Maapähklimakroonid karamelliseeritud valge šokolaadiga ja apelsinimakroonid

Ma polnud nii ammu makroone teinud. Täpsemalt öeldes pärast 2014. aasta jõule, mil ma neid ühe nädala jooksul kolm korda tegin :D Ehk siis uue kodu ahi oli järele proovimata. Mitte et ma seda väga ootasin, sest isegi lihtsad asjad, nagu küpsised ja müsli, suudab see iga kord ära kõrvetada. Üllatuslikult polnud kõrvetamine seekord üldse probleemiks. Tegin teist korda elus makroone Itaalia meetodil, mis peaks olema lollikindlam. Siiski tekitas see minus rohkelt küsimusi ja tugevat beseed ei suutnud ma kummagi retsepti puhul saavutada. Seega oli tainas liiga vedel ja täiuslikke makroone polnud võimalustki saada. Aga õnneks teadsin seda juba enne ahju panemist, nii et suurt pettumust polnud. Pigem üllatus, et niigi normaalsed tulid :D

2016-03-04 16.14.14.jpg2016-03-04 16.14.59.jpg

Apelsinimakroonid

u 20 tk (441 kcal/100 g)

Pasta:

  • 75 g mandlijahu
  • 75 g tuhksuhkrut
  • 27 g toatemperatuuril munavalgeid
  • toiduvärvi

Besee:

  • 27 g toatemperatuuril munavalgeid
  • 60 g suhkrut
  • 20 g vett
  • 17 g peeneteralist suhkrut

Esmalt sõelu nii mandlijahu kui tuhksuhkur 1 kord läbi keskmise tihedusega sõela. Seejärel kaalu kumbki kuivaine eraldi, et oleks õige kogus. Teist korda sõelu kuivained juba koos läbi. Nüüd võta munavalged ning silikoonlabidaga surudes sega kokku ühtlane pasta. Lisa pastale ka soovitud toiduvärv.

Besee jaoks hakka munavalgeid keskmise kiirusega vahustama. Sega suhkur ja vesi ning pane keskmisel kuumusel keema. Kui siirup saavutab 100 kraadi, lisa vahustatavatele munavalgetele 17 g suhkrut ning kiirenda mikseri kiirust. Seejärel jälgi siirupi temperatuuri. Kui see on saavutanud 116 kraadi, võta siirup pliidilt, keera mikseril kiirus madalamaks ning vala siirup ühtlase joana munavalgetele. Kui vaht on ühtlane, keera kiirus jälle kiiremaks ning vahusta 8 min kuni 10 minutit, kuni vaht on tihe, läikiv ja jätab teravad tipud. Vahustasin, mis ma vahustasin, aga mul teravate tippudega vahtu ei tekkinud. Ise mõtlesin, et äkki vahustasin munavalgeid enne siirupi lisamist liiga vähe. Igatahes andsin alla ja segasin oma ilmselgelt liiga vedela munavalgevahu pastaga.

Järgmisena tuleb segada kokku pasta ja munavalged. Lükka pasta kausis ühte nurka, tõsta munavalgevaht samasse kaussi ja sega sellele järk-järgult juurde pasta. Kasuta töövahendiks silikoonlabidat ning väldi ülesegamist.

Pane tainas pritskotti ning kasuta 1 cm otsikut. Pritsi kiirelt ja suhteliselt tugevalt kahe küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ringid.

Kui küpsised pritsitud, lase kogu plaaditäiel 20 cm kuni 30 cm kõrguselt 2 kuni 3 korda vastu lauda kukkuda, et õhumullid välja ajada. Seejärel lase küpsistel vähemalt 30 minutit enne küpsetamist seista, et neile tekiks peale kile. Küpseta olenevalt ahjust 135 kraadi kuni 150 kraadi vahel 10 min kuni 15 minutit (mina küpsetasin 150 kraadi juures 15 minutit). Valmis makroon lööb aluse küljest lahti. Lase küpsistel enne edasi toimetamist korralikult maha jahtuda.

Kuna mu tainas oli liiga vedel, siis olin üllatunud kui normaalsed makroonid sellest välja tulid. Esiteks need ei pragunenud pealt, mis on üks mu põhiprobleeme…ja teiseks olid need seest täis. Jällegi, üks mu põhiprobleemidest. Samas seekord oli probleemiks, et makrooni “jalad” on väljaspool makrooni kuju. Põhjuseks muidugi mu vedel tainas, mille lisaks munavalgete vähesele vahustamisele ilmselt ka üle segasin. Vbla mängis rolli ka rohke geeltoiduvärvi lisamine, mis eriti värvi ei andnud, aga tekstuuri võis muuta küll.

2016-03-04 16.13.08.jpg

Apelsinikreem:

  • 75 g võid
  • 75 g toorjuustu
  • 50 g tuhksuhkrut
  • veerandi apelsini mahl ja koor (30 ml, 2 g)

Vahusta või ja toorjuust ning lisa vaikselt tuhksuhkur. Kõige lõpus lisa aeglaselt apelsinimahl ja -koor. Pane pritskotti ning lase veidi külmkapis seista. Pritsi küpsiste keskele ühesuurused padjad kreemi ning vajuta teine pool kergelt peale. Enne söömist lase makroonidel külmikus õhukindlas karbis seista.

Kreemi suutsin ma ka pekki keerata, sest mul ei segunenud ained üldse omavahel. Panin vist liiga palju apelsinimahla. Üldsegi ei meeldi mulle võikreemi, nii et note to self, ära enam võikreemitäidisega makroone tee! Järgmisel päeval muidugi leebusin, sest see moodustas makrooniga imelise koosluse ja maitses suurepäraselt :D Võiks lausa öelda, et mu parimad isetehtud makroonid.

2016-03-03 19.37.58.jpg

Maapähklimakroonid karamelliseeritud valge šokolaadiga

u 20 tk (449 kcal/100 g)

Valge šokolaadi ganache:

  • 100 g valget šokolaadi
  • 50 ml vahukoort
  • 10 g siirupit
  • maitse järgi soola

Tükelda šokolaad jämedalt ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 120 kraadi juures 30 min kuni 1 tund. Sega iga 10 minuti järel.

Võta ahjust välja, kui šokolaad on kuldne nagu karamell, ja vala kaussi. Aja vahukoor ja siirup kergelt keema ning kalla šokolaadile.

Sega kausi sisu spaatliga, kuni mass on segunenud ja muutub ühtlaseks ning läikivaks. Saumikserda segu läbi, et sellesse ei jääks tükke.

Maitsesta ganache‘i soolaga ja pane see kolmeks tunniks või üleöö külmkappi.

Maapähklitainas:

  • 25 g soolapähkleid
  • 50 g mandlijahu
  • 75 g tuhksuhkrut
  • 27 g munavalgeid
  • 25 ml vett, 75 suhkrut, 27 g munavalgeid

Kaunistuseks:

  • 5 g hakitud soolapähkleid

Purusta soolapähklid köögikombainis. Lisa mandlijahu ja tuhksuhkur ning mikserda kiirelt kokku. Sõelu segu kaussi ja sega hulka 27 g munavalgeid.

Aja vesi ja suhkur väikses kastrulis keema ning kuumuta 117 kraadini. Samal ajal vahusta 27 g munavalgeid tugevaks vahuks. Vala 117-kraadine kuum siirup peene nirena munavalgetesse ning jätka vahustamist. Vahusta, kuni munavalgevaht on jahtunud ja ühtlane. Jällegi ei suutnud ma enda arust küllalt tugevat vahtu saada.

Sega veidi vahtu mandlisegusse ning seejärel sega ettevaatlikult hulka ka ülejäänud vaht. Pane segu pritskotti ja pritsi ümara 1 cm tüllega kahe küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ringid. Raputa peale peeneks hakitud soolapähkleid. Lase küpsistel vähemalt 30 minutit enne küpsetamist seisma, et neile tekiks peale kile.

Seekord suutsin uue vea teha. Nimelt on mul hetkel korteris vaid üks küpsetusplaat ja kuna see oli teiste makroonidega ahjus, pritsisin makroonid lihtsalt küpsetuspaberile, tõstes need hiljem sellega koos küpsetusplaadile. Teadmata, et nii nihkuvad need (silma nähtamatult) paigast and I’ll get bursting feet :( Lesson learned igatahes.

Küpseta makroone 150 kraadi juures 12 min. Kui ahju tekib liialt auru, pane puuslusikas ahjuukse vahele. Seejärel võta ahjust välja ja jahuta täielikult.

Pane ganache pritskotti ja täida makroonid. Parimad paar päeva pärast kokkupanemist!

Need makroonid tulid mul lisaks enda põhjustatud jubedalt välimusele ka seest tühjad. Ja samal päeval süües olid liiga kuivad/krõbedad, nii et kindlasti tasub lasta neil kreemiga koos mõni päev seista! Aga maitsega olen väga rahul. Soolapähklist tehtud tainas on ikka teine asi. Palju rohkem iseloomu kui tavalisel mandlijahu makroonil.

2016-03-03 19.30.59.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s