Klassikalised vastlakuklid

Need kuklid ei tahtnud mul hästi kerkida, aga olen kindel, et tegin ise midagi valesti. Näiteks ei löönud mul tainas kausi küljest lahti ja mul oli kinnisidee, et ma ei taha kogu jahu ära kasutada, et äkki tuleb muidu liiga kuiv kukkel (ehk vbla jätsin taina liiga vedelaks). Muidu aga meeldis tainas mulle väga. See oli ahjust välja võttes niiii pehme ja magus, et lausa lust oli kukleid tühjaks koukida ja nende sisu ära mugida :D

Ahjaa, 210 kraadi on minu ahju puhul kindlasti liiga kõrge temperatuur, sest kuklid tulid keskmisest pruunimad. 200 kraadi sobiks paremini.

Täidiste ideed varastasin Heidi Parki kondiitriärilt, sest endal sinna sattuda ei õnnestunud, aga need maitsed olid nii kutsuvad, et pidin ise midagi välja nuputama :D Mõlemad olid väga hea, aga soolakaramelli-õuna muidugi lemmik, sest minu jaoks pole paremat asja kui soolakaramell. Pistaatsia-maasikatäidis tuli pisut liiga vedel, aga üldiselt jäin ka sellega rahule.

Ideed “Küpsetaja käsiraamatust” ja siit.

7 tk (350 kcal/100 g)

2016-02-06 15.58.24.jpg

Pärmitainas:

  • 12,5 g presspärmi
  • 45 g suhkrut
  • 125 ml piima (kasutasin 3,2-protsendilist)
  • üks munakollane
  • 0,25 tl soola
  • 200 g kuni 225 g nisujahu
  • 50 g toasooja võid
  • määrimiseks muna

Tükelda pärm ja hõõru paari spl suhkruga vedelaks. Lisa natukese haaval käesoe piim vahepeal segades. Lisa toasoe munakollane, sool, ülejäänud suhkur. Sega ühtlaseks. Lisa pool jahukogusest, võta käed appi ja sõtku paar minutit. Lisa edasi sõtkudes veel 100 g jahu (kui näed, et tainas on liiga vedel, lisa ka ülejäänud jahu). Sõtku tainast u 5 minutit, kuniks see on elastne, ühtlane ja lööb kausi küljest lahti. Lõpuks lisa pehme või ja sega tainas ühtlaseks.

Puista tainas jahuga üle, kata tainakauss rätikuga ja jäta sooja kohta kerkima. Tainas peab kerkima kahekordseks – selleks kulub u 1 tund või rohkem.

Raputa töölaud vähese jahuga üle ja kalla kerkinud tainas sellele. Vormi tainast piklik riba. Lõika noaga ühesuurused tükid (50 g kuni 70 g) ja veereta peopesade vahel ümmarguseks. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes vahele kerkimisruumi. Kata köögirätikuga ning pane u 30 minutiks sooja kohta kerkima.

2016-02-06 12.56.17.jpg2016-02-06 13.31.44.jpg

Pintselda kerkinud tainapätsid lahtiklopitud munaga ja küpseta 210-kraadises ahjus 10 min kuni 12 minutit. Tõsta restile ja jahuta täielikult.

2016-02-06 14.00.07.jpg

Kuklitäidis:

  • meelepärast täidist
  • 200 ml vahukoort
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • 25 g suhkrut
  • peale raputamiseks tuhksuhkrut

Lõika jahtunud kuklitelt ülemine osa ära. Uurista väikese noa abiga ettevaatlikult kukli seest saiatäidist välja, nii et sa põhja auku ei tee. Tõsta igasse kuklisse 1 spl kuni 2 spl täidist.

Vahusta koor suhkrutega. Pritsi täidisele vahukoor. Aseta äralõigatud kuklitükike õrnalt peale. Sõelu peale tuhksuhkrut.

Õuna-karamelli täidis

Karamelliseeritud õunad:

  • 15 g võid
  • 1,5 spl suhkrut
  • 150 g õunu

Sulata pannil või, lisa suhkur ja kuumuta mõned minutid kuni suhkur hakkab karamelliseeruma. Lisa pannile kuubikuteks lõigatud õunad. Kuumuta veel umbes 5 minutit, kuni õunad on pehmed.

Karamellikreem:

  • 45 g suhkrut
  • 75 ml vahukoort
  • 75 g võid
  • maitse järgi soola

Karamellikreemiks pane suhkur paksu põhjaga potti ja aseta pott keskmise kuumusega tulele. Suhkur hakkab sulama, kuid ära seda lusikaga sega – ainult kalluta potti, et suhkur ühtlaselt sulaks. Kui suhkur on pruunistunud, võta pott tulelt ja kalla koor sisse. Sega, kuniks mass on ühtlane, ja pane vajadusel tagasi kuumale pliidile, sest kuumus aitab suhkrutükke sulatada. Kui segu on ühtlane, sega sisse hakitud või. Sega, kuni segu on ühtlane, ja jahuta esialgu toatemperatuurini ning siis vähemalt 2 tundi külmkapis, et kreem taheneks.

Täitmiseks sega karamellikreem õuntega ja pane saadud segu igasse kuklisse 1 spl kuni 2 spl. Pritsi peale vahukooremüts ja täida kukkel “kaanega”.

2016-02-06 16.12.45

Pistaatsia-maasika täidis:

  • 125 ml piima (kasutasin 3,2-protsendilist)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 20 g pistaatsiapastat
  • 1 munakollane
  • 20 g suhkrut
  • 13 g maisitärklist

Aja piim kastrulis koos vanillisuhkru ja pistaatsiapastaga keema. Eemalda kuumus ja jäta segu umbes kümneks minutiks tõmbama.

Vispelda munakollane kausis suhkruga lahti ja lisa järk-järgult maisitärklis. Vispelda, kuni segu on ühtlane ja kreemine. Vala hulka kuum piim ning seejärel vala kõik tagasi kastrulisse. Pane kastrul keskmisele kuumusele, vispeldades kuni segu on paksenenud.

Aseta kõrvale jahtuma. Pane peale toidukile, et kreemile ei tekiks kilekihti. Aseta pistaatsiakreem külmkappi. Soovi korral värvi seda toiduvärviga rohelisemaks.

Täitmiseks sega pistaatsiakreem tükeldatud maasikatega (panin 20 g). Pane saadud segu igasse kuklisse 1 spl kuni 2 spl. Pritsi peale vahukooremüts ja täida kukkel “kaanega”.

2016-02-06 16.01.38

 

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s