Toorjuustukook õunte ja soolakaramelliga

Mul on juba mitu nädalat korralik jõuluootus sees, nii et see kook sobib nagu rusikas silmaauku. Piparkookidest põhi, sees rohkelt õunu ja toorjuustu, peal vahukoor ja soolakaramell ning krõmpsuvad jõuluvürtsidega metspähklid. Jah, jah, jah! Jaotasin koogi tegemise lausa kolme päeva peale ja mul oli ikka väga suuri raskusi eri kihtide mitte ärasöömisega enne, kui kook üldse kokku pandud :D Ning kui kook lõpuks valmis, siis ühe tükiga piirduda ei suutnud. Meenutas mu kunagist lemmikut õunakooki, aga oli justkui edasiarendus sellest. Kõvasti aeganõudvam igatahes :P Mees rohkete õuntega kooke ei armasta, aga tituleeris selle oma lemmikuks õunakoogiks!

Idee siit.

288 kcal/100 g

2015-11-01 16.06.43

Soolakaramell:

  • 70 g suhkrut
  • 1 spl vett
  • 40 g võid
  • 1 dl vahukoort
  • 0,5 tl soola

Pane paksupõhjalisse potti suhkur ja vesi. Kuumuta kuni suhkur on sulanud ja muutub välimuselt tuntavalt pruuniks ja lõhna poolest karamelliseks. Ära sega, vaid kalluta potti, et suhkur ühtlaselt sulaks. Võta tulelt, lisa võitükid ja sega, kuni või on sulanud. Lisa vahukoor ja sool. Sega, kuni mass on ühtlane. Tõsta jahtuma.

Koogipõhi:

  • 150 g piparkooke
  • 50 g võid

Purusta piparkoogid peeneks jahuks ja sega sulavõiga. Kalla 20 cm-se koogivormi põhja ja suru ühtlaseks. Aseta külmkappi ootele.

Õunatäidis:

  • 650 g õuna (puhastatud õunte kogus)
  • 25 g võid
  • 2 spl suhkrut
  • 0,5 tl kaneeli

Puhasta, koori ja tükelda õunad. Pane pannile sulama või, lisa suhkur ja kaneel ning õunatükid. Hauta õunu, kuni need on kergelt pehmemaks läinud, aga mitte pudrused. Tõsta tulelt ja jahuta.

Toorjuustutäidis:

  • 400 g toorjuustu
  • 70 g suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 muna
  • 1 spl vahukoort

Toorjuustutäidiseks sega toasoe toorjuust, suhkrud, muna ja vahukoor ühtlaseks.

Võta külmikust koogipõhi ja aseta selle keskele õunatäidis. Tõsta selle peale 4 spl soolakaramelli (ülejäänu kata kilega ja jäta toatemperatuurile). Kalla peale toorjuustutäidis ja küpseta 160-kraadises ahjus 35 min kuni 40 minutit (kook on küps, kui see veel keskelt õrnalt võdiseb). Lülita ahi välja, pane pajakinnas ahjuukse vahele ning lase koogil esmalt ahjus 1 tund jahtuda. Võta kook ahjust, jahuta toatemperatuurini ja seejärel 5 tundi kuni 12 tundi külmikus.

Karamellised pähklid:

  • 30 g sarapuupähkleid
  • 2 spl suhkrut
  • 0,5 tl kaneeli
  • 1/4 tl piparkoogimaitseainet
  • 1/4 tl ingveripulbrit

Serveerimise päeval valmista karamellised pähklid. Selleks haki pähklid peenemaks. Sega läbi suhkur ja vürtsid ning pane paksupõhjalisse kastrulisse ning kuumuta kuni suhkur on sulanud ja tuntavalt pruunikas. Lisa pähklid ja kuumuta kergelt läbi (pähklid hakkavad kuumas suhkrus kiiresti praksuma). Kalla mass küpsetuspaberile ja hõõru kiirelt õhukeseks laiali. Jahuta ja tükelda siis väiksemateks tükkideks.

Vahukoor koogi katteks:

  • 150 g vahukoort
  • 2 spl suhkrut

Vahusta koor suhkruga. Eemalda kook koogivormist ja tõsta serveerimisalusele. Kata pealt vahukoorega, silu ühtlaseks. Kalla peale soolakaramell ja pudista peale pähklipuru.

2015-11-01 16.16.162015-11-01 16.17.08

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s