusta munavalged. Kui hakkab moodustuma tugevam vaht, lisa juurde suhkur ja jätka vahustamist, kuni saad läikiva tugeva vahu. Väldi ülevahustamist!

Kaunistuseks/serveerimiseks

  • marju

Nüüd pane käeulatusesse koogipõhi, leige sidrunivõie, soe želatiin, vahukoor, munavalged, vispel ja spaatel.

Järgnev osa tee kiiresti:

vispelda hoogsalt sidrunivõidele sisse želatiin, seejärel kolmandik munavalgevahust. Pane vispel ära ja võta spaatel. Sellega sega juurde järelejäänud munavalged ja vahukoor. Püüa segada spaatliga vahtu alt üles tõstes ja samas mitte õhku vahele lükates. Kui vaht on ühtlane, löö kaussi paar korda vastu lauda, et suuremad mullid välja saada. Kalla vaht vormi ja aseta kook sügavkülma.

Umbes tunnikese pärast võta kook välja, eemalda vormist ja kalla selle peale ettevaatlikult ganache. Valge ganache ei tardu väga kiiresti ja seetõttu arvesta, et natuke voolab seda tordilt maha. Pane kook ligikaudu tunnikeseks külmkappi. Seejärel võid selle serveerimisalusele tõsta ja marjadega kaunistada.

2015-08-27 14.24.312015-08-29 14.12.242015-08-29 14.11.49

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Õhuline sidrunikook

  1. Pingback: Sidrunitort | Cook the day away!

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s