Ekleerid

Tegin keedutainast teist korda elus ja esimesel korral oli vist algaja õnn ja tuli tunduvalt paremini välja. Muidugi siis tegin palju väiksemad ekleerid ja teise retsepti järgi. Praegu tundsin, et suurim probleem oli pritsimisel. Tainas oli väga paks ja mul polnud küllalt suurt otsakut.

Ekleere ja vanillikreemi tegin terve koguse, kuid ülejäänud täidiseid poole kogusest, et nelja maitsega ekleere saada :) Tegelikult oleks pidanud loogiselt võttes neljandiku tegema, aga ka see pool kulus ilusti ära.

Mustika omades häiris vanillikreemi üle käiv maitse. Aga värv oli imeliselt sügavlilla.

Astelpaju ei kuulu mu lemmikmarjade hulka, nii et seepärast ei avaldanud need ekleerid sügavaimat muljet. Samas meeldisid rohkem kui mustika omad.

Laimi omad olid väga head. Hapukas laim sobis vanillikreemiga suurepäraselt kokku ja kumbki element ei seganud teist. Ainuke jama oli, et kollane pulbertoiduvärv keeldus valge šokolaadiga segunemast ja õiget tooni ei saanud :(

Lemmikuteks osutusid muidugi soolakaramelli maitsega ekleerid, mida oleks võinud sööma jäädagi.

Idee “Küpsetaja käsiraamatust”.

15 tk

  • 125 g nisujahu
  • 75 g võid
  • 1 dl vett
  • 75 ml piima
  • 0,5 tl soola
  • 3 keskmist muna

Küpsetamiseelsel päeval mõõda valmis vajaminev jahu kogus ja haki külm või kuubikuteks. Pane vesi, piim, võitükid ja sool potti ning kuumuta keskmisel kuumusel, kuniks või on sulanud ja segu hakkab keema minema. Eemalda see pliidilt ja lisa kohe jahu. Klopi saadud massid intensiivselt lusikaga. Segu näeb alguses üsna ebamäärane välja, kuid kloppimise käigus muutub see siidjaks ja eraldub poti külgedelt.

Pane segu veel kord (keskmisele) tulele tagasi ja kuumuta seda pidevalt segades paar minutit. Segu muutub nüüd veelgi ühtlasemaks ja läikivamkas. Tõsta tainas tulelt ja lase jahtuda.

Hakka jahtunud tainast mikserdama ja lisa ühekaupa munad. Mikserda tainast suurel kiirusel, kuni see on läikiv ja elastne. Pane kondiitrikotile 1,5 cm läbimõõduga sakiline otsik ja täida kott keedutainaga. Aseta õhukindlasse plastkarpi ja pane öök külmikusse. Nii hoiab tainas palju paremini vormi.

Küpsetamise päeval võta külmikust tainas ja aseta ahjuplaadile küpsetuspaber. Hoides ühtlast survet, pigista kondiitrikotist küpsetuspaberile u 10 cm pikkused ribad, jättes nende vahele u 3 cm kuni 5 cm ruumi. Tee näpuots märjaks ning suru kõrgem otsakoht alla.

2016-01-28 17.34.23.jpg

Küpseta ekleere 200-kraadises ahjus 15 minutit. Tee ahjuuks mõneks sekundiks lahti, et liigne aur välja lasta. Alanda kuumust 190 kraadini ja küpseta veel 15 minutit. Tee puidust grillvardaga ekleeride külje peale augukesed ja jätka veel küpsetamist 3 min kuni 5 minutit. Võta ekleerid ahjust ja pane siinile jahtuma.

2016-01-28 18.18.28.jpg2016-01-28 18.19.10.jpg

Vanillikeedukreem

  • 3,5 dl 3,5% piima
  • 1,5 dl vahukoort
  • 65 g suhkrut
  • 1 vanillikaun
  • 1 muna
  • 3 munakollast
  • 20 g maisitärklist

Klopi muna ja munakollased suhkruga lahti. Sõelu sisse tärklis, sega ja pane ootele. Kalla potti piim, koor, vanillikaunast kraabitud seemned (ja tühjaks kraabitud vanillikaun) ning kuumuta keemiseni. Eemalda pliidilt, võta välja vanillikaun. Nirista piima-kooresegu munade hulka, segades massi pidevalt.

Kalla segu potti ja tõsta pott tulele tagasi ning kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades. Segu hakkab paksenema ja läheb kergelt tükki. Klopi hoolega, et see põhja kinni ei võtaks ning tükid välja läheksid. Keeda u minut aeg, eemalda tulelt ja suru mass läbi sõelda. Jahuta täielikult, aeg-ajalt segades.

2016-01-28 18.33.35.jpg

Karamellitäidisega ekleerid (379 kcal/100 g)

  • 1 kogus ekleeritainast

Karamellikreem täidiseks ja katteks

  • 90 g suhkrut
  • 1,5 dl vahukoort
  • 150 g võid
  • maitse järgi soola
  • 1 kogus vanillikreemi

Valmista ekleerid nagu õpetuses.

Karamellikreemiks pane suhkur paksu põhjaga potti ja aseta pott keskmise kuumusega tulele. Suhkut hakkab sulama, kuid ära seda lusikaga sega – ainult kalluta potti, et suhkur ühtlaselt sulaks. Kui suhkur on pruunistunud, võta pott tulelt ja kalla koor sisse. Sega, kuniks mass on ühtlane, ja pane vajadusel tagasi kuumale pliidile, sest kuumus aitab suhkrutükke sulatada. Kui segu on ühtlane, sega sisse hakitud või ja sool. Sega, kuni segu on ühtlane, ja jahuta esialgu toatemperatuurini ning siis vähemalt 2 tundi külmkapis, et kreem taheneks.

Lõika ekleerid horisontaalselt pooleks. Täida ekleeride põhi karamellikreemiga ja tõsta selle peale vanillikreem. Kõige mugavam on seda teha kondiitrikotist kreemi välja pigistades. Kata ülemise ekleeripoolikuga ja määri katteks karamellikreemi.

2016-01-30 12.20.50.jpg2016-01-30 12.21.41.jpg

Astelpajuekleerid (284 kcal/100 g)

  • 1 kogus ekleeritainast

Astelpajukreem ja -kate

  • 75 ml astelpajupüreed (ilma suhkruta, püreestatud ja kestad välja sõelutud)
  • 1 muna
  • 1 munakollane
  • 65 g suhkrut
  • 50 g võid
  • 1 kogus vanillikreemi

Valmista ekleerid nagu õpetuses.

Astelpajukreemiks haki või väikesteks kuubikuteks ja pane kaussi ootele. Sega teises kausis munakollane ja muna suhkru ja marjapüreega. Pane potti ja kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades, kuniks segu hakkab paksenema (u 82 kraadi). Eemalda tulelt ja kalla läbi sõela tükeldatud või peale. Sega, kuni või on sulanud, ja jahuta.

Lõika ekleerid horisontaalselt pooleks. Täida ekleerida põhi astelpajukreemiga ja tõsta selle peale vanillikreem. Kõige mugavam on seda teha kondiitrikoti abiga kreemi välja pritsides. Kata ülemise ekleeripoolikuga ja määri katteks peale astelpajukreemi. Kaunista nt kuivatatud saialille-rukkililleseguga.

2016-01-29 17.33.532016-01-29 17.37.22

Laimitäidisega ekleerid (313 kcal/100 g)

  • 1 kogus ekleeritainast

Laimikreem:

  • 75 ml laimimahla
  • 1 muna
  • 1 munakollane
  • 65 g suhkrut
  • 50 g võid
  • 1 kogus vanillikreemi

Kate:

  • 90 g valget šokolaadi
  • 1/4 tl kollast toiduvärvi
  • 1 laimi riivitud koor

Valmista ekleerid nagu õpetuses. Laimikreemiks tükelda või väikesteks kuubikuteks ja pane kaussi ootele. Sega teises kausis munakollane, muna, suhkur ja laimimahl. Pane segu potti ja kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades, kuni segu hakkab paksenema (u 82 kraadi). Eemalda pott tulelt ja kalla mass läbi sõela tükeldatud või peale. Sega kuni või on sulanud, ja jäta jahtuma.

Lõika ekleerid horisontaalselt pooleks. Täida ekleeride põhi laimikreemiga ja tõsta selle peale vanillikreem. Kõige mugavam on seda teha kondiitrikoti abiga kreemi välja pigistades. Kata ülemise ekleeripoolikuga.

Katteks sulata hakitud valge šokolaadi kuuma veevanni kohal ja sega sisse kollane toiduvärv. Määri spaatliga ekleeride peale ja pudista peale riivitud laimikoort. Tõsta jahedasse tahenema.

2016-01-29 18.08.15.jpg2016-01-29 18.08.49.jpg

Mustikaekleerid (253 kcal/100 g)

  • 1 kogus keedutainast

Mustikapüree:

  • 120 g mustikaid
  • 2 spl suhkrut
  • 2 spl vett
  • 1 kogus vanillikreemi

Kate:

  • 80 g valget šokolaadi
  • paar tilka mustsõstrapüreed
  • mustikaid

Valmista ekleerid nii nagu õpetuses.

Mustikapüreeks pane mustikad, suhkur ja vesi potti ja keeda madalal tulel u 5 minutit. Püreesta ja jahuta täielikult.

Valmista vanillikreem nagu õpetuses. Sega sisse jahtunud mustikapüree.

Täida ekleerid kas kondiitrikoti abiga ekleeri põhja alt kreemi sisse pigistades või nii, et lõikad ekleeri pooleks ja täidad siis kreemiga.

Katteks sulata kuuma veevanni kohal hakitud valge šokolaad ja sega sisse paar tilka mustsõstrapüreed. Määri spaatliga ekleeridele ja kaunista mustikatega. Tõsta jahedasse tahenema.

2016-01-28 19.11.51.jpg2016-01-28 19.12.44.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s