Pähkliküpsised

Krõbedad pähkliküpsised, millel juures kerge jõulumekk. Iseseisvalt oleks ehk veidi kuivaks jäänud, aga valge šokolaadi-sidruniglasuur parandab asja! Tavaliselt mul ebaõnnestuvad küpsised, mille tainas tuleb vorstiks vormida ja külmkappi panna. Lihtsalt lagunevad laiali, kui üritan viile lõigata. Nüüd aga esmakordselt õnnestus ka see lõikamise osa! Hea tainas, mis muud.

Idee siit.

16 tk (470 kcal/100 g)

2016-04-06 18.39.02.jpg

  • 100 g metspähkleid (või ka segu erinevatest pähklitest ja mandlitest: panin 50 g metspähkleid, 25 g mandleid ja 25 g India pähkleid)
  • 100 g võid
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 90 g Demerara suhkrut
  • 45 g suhkrut
  • 1 muna
  • 300 g jahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl piparkoogimaitseainet
  • 0,5 tl soola

Glasuur:

  • poole kuni terve sidruni mahl (45 ml)
  • 30 g tuhksuhkrut
  • 100 g valget šokolaadi

Kuumuta ahi 200 kraadini. Rösti pähkleid ahjupannil umbes 10 minutit, kuni need muutuvad kuldselt pruuniks. Jahuta ja hõõru koor käte vahel maha. Haki jämedalt.

Vahusta toasoe või koos suhkrutega kohevaks. Lisa muna ja klopi ühtlaseks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, piparkoogimaitseaine, sool ning sega võivahu hulka. Lõpuks lisa hakitud pähklid. Aga jäta u 30 g pähklisegust kaunistamise tarbeks.

Keera tainas vorstikujuliselt toidukilesse ja hoia 2 tundi külmikus. Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika tainast terava noaga umbes 1 cm paksused viilud ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 10 minutit.

Seni kuni küpsised jahtuvad, tee glasuur. Pigista sidrunist mahl välja, lisa sinna hulka tuhksuhkur ja sega. Soovitavalt soojenda sidrunimahla veidi, et see oleks käesoe. Sulata valge šokolaad vesivannil ja lisa ettevaatlikult soe sidrunimahl pidevalt segades. Lisa sidrunimahla nii palju, et segu jääks umbes kissellipaksune. Lase veidi jahtuda. Nirista glasuur küpsistele, raputa peale järelejäänud pähklipuru või muud meelepärast. Tõsta küpsised veidikeseks külma, kuni glasuur on tahenenud.

2016-04-06 17.13.47.jpg2016-04-06 18.06.28.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s