Toortatrast “risoto” seentega

Vahel satub mu teele retsept, mille pean kohe järele proovima, sest kõik asjad on juhuslikult täpselt õiges koguses kodus olemas: toortatar, šampinjonid ja kuivatatud seened. Endalegi uskumatu, et toortatraga risotot tegin, arvestades kui väga mulle tatar ei meeldi. See aga näitab, et toortatral ja tatral pole palju ühist. Toortatra maitse on palju mahedam. See risoto sai imemaitsev, nagu ka mu eelmine lemmik peedirisoto. Roog sai rammus ja täitev. Ainus miinus selle toidu puhul on, et seda tuli liiga vähe.

Idee siit.

neljale (152 kcal/100 g)

2016-01-10 18.13.51.jpg

  • 25 g kuivatatud seeni (kasutasin shiitake seeni)
  • 1,5 dl keevat vett
  • 135 g sibulat
  • 25 g küüslauku
  • 2 spl õli
  • 300 g toortatart
  • 130 ml valget veini
  • 1070 ml kuuma köögiviljapuljongit
  • 310 g (külmutatud) puravikke, šampinjone või muid seeni
  • 75 g võid pluss 5 g seente praadimiseks
  • 80 g riivitud parmesani
  • soola, pipart
  • serveerimiseks riivitud parmesani, hakitud peterselli (panin 10 g) või murulauku

Vala kuivatatud seentele kuum vesi ja lase pool tundi seista. Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas õli. Prae madalal kuumusel sibul ja küüslauk läbipaistvaks. Lisa tatar. Kuumuta segades nii, et kõik tatraterad oleksid rasvainega kaetud ja kuumeneksid läbi. Vala peale vein, lase paar minutit keeda. Nüüd hakka kulbitäie kaupa lisama puljongit. Koos esimese kulbitäiega lisa ka kuivatatud seened koos leotusveega. Enne järgmise kulbitäie lisamist peab vedelik olema tatrasse imbunud. Sega pärast igat ja enne järgmist lisamist tatart, et sellest eralduks võimalikult palju tärklist, mis muudab toidu risotole omaselt kreemjaks.

Prae vahepeal pannil külmutatud või värsked seened killu võiga.
Tatra parajale pehmenemisele kulub kokku umbes 20 minutit. Selle ajaga peaks olema ka kogu puljong ära kasutatud. Lõpuks lisa roale tükkidena või ja riivitud parmesan. Klopi lusikaga toidu sisse. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga.

2016-01-10 18.02.19.jpg

Paku tatrarisotot kohe pärast valmimist. Serveerides tõsta igale portsule praetud seeni, raputa peale peterselli (või murulauku) ja parmesani.

Advertisements
This entry was posted in soolane and tagged , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s