Õuna-karamelli tort

Tegin tordi 20 cm ja 24 cm vormiga, nii et sama ilus see ei tulnud kui 18 cm ja 20 cm vormi puhul. Võiks lausa öelda, et ma pole selle välimusega üldse rahul. Üldiselt oli tordi valmistamine lihtne kuni viimase asjani ehk glasuurini. Kuna mul termomeetrit pole, siis ei teadnud ma, millal see 27 kraadini on jahtunud. Ei teadnud ka, kas see peaks uuesti paksemaks minema…ja kui paksus. Igatahes, mul oli terve köök seda glasuuri täis, aga imekombel sain osa sellest isegi tordile pidama. Komponendid eraldi ei vaimustanud üldse, nii et torti maitstes oli üllatus päris suur, sest see oli imehea. Eriti pehme tekstuuriga, nii et sulas suus. Želatiini on tordis päris korralik kogus, kuid ainult soolakaramellikihis tundus, et seda on veidi liiast.

Idee siit.

284 kcal/100 g

2015-11-19 22.16.32.jpg2015-11-20 15.52.30

Metspähklibiskviit

  • 30 g võid
  • 1 munavalge
  • 10 g jahu
  • noaotsatäis soola
  • 38 g suhkrut
  • 25 g purustatud metspähkleid

Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane väiksema koogivormi põhja küpsetuspaber ja jäta vorm ootele.

Pruunista või: pane või väiksesse potti ja kuumuta seda keskmisel kuumusel sulamiseni ning seejärel lase veel kuni 5 minutit podiseda, kuni saad pruuni ja pähklilõhnaga või. Kalla läbi peene sõela teise kaussi jahtuma.

Vahusta munavalge pehmeks vahuks ja seejärel sega jahu, soola, suhkru ja metspähklid. Viimasena lisa järk-järgult või. Tainas peaks olema üsna tihke ja ühtlane. Kalla vormi, tasanda ja küpseta umbes 15 minutit.

Õunatarretis

  • 8 g lehtželatiini
  • 180 g puhastatud hapukaid õunu
  • 300 ml õunasiidrit
  • u 40 g Demerara suhkrut (sõltuvalt siidri magususest, ma kasutasin Somersby’d)
  • poole sidruni mahl (u 40 ml)
  • 1 kaneelipulk

Pane želatiinilehed külma vette likku. Tükelda õunad. Pane väiksesse potti õunad, siider, suhkur, sidrunimahl ja kaneelipulk. Tõsta pliidil keskmisele kuumusele ja lase vaikselt podiseda umbes 10 minutit, et õunad pehmeneksid. Eemalda kaneelipulk. Kalla segu läbi sõela ja mõõda saadud mahlast 240 ml. Lisa mahlale želatiin. Nüüd sega õunad taas mahlaga. Jäta jahtuma. Jahtunud tarretis kalla väiksemasse küpsetuspaberiga kaetud vormi ja lase sel soovitatavalt sügavkülmas tarretuda.

Soolakaramell

  • 3 g lehtželatiini
  • 100 g võid
  • 125 g suhkrut
  • 125 ml vahukoort
  • soola (panin u kolmveerand tl)

Pane želatiin külma vette likku ja tõsta või toatemperatuurile. Sulata suhkur väikeses potis, kuni see muutub merevaiguvärvi kuldpruuniks. Teises potis kuumuta vahukoor. Kalla kuum koor karamellile, ise pidevalt segades. Tõsta tulelt ning lisa või ja sool ning seejärel želatiin. Aseta saadud karamell külmkappi hanguma. Seejärel pane see õhukese kihina väiksemasse koogivormi ja sügavkülma.

Karamelliseeritud valge šokolaadi mousse

  • 125 g valget šokolaadi
  • 10 g lehtželatiini
  • 185 ml piima
  • 0,25 tl kaneeli
  • 375 ml vahukoort

Kuumuta ahi 120 kraadini. Tükelda šokolaad ja puista küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Pane 10 minutiks ahju, võta välja ja sega hoolikalt spaatliga läbi. Ära ehmata, kui šokolaad on natuke tükkis. Pane tagasi ahju järjekordseks 10 minutiks ning korda segamist. Seda protsessi peaks jätkama, kuni šokolaad on karamellistunud. Aega võib kuluda 30 min kuni 60 minutit. Valmis šokolaad lükka plaadilt kaussi ja sega hoolikalt. Mul läheb šokolaad alati tükki, nii et lasen selle korra köögikombainist läbi, kuni saan vedela massi.

Pane želatiin külma vette likku. Kuumuta piim kaneeliga keemiseni. Tõsta tulelt, lase paar minutit jahtuda ja sega želatiiniga. Nüüd sega piim šokolaadiga.

Vahusta vahukoor ja sega see šokolaadikreemiga.

Pane külmutatud karamell biskviidi peale. Nüüd kalla suurema koogivormi põhja pool mousse’st, sellele aseta külmutatud õunatarretis. Kalla peale ülejäänud mousse ja selle sisse suru omakorda karamell+biskviit, nii et biskviit jääks kõige peale. Tasanda. Pane tort sügavkülma täieliku hangumiseni. Mul hakkas mousse vormi vahelt välja voolama, nii et panin tordi kiirelt sügavkülma, lisamata algul karamelli+biskviidi kihti. Hiljem oli seda aga suht võimatu sinna sisse suruda. Nii ma tordi ära rikkusingi :D

Karamelliglasuur

  • 6 g lehtželatiini
  • 150 ml vahukoort
  • 10 g maisitärklist
  • 180 g suhkrut
  • 150 g vett

Pane želatiinilehed külma vette likku. Sega külm vahukoor tärklisega. Sulata suhkur väikeses potis kuni kuldpruuni värvuseni. Kalla ettevaatlikult hulka soe vesi. Lase saadud segul keema tõusta ja kalla see kohe hästi peene joana tärklise-vahukooresegule, pidevalt hoogsalt segades. Lisa želatiin. Saadud glasuur pane külmkappi täieliku jahtumiseni. Enne kasutamist kuumuta glasuur vesivannil ja lase jahtuda 27 kraadini. Tõsta külmutatud tort restile ja kalla kohe peale jahtunud glasuur. Kaunista vastavalt soovile. Mina kasutasin suhkrupärleid ja purustatud piparkooke.

2015-11-20 15.53.08

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s