Mustsõstra, õuna ja piimašokolaadi tort

Päris aeganõudev tort, aga iseenesest üldse mitte keeruline. Tavaliselt sobivad tortide kihid omavahel suurepäraselt kokku, aga selles tordis minu meelest nii polnud. Kakaobiskviit oli vastikult mõru ja mustsõstrakiht liiga hapu. Metspähklikrõbedik oli parim osa ja piimašokolaadikreem koos šokolaadikattega ka head.

Idee siit.

307 kcal/100 g

2015-12-05 15.30.36.jpg

Metspähklikrõbedik

  • 50 g purustatud metspähkleid
  • 50 g nisujahu
  • 50 g suhkrut
  • 50 g külma võid
  • 1 g soola
  • 0,25 tl kaneeli

Kuumuta ahi 175 kraadini.

Sega kõik koostisosad kokku ühtlaseks puruks ja pane külmkappi vähemalt 30 minutiks.

Jahuvaba kakaobiskviit

  • 40 g pehmet võid
  • 10 g suhkrut
  • 2 muna
  • 30 g kakaod

Vahusta või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval munad, pidevalt vahustamist jätkates. Nüüd lisa kakao ja sega tainas ühtlaseks. Kalla saadud tainas 20 cm diameetriga koogivormi ja küpseta umbes 12 minutit. Lase täielikult jahtuda.

Alanda ahju temperatuuri 165 kraadini. Võta krõbedikupuru külmikust, suru tugevalt 20 cm diameetriga koogivormi põhja. Küpseta umbes 15 minutit. Jahuta.

Karamelliseeritud õunad

  • 4 keskmist hapukat õuna (400 g)
  • 20 ml sidrunimahla
  • 20 g võid
  • 25 g pruuni suhkrut
  • kaneeli

Karamelliseeritud õunte jaoks tükelda õunad väiksemateks kuubikuteks ja pigista peale sidrunimahla. Sulata pannil kõrgel kuumusel või, seejärel lisa õunad, suhkur ja kaneel. Pruunista õunad kiiresti ja seejärel kalla sõelale nõrguma.

Mustsõstrakreem

  • 6 g želatiinilehti
  • 2 munakollast
  • 260 g külmutatud mustsõstraid
  • 60 g suhkrut
  • 50 g vett
  • 150 ml vahukoort

Pane želatiinilehed külma vette likku. Sega suuremas kausis munakollased ühtlaseks. Kuumuta väikeses potis mustsõstrad, suhkur ja vesi keemiseni. Tõsta tulelt, püreesta saumiksriga ühtlaseks. Nüüd lisa kuum mustsõstrapüree peene joana munakollastele, samal ajal munakollaseid hoogsalt vispeldades. Kalla saadud segu tagasi potti, tõsta tulele ja kuumuta pidevalt segades 85 kraadini. Tõsta tulelt ja sega sisse želatiinilehed. Lase jahtuda.

Vahusta vahukoor ja sega osade kaupa mustsõstrakreemiga.

Nüüd lao 20 cm koogivormi sisse kakaobiskviit, pooled õuntest, mustsõstra mousse ja ülejäänud õunad. Kata vorm toidukilega ja aseta sügavkülma vähemalt paariks tunniks.

Piimašokolaadi-kaneeli kreem

  • 14 g želatiinilehti
  • 150 g piimašokolaadi
  • 225 ml piima
  • 1 tl kaneeli
  • 450 ml vahukoort

Piimašokolaadi mousse‘i jaoks pane želatiinilehed külma vette likku. Sulata vesivannil piimašokolaad ja lase natuke jahtuda. Seni kuumuta piim ja lisa sellele kaneel. Tõsta tulelt ja lase 10 minutit kaane all tõmmata. Seejärel sulata piimas želatiin ja kalla piim šokolaadile. Sega kreem ühtlaseks ja lase jahtuda. Vahusta vahukoor ja sega ettevaatlikult kokku õrnalt leige šokolaadikreemiga.

Kalla 24 cm koogivormi põhja pool šokolaadikreemist, sellele aseta ettevalmistatud külmutatud mustsõstrakreemi, õuna ja kakaobiskviidi komplekt nii, et biskviidikiht jääks kõige pealmiseks ja suru seda õrnalt sissepoole. Kalla peale ülejäänud šokolaadikreem ja selle keskele aseta ettevaatlikult krõbedik (mul läks see muidugi katki) ning suru kreemi sisse, et tekiks ühtlane tasapind. Kata vorm kilega ja aseta vähemalt paariks tunniks külmkappi.

Šokolaadikate

  • 10 g želatiinilehti
  • 150 g suhkrut
  • 75 g vett
  • 150 g siirupit
  • 100 g kondenspiima
  • 150 g piimašokolaadi
  • kaunistuseks graanuleid, nonparelle, marju vms

Pane želatiinilehed külma vette likku. Väikeses potis sega suhkur, vesi ja siirup. Kuumuta 103 kraadini. Tõsta tulelt ja sega sisse kondenspiim. Seejärel sega hulka želatiinilehed. Viimasena lisa šokolaad. Sega, kuni saad ühtlase massi. Vajadusel võid saumikseriga kreemi ühtlasemaks püreestada.

Tõsta jäätunud tordi sisu sügavkülmast välja, eemalda vorm ja pane sisu restile. Kalla peale jahtunud šokolaadikate. Lase kattel täielikult ühtlaseks nõrguda ja tõsta tort serveerimisalusele. Kaunista vastavalt soovile.

2015-12-05 15.24.20.jpg2015-12-05 15.37.41.jpg2015-12-05 15.37.17.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s