Šokolaadi-mustsõstratort

Selle aasta sünnipäevatortidest kõige keerulisem. Või mitte isegi keerulisim, vaid aeganõudvaim. Nii palju elemente! Lemmik oli karamelliseeritud valge šokolaad, mis mul ahjus täiesti tükki läks, kuid mille köögikombaini abil ilusti vedelaks sain! Lõpp hea, kõik hea! Brownie puhul oli hirm, et see jääb liiga magus, sest suhkrukogus on päris suur. Kuna tordis on palju tumedat šokolaadi, siis õnneks magus põhi ei häirinud. Ganache‘i tegin päev varem valmis ja panin külmkappi, mis ilmselgelt on viga, sest see tardus täiesti ära. Seega pidin selle pliidil üles sulatama ja kate tuli päris vedel. Aga ilmselt ei saanud keegi sööjatest aru, et midagi valesti oli :D Minu jaoks oli kook liiga šokolaadine ja rammus, aga šokolaadisõpradele meeldib see kindlasti! Teinekord kasutaks igatahes ganache‘s piimašokolaadi.

Idee siit.

390 kcal/100 g

2015-08-30 16.09.582015-08-30 16.18.23

Põhi

  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 50 g võid
  • 90 g nisujahu
  • näpuotsatäis soola
  • 0,5 tl soodat
  • 2 muna
  • 100 g suhkrut
  • 60 g fariinsuhkrut
  • 100 g piima
  • 1 tl vanillisuhkrut

Kuumuta ahi 160 kraadini.

Sulata šokolaad ja või veevannil. Lase jahtuda. Sega jahu soola ja soodaga. Vahusta vispliga munad suhkrutega ning lisa šokolaad. Nüüd kalla juurde piim, lisa jahusegu ja vanill. Pane tainas 20 cm ümmarguse lahtikäiva vormi sisse.

Küpseta ahjus u 35 minutit. Põhi peab olema keskelt katsudes veel õrnalt vetruv, sest nii jääb brownie-kiht suus sulav. Üleküpsetades muutub aga kuivaks ja puiseks. Lase põhjal jahtuda.

Mustsõstravõie

  • 200 g püreestatud mustsõstraid
  • 2 muna
  • poole sidruni mahl (u 35 ml)
  • 100 g suhkrut
  • 50 g võid

Kuni põhi küpseb valmista võie ja ganache.

Võide jaoks pane kõik koostisosad kaussi ja tõsta kauss vesivannile. Kuumuta ja vispelda pidevalt, kuni segu hakkab paksenema. Tõsta tulelt ja soovi korral kurna läbi sõela. Kata võie kaanega ning aseta külmkappi.

Ganache

  • 300 g tumedat šokolaadi
  • 200 g vahukoort
  • 20 g võid

Samale vesivannile tõsta kauss šokolaadi ja vahukoorega. Sega, kuni šokolaad sulanud. Lisa või ja tõsta tulelt. Sega kuni või on sulanud ning jäta toatemperatuurile jahtuma.

Karamelliseeritud valge šokolaadi kreem

  • 300 g valget šokolaadi
  • näpuotsatäis soola
  • 2 dl vahukoort
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 5 želatiinilehte
  • 200 g toorjuustu

Alanda ahju temperatuuri 120 kraadile. Tükelda šokolaad ja puista küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Pane ahju 10 minutiks, võta välja ja sega hoolikalt spaatliga läbi. Ära ehmata, kui šokolaad on natuke tükkis. Pane tagasi ahju järjekordseks 10 minutiks ning korda ka segamist. Seda protsessi peaks jätkama, kuni šokolaad on karamellistunud. Kuna mu ahi kõrvetab kõik ära, siis segasin igaks juhuks iga viie minuti tagant. Aega võib kuluda 30 min kuni 60 minutit. Valmis šokolaad lükka plaadilt kaussi ja sega hoolikalt. Lisa sool.

10-minutiliste “pauside” ajal võta jahtunud põhi vormist välja ja lõika kolmeks kihiks. Valmista ette alus, kuhu tordi teed.

Viimasena tee ettevalmistused kreemi jaoks: sega 0,5 dl vahukoort vanillisuhkruga ja tõsta vesivannile. Pane želatiinilehed külma vette likku. Paisunud lehed lisa kuumale vahukoorele ja tõsta koor tulelt. Eraldi kausis vahusta ülejäänud vahukoor pehmeks vahuks (pigem vähem, kui rohkem!) ja sega toorjuustuga.

Viimasena sega kuum vahukoor valge šokolaadiga. Esialgu võib šokolaad natuke tükiliseks muutuda, aga jätka segamist! Seejärel sega juurde vahukoore-toorjuustusegu. Ole ettevaatlik ja väldi ülesegamist, et vahukoor ei läheks tükki! Kui siiski tekivad kreemi tükid, siis pane kreem vesivannile ja sega kuni kreem muutub tagasi ühtlaseks. Lisa kreemile paar lehte želatiini.

  • kaunistamiseks mustikaid, söödavaid lilli vms

Pane kohe tort kokku. Aseta tordialusele brownie-kiht (ära unusta ümber panna tordiringi), sellele määri võie, millele omakorda kreem. Korda veel üks kord. Seejärel aseta pealmiseks kihiks brownie-kiht. Tõsta külmkappi tahenema 30 min kuni 60 minutiks.

2015-08-30 12.53.44

Vahusta ganache miksriga siidjaks. See on päris keeruline osa, sest ganache on väga kerge ülevahustada. Jälgi vahustamisel, et oleks mõnus siidjas vaht (ganache‘i vaht ei ole kõrge ja õhuline, pigem kaunilt siidjas). Kata tort ja kaunista vastavalt soovile.

2015-08-30 16.17.09

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s