Seene-maksapirukas

Mõtlesin, mis pirukat supi kõrvale teha. Külmikus seisis poolik purk soolaseentega ja sügavkülmas veidi kanamaksa. Ja siis jäi ajakirja sirvides see retsept silma. Super! Hapukooretainas on üks mu lemmikutest, sest see on kergelt töödeldav. Samas liiga kaua väljas hoides hakkab kergelt rebenema, nii et tuleb kiirelt tegutseda.

Idee Oma Maitsest.

kuuele (246 kcal/100 g)

2015-12-23 16.37.20.jpg

  • 200 g võid
  • 200 g nisujahu
  • 120 g täisteranisujahu
  • 1 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • kuivatatud punet
  • 200 g lahjat hapukoort

Tainaks haki külm või jahude hulka. Kui sul on käed soojemapoolsemad, siis hoia neid pisut külma vee all. Lisa tainale sool, suhkur, kuivatatud pune. Pigista hulka külm hapukoor ja mätsi kõik kokku. Mässi toidukilesse ning jäta paariks tunniks külma (ma tegin päev varem valmis).

Täidis:

  • 200 g (külmutatud) kanamaksa
  • 100 g porgandit
  • 195 g sibulat
  • 2 spl õli
  • 100 kukeseeni, lehterkukeseeni, torbikseeni, pilvikuid, kitsemampleid jne (kasutasin šampinjone)
  • 200 g soolaseeni
  • 60 g riivitud juustu  (kasutasin Goudat)
  • 30 g lahjat hapukoort
  • punet
  • määrimiseks 1 munakollane

Kui kasutad külmutatud kanamaksa, siis tõsta see eelmisel õhtul külmikusse sulama. Loputa ning eemalda kelmed. Haki peeneks. Tükelda porgand ja haki sibul kuubikuteks. Kuumuta pannil veidi õli, keeruta sibulaid, kuni need on klaasjad, ning lisa porgand. Hauta 10 minutit, seejärel kummuta segu kaussi.

Pane pann uuesti tulele, lisa veidi õli ja seejärel tõsta kanamaks särisema. Kui maks on peaaegu valmis, lisa need seened, mis võib otse pannile panna. Sega, kuni kõik on valmis. Hiljem lisa massile kergelt leotatud ja hakitud soolaseened. Sega omavahel porgandid, sibul, kanamaks ja seened. Lisa peotäis riivitud juustu ning törts hapukoort, maitseks punet.

Rulli tainas silikoonmatil lahti. Kummuta täidis keskele ja vormi piklikus. Tõsta tainal küljed peale, näpi otsad kinni ning määri pealt munakollasega. Küpseta 200-kraadises ahjus 25 min kuni 30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun. Lase enne söömist pisut jahtuda.

2015-12-22 18.12.332015-12-22 18.15.142015-12-22 19.15.41

Advertisements
This entry was posted in soolane and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s