Krõbe õunakook vanillikastmega

Veetsin koos selle koogiga köögis ühe õuduste õhtu. Lihtsalt kõik läks valesti :D Esiteks polnud retseptis öeldud kui suurt vormi kasutada, nii et võtsin igaks juhuks kõige väiksema ehk 20 cm. Tainast tundus nats palju olevat, samas mitte liialt. Probleem tekkis aga õuntega, mida nii väikse vormi jaoks kindlalt liiga palju oli. Seega sõin osa niisama ära. Ei julgenud sadat kihti laduda, sest nii et saa ju kook valmis ja õun jääb krõmpsuks! Muidugi ei saanud mu kook 25 minutiga valmis, seega hoidsin seda veel mõnda aega madalamal kuumusel (et ääred ära ei kõrbeks) ja lõpuks tund aega soojas ahjus, millelt olin kuumuse maha keeranud. Sööjad igatahes ei kurtnud, et liiga toores oleks.

Pekaanpähkleid ostsin esmakordselt ja pettusin, sest need maitsevad täpselt nagu Kreeka pähklid ju :D

Järgmine probleem oli vanillikastmega, mille esimest korda elus pekki keerasin, sest mõtlesin, et teen kiirelt ja ei pannud seda vesivannile. Tulemuseks munapuder. Sõel mind ka ei aidanud, sest oleksin liiga palju pidanud ära viskama. Siis aga süttis pea kohal pirn ja otsustasin saumiksri abi kasutada. Üllataval kombel see ka aitas ja tööl ei oleks keegi osanud arvata, et see kaunis kaste algul munapuder oli :D

Oeh..ja viimane suur probleem oli koogi vormist kätte saamine. Kuna tainas oli siirupi tõttu nii kleepuv, siis keeldus kook vormist välja tulemast ja mees pidi fileerimisnoaga selle lihtsalt välja lõikama! Mnjah…nii et tasub ka äärtele küpsetuspaber panna.

Aga lõppkokkuvõtteks võin öelda, et töökaaslased olid koogist vaimustuses. Eriti meeldis neile see, et kook oli nisujahuvaba (ehk siis täitsa tervislik) ja ka vanillikaste sai palju kiitust. Ulme! :D

Idee siit.

240 kcal/100 g

2015-10-07 20.36.29

Põhi:

  • 70 g mandlijahu
  • 100 g täisterakaerahelbeid
  • 1 spl maisitärklist (10 g)
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 3 spl vedelat kookosõli (39 g)
  • 30 g siirupit
  • 1 munavalge

Tõsta kõik põhja ained suurde kaussi. Sega ja sõtku kuni tainas „kokku hakkab“. Suru tainas lapikuks kettaks ja hoia vähemalt pool tundi külmkapis.

Kate:

  • 4 õuna (ma panin u 350 g)
  • 45 g pruuni suhkrut (kasutasin fariinsuhkrut; jah, ma tean, et see pole päris pruun suhkur :P)
  • 1 peotäis pekaanpähkleid (50 g)
  • 0,5 tl jahvatatud kardemoni (panin piparkoogimaitseainet)
  • 0,5 tl jahvatatud kaneeli

Puhasta õunad, eemalda südamik ja lõika õhukesteks viiludeks. Sega õunaviilud 2 spl suhkruga. Haki pähklid veidi väiksemateks tükkideks, sega kokku kardemoni, kaneeli ja 1 spl suhkruga. Vajadusel lisa veidi vett, et suhkur pähklite külge hakkaks.

Võta tainas külmkapist ja vajuta lahtikäiva koogivormi põhjale ja 1 cm kuni 2 cm kõrguseni külgedele. Lao õunaviilud põhjale. Puista peale pähklisegu. Küpseta 180 kraadi juures 25 minutit.

Vanillikaste:

  • 3 dl piima
  • 1 vanillikaun
  • 4 munakollast
  • 45 g pruuni suhkrut

Vanillikastmeks kuumuta piim pikkupidi poolitatud vanillikaunaga keemiseni ja lase veidi õrnalt podiseda. Tõsta tulelt, kraabi vanillikauna seest seemned piima sisse ja viska kaunad ära. Vahusta munakollased suhkruga, lisa pidevalt vispliga segades piim peene joana. Tõsta pott kuumale veevannile ja jätka pidevat segamist, kuni piim kastmeks pakseneb. Tõsta tulelt ja kata pott kuni serveerimiseni kaanega.

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s