Klassikalised piparkoogid

Ma pole kunagi varem selle peale tulnud, et piparkoogitainast ise teha. Ilmselt sest mu peres pole sellist traditsiooni kunagi olnud ja miskipärast arvasin, et see on keeruline ja aeganõudev protsess. Sama valearvamus oli mul alles hiljuti ka pasteedi valmistamise kohta. Siis aga sattus kätte Oma Maitse, kust avastasin, et enam lihtsam ei saaks see taina valmistamine ollagi. Kõige keerulisem osa oli poest tumeda suhkrusiirupi leidmine, sest see oli mitmes poes välja müüdud… Maitseaineid ei hakanud ise kokku segama, sest päris kõiki kodus polnud ja algretseptis toodud maitseainete nimikiri ei tundunud küllalt pikk (nt puudus sealt must pipar!). Santa Maria piparkoogimaitseaine on palju parem ja mugavam valik: kõik vajalik ühes kotis :) Piparkoogid tulid päris magusad, nii et soovi korral võib suhkrukogust pisut vähendada (panna nt 90 g)…samas vürtsi oli neis parajalt.

Taina tekstuur meenutas mulle muretainast, sest rullimisel kippus see murenema. Veidi enne rullimist peaks taina külmikust välja võtma, sest see muutub seal päris kõvaks. Mees ütles, et tema meelest oli tulemus pigem küpsis kui piparkook. Aga mitte halvas mõttes, sest talle väga meeldisid.

Idee Oma Maitse eriväljaandest Pidu.

u 1,3 kg (u 4 plaaditäit) (478 kcal/100 g)

2015-12-12 13.55.56.jpg

  • 250 g tumedat suhkrusiirupit
  • 135 g suhkrut
  • 250 g võid
  • 1 pakk Santa Maria piparkoogimaitseainet
  • 2 muna
  • 480 g nisujahu
  • 125 g täisteranisujahu
  • 1 kuhjaga tl soodat

Pane siirup ja suhkur potti ning kuumuta keemiseni. Tõsta pott tulelt, sega juurde või ja piparkoogimaitseaine ning jäta jahtuma. Kui segu on veidi jahtunud, siis klopi ükshaaval juurde munad ning sega sisse ka eelnevalt omavahel segatud jahud ja sooda. Lase tainal potis jahtuda ja taheneda ning paki siis toidukilesse ja jäta vähemalt ööpäevaks külma. Rulli tainas jahusel pinnal (või silikoonmatil) meelepärase paksusega ruuduks ning lõika vormidega koogid välja, lao ahjuplaadile ja küpseta 180-kraadises ahjus 5 min kuni 6 minutit. Plaadil tasub piparkookide vahele jätta korralikud vahed, sest selle retsepti järgi valmistatud kerkivad päris palju.

2015-12-10 17.40.08.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Klassikalised piparkoogid

  1. Pingback: Piparkoogipõhjal karamelli-pähklikook | Cook the day away!

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s