Õunakook pruunistatud või ja sidruniga

Tegin esimest korda elus pruunistatud võid ja jõudsin järeldusele, et see ei käi gaasipliidiga kokku. Kuna musti tükki tekkis aina juurde, siis võtsin või 7 minutit varem tulelt ära ja pole kindel, kas ta oli küllalt pruunistunud. Aga tavalist sulavõid see enam ei meenutanud :D Maitses siiski midagi erilist ei tundunud olevat. Kook ise on justkui lihtne, aga samas veidi teistmoodi. Just see mandlijahu, pruunistatud või ja sidruni kiiks. Ja maitseski koduselt, aga samas põnevalt! Mõtlesin küpsetamise õhtul koogi külmikusse järgmist päeva ootama panna, aga päris nii ei läinud: pidin ikka piisikese tükikese ära proovima :P No niiii mahlane!

Idee siit.

270 kcal/100 g

2015-10-13 18.49.27

Tainas

  • 100 g mandlijahu
  • 100 g nisujahu
  • noaotsatäis soola
  • 50 g suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 80 g võid
  • 1 muna

Alusta põhja valmistamisest: sega kokku jahud, sool ja suhkrud. Näpi juurde külm või. Viimasena sega hulka muna. Suru tainas pirukavormi põhja ja äärtele ning pane külmkappi ootele.

Eelkuumuta ahi 190 kraadini.

Täidis

  • 3 spl võid
  • 550 g õunu
  • 2 spl pruuni suhkrut
  • 0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
  • poole sidruni koor

Pane või potti ja kuumuta tasasel tulel. Või peab vaikselt podisema umbes 15 min kuni 20 minutit. Ära seda vahepeal sega, aga vajadusel keeruta natuke potti, et või pruunistuks ühtlaselt. Kuni või podiseb puhasta ja tükelda õunad, aga ühe silmaga jälgi pidevalt või pruunistumist.

Või värvus peaks lõpuks olema nagu merevaigul, sees võivad olla natuke tumedamad tükid. Valmis või kalla kohe puhtasse potti, aga tee seda läbi sõela, mille sisse on pandud majapidamispaberi tükk, et must puru eemaldada. Lisa võile suhkur, muskaatpähkel ja sidrunikoor. Sega võisegu õuntega ja puista või lao seejärel piruka põhjale.

Glasuur

  • poole sidruni mahl (u 35 ml)
  • 4 spl suhkrut
  • noaotsaga soola

Küpseta pirukat ahjus u 30 minutit, kuni ääred muutuvad kuldpruuniks. Küpsetamise ajal valmista glasuur: kuumuta sidrunimahla suhkru ja soolaga, kuni suhkur on sulanud, ja seejärel tõsta tulelt. Valmis koogile pintselda peale glasuurikiht.

2015-10-13 20.03.34

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s