Jaanipäeva eri ehk marinaade

Pärast eelmisel suvel taaskord poešašlõkis pettumist vandusin, et teen sel aastal kõik marinaadid ise. Ühega muidugi ei piirdunud, vaid proovisin ära neli.

Ideed Oma Maitsest ja siit.

2016-06-23 18.03.32.jpg

Kõrgõzstani kanalihašašlõkk

Väga lihtne marinaad, mis siiski kanaliha ülimaitsvaks muudab. Pole ma ju teab mis suur (kana)lihasõber, aga selliselt valmistatud kana nokkisin kohe ahjust võttes suure hoolega.

neljale

  • 1 kg kanakintsuliha

Marinaad:

  • 1 muna
  • 1 spl jahu
  • 0,5 dl valgeveiniäädikat
  • soola, pipart
  • 1 sibul (90 g)

Klopi muna lahti, sega jahuga, lisa äädikas ning maitse järgi soola ja pipart. Sega marinaad läbi ja veereta kanakintsusid marinaadis. Võid kintsutükid ka väiksemaks lõigata, siis küpsevad need kiiremini läbi. Lõika sibulast rattad ja lisa marinaadile. Soovi korral haki meelepäraseid ürte ja lisa ka need marinaadile. Võid panna marinaadi koos lihaga kilekotti ja siis külmkapis aeg-ajalt kotil teist külge keerata, et liha saaks ühtlaselt marinaadiga kokku. Lase paar tundi kuni üleöö marineerida.

2016-06-20 17.42.10.jpg

Kuumuta grill. Grilli kana, kuni liha on küps. Kõige mugavam on seda teha nii, et lihatükid on grillresti vahel. Küpseta koos grill-lihaga ära ka kogu marinaadis olnud sibul.

Kuna ma pidin olude sunnil ahjus kana valmis küpsetama, siis talitlesin nii: kuumuta ahi 170 kraadini. Tõsta kanatükid ahjuvormi, vala peale marinaad ja küpseta umbes 25 minutit, aeg-ajalt tükke kastmega üle kallates ja neid ümber keerates. Keera siis ahju grillelement sisse ja küpseta kana grilli all veel umbes 10 minutit, kuni pealispind on ilusti  kuldpruun.

2016-06-20 19.22.31.jpg

Grillitud teriyaki-kana

Siinsetest marinaadidest meie pere lemmik. Andis lihale mõnusalt tugeva maitse. Mee tõttu aga kippus grillimisel kergelt kõrbema.

neljale

  • 4 kanafileed
  • 2 punast paprikat
  • 1 purk konservananassi

Teriyaki-marinaad:

  • 65 ml sojakastet
  • 75 g vedelat mett
  • 20 ml riisiäädikat
  • väike jupp riivitud ingverit (13 g)
  • 15 g peeneks hakitud küüslauku

Sega kõik marinaadiained. Tõsta tükeldatud kanatükid marinaadi ning jäta vähemalt paariks tunniks kuni üleöö marineerima.

2016-06-23 18.05.46.jpg

Lükka grillvarraste otsa vaheldumisi kanatükid ning parajaks tükeldatud paprika ja ananass. Grilli eelkuumutatud grillil igast küljest kokku 5 min kuni 6 minutit. Grillimise ajal piserda vardaid ülejäänud marinaadiga. Serveeri kohe.

2016-06-23 19.10.43.jpg2016-06-23 19.24.47.jpg

Veiselihavardad seente ja rohelise sibulaga

Asendasin algretseptis olnud rosmariini rohelise sibulaga. Jah, täiesti teine asi, aga rosmariini ma ei salli. Veiseliha võlu ma ka ei mõista. Minu jaoks liiga nätske. Marinaad oli hea ja mõnusalt happeline. Maitse imendus korralikult seentesse, kuid lihale see külge ei hakanud.

neljale

  • 500 g veisefileed, antrekooti vm kiirelt küpsevat tükki
  • 45 g oliiviõli
  • 50 ml palsamiäädikat
  • 3 hakitud küüslauguküünt (19 g)
  • 1 tl soola
  • pipart
  • peotäis rohelist sibulat (30 g)
  • 200 g šampinjone

Puhasta veiseliha kelmetest ning lõika parajateks tükkideks. Sega omavahel oliiviõli, äädikas, küüslauk, sool, pipar ja hakitud roheline sibul. Tõsta veiselihatükid koos seentega marinaadi ja jäta vähemalt paariks tunniks maitsestuma.

2016-06-23 18.05.39.jpg

Lükka lihatükid ja seened vaheldumisi varraste otsa. Grilli liha mõlemalt poolt kuumal grillil kokku umbes 10 minutit. Maitsesta veel täiendavalt soola ja pipraga ning serveeri kohe.

2016-06-23 19.02.08.jpg

Sealiha marinaad sojakastme ja sinepiga

Väga klassikaline ja mahe marinaad. Igatsesin tugevamat maitset. Nt sinepi oma.

  • 1,5 kg sea kaelakarbonaadi
  • u 225 g (oliivi)õli
  • 75 ml valgeveiniäädikat
  • 75 ml sojakastet
  • 1 spl Demerara suhkrut
  • pipart
  • soola
  • 4 tl Põltsamaa sinepit (20 g)
  • 3 sibulat (145 g)
  • soovi korral maitserohelist (ma panin 3 g tilli, 13 g rohelist sibulat, 8 g peterselli)

Lõika kaelakarbonaad u 3 cm x 3 cm suurusteks tükkideks. Alternatiivina šašlõkitükkidele võib lõigata ka õhukesed viilud ristikiudu, mida saab grillida grillresti vahel. Pane lõigutud lihatükid klaas- või metallnõusse. Marinaadi tegemisel ei ole soovitav kasutada plastmassnõud, kuna happeline äädikas reageerib plastmassiga.

Kalla lihatükkidele õli, veiniäädikas, sojakaste ja mudi lihatükid ühtlaselt läbi. Puista marinaadile ka suhkrut, pipart ja veidi soola (arvesta, et sojakaste on ise soolane). Mõõda välja sinepi kogus ning kanna see ühtlaselt lihatükkidele ja mulju liha veelkord läbi. Viimasena lisa marinaadile lõigutud sibulad ja soovi korral ka värsked ürdid.

2016-06-23 18.05.50.jpg2016-06-23 19.01.38.jpg

Jäta marinaad seisma vähemalt paariks tunniks kuni üleöö. Kui soovid kiiremat tulemust, suurenda veiniäädika kogust, mis pehmendab ja annab lihale kergelt hapukat maitset.

2016-06-23 19.02.02.jpg

Advertisements
This entry was posted in soolane and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Jaanipäeva eri ehk marinaade

  1. Pingback: Lollikindel marinaad kaelakarbonaadile | Cook the day away!

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s