Maasikatort

Suur tort, millest tegin vaid pool kogust, et saaks selle ilusti kaheksaks lõigata. Poole võrra koguseid vähendades oleks loogiliselt pidanud ka poole väiksemas vormis tegema, aga ma kasutasin 20 cm vormi (algretseptis 24 cm). Ehk siis täitsa imestasin, et põhjast kolm kihti kätte sain. Biskviit oli suurepärane: tihke ja kerge lõigata. Seetõttu kartsin, et see võib kuiv olla, nii et kasutasin kogu niisutusvedeliku ära, kuigi seda tundus algul liiga palju olevat.  Samuti lisasid niiskust sügavkülmast võetud maasikad, mille ma küll üles sulatasin, kuid mis ikkagi vedelikku välja ajasid. Siiski ei olnud süües tunda, et kook oleks liiga läbi vettinud. Just mõnus mahlane. Mitte liiga magus ja maasikatest värske. Lemmikosad olid biskviit ja toorjuustukreem.

Idee Oma Maitsest.

233 kcal/100 g

2016-03-23 16.59.37.jpg2016-03-23 17.11.19.jpg

Biskviit:

  • 2 toasooja muna
  • 120 g suhkrut
  • 90 g nisujahu
  • 100 g mandlijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 suure sidruni riivitud koor (4 g)

Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata 20 cm lahtikäiv koogivorm ja selle ääred küpsetuspaberiga.

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, see võtab aega umbes 10 minutit. Sega omavahel sõelutud jahu, mandlijahu ja küpsetuspulber. Munavahu hulka sega kõigepealt sidrunikoor, seejärel ettevaatlikult segades osade kaupa jahusegu. Kalla segu vormi. Tasanda märja supilusikaseljaga biskviidi pind. Küpseta ahju keskosas u 25 minutit, helepruuni värvuseni. Keera kuumus kinni ja tee ahjuuks lahti, lase põhjal jahtuda, alles siis eemalda vorm. Jäta küpsetuspaber vormi põhja, sest tordi ehitad vormi üles.

Niisutus:

  • 125 ml keevat vett
  • 25 g suhkrut
  • 35 ml  sidrunimahla
  • 25 ml sidrunilikööri (kasutasin apelsinilikööri)

Sega keevasse vette suhkur ja sidrunimahl, jahtunud vedelikule lisa sidruniliköör.

Lõika jahtunud biskviidil ära pealmine õhuke kiht, nüüd lõika põhi kolmeks kettaks.Tordi väljavõtmise hõlbustamiseks vooderda vorm seest ühekordse fooliumribaga.

2016-03-20 14.40.14.jpg

Kohupiimakreem:

  • 300 g paksu kohupiima
  • poole sidruni mahl (40 ml)
  • 1 dl vahukoort
  • 90 g suhkrut
  • 1,5 tl vanillisuhkrut
  • 375 g maasikaid (ma panin u 330 g)

Sega kausis kohupiim ja sidrunimahl. Vahusta koor suhkrutega tugevaks vajuks ja sega kohupiima hulka. Viiluta maasikad õhukeselt.

Pane tort kokku. Aseta üks biskviidiketas vormi põhja ja kanna pintsliga ühtlaselt niisutust pinnale. Alumine kiht vajab niisutust vähem kui järgmised. Kata põhi poolega kreemist. Lao peale umbes pooled maasikatest ja vajuta käega või lusikaseljaga kergelt kreemi sisse. Kata teise biskviidiga ja niisuta rikkalikumalt. Peale teine pool kreemi ja ülejäänud maasikad. Kõige peale läheb viimane biskviidiketas ja niisutus. Aseta tort järgmise päevani külma. Siis vabasta vormist ja tõsta ettevaatlikult tordialusele.

Toorjuustukreem:

  • 60 g maasikaid (kasutasin maasikatoormoosi)
  • 1 leht želatiini
  • 75 g toorjuustu (kasutasin Lafrescat)
  • 45 g suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 dl vahukoort
  • kaunistuseks münti

Toorjuustukreemiks püreesta maasikad saumiksriga ja aja läbi sõela. Pane želatiin 5 minutiks külma vette paisuma. Pigista leht veest ja sulata õrnal kuumusel pidevalt segades püreestatud maasikates. Eemalda kohe pliidilt ja jahuta veidi. Vahusta korraga toorjuust, suhkrud ja koor tugevaks vahuks, lisa kohe vahustamist jätkates peene nirena toasoe maasikapüree-želatiinisegu. Kui maasikasegu on hakanud tarretuma, saab selle õrnal kuumusel taas vedelaks. Pane umbes pool kreemist sakilise tüllega pritskotti ja aseta külmikusse tahenema. Määri paleti abil ülejäänud kreem alusele tõstetud tordi külgedele ja peale. Katseta pritskotist kreemiroosi pritsimist, kas kreem hoiab juba piisavalt vormi. Pritsimiskatsetuse saab kotti tagasi korjata. Kui see ei õnnestu, hoia kotti veel külmas. Roosi tegemiseks vajuta ühtlase survega kreemitups südamikuks ja jäta kohe ühtlaselt, survet katkestamata, ühe ringina ümber südamiku. Tee kõik roosiringid ühtemoodi, kas suunaga vasakule või paremale. Kõigepealt tee roosid tordi välisäärde, siis täida seest.

2016-03-23 16.59.49.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s