Rebitav kaneelisai ehk kaneelilõõts

Ma olen varem mitmeid kordi kaneelisaiu teinud, aga kunagi pole need nii maitsvad olnud kui see lõõts. Põhjus lihtne: pole kunagi varem nii suures koguses suhkrut ja võid vahele pannud. Kahjuks või õnneks on see aga hea kaneelisaia puhul siiski kõige olulisem asi. Ilmselgelt vanaema suhkruga omal ajal ei koonerdanud, miks peaks ka mina? Lõõts tuli mul päris inetu, sest ahi kõrvetas pealt ära ja see ei tahtnud vormi kuidagi ära mahtuda. Tainas paisus mühinal ja tuli imeliselt pehme.

Idee siit.

401 kcal/100 g

2016-07-24 21.04.37.jpg2016-07-24 21.01.58.jpg

  • 330 g jahu (pluss hiljem veel 30 g)
  • 45 g suhkrut
  • 2 tl kuivpärmi
  • 0,5 tl soola
  • 2 muna
  • 60 ml piima
  • 60 g võid
  • 50 ml vett
  • 1 tl vanillisuhkrut

Täidis:

  • 180 g suhkrut
  • 2 tl kaneeli
  • 60 g võid

Taina jaoks sega suures kausis kokku 240 g jahu, suhkur, pärm ja sool. Klopi teises kausis lahti munad.

Kuumuta väikses potis piima ja võitükke seni, kuni või on sulanud. Tõsta pott tulelt ning vala juurde vesi ja vanillisuhkur, sega ning lase veidi jahtuda. Vala vedelik jahusegu hulka ja sega, seejärel lisa munad ja ülejäänud jahu ning sega kuni tainas on ühtlane. Tainas jääbki selline kleepuvat sorti.

Pane tainapall suurde õlitatud kaussi toidukile ja rätiku alla ja jäta tunniks sooja kohta kerkima.Kuni tainas kerkib, valmista täidis. Selleks sega kokku suhkur ja kaneel. Sulata või ja lase sellel isegi veidi pruunistuda.

Kerkinud tainasse sõtku umbes 30 g jahu ja lase 5 minutit kerkida. Seejärel rulli tainas kergelt jahusel laual õhukeseks ja ristkülikukujuliseks. Pintselda tainas üle sulavõiga ja puista peale kaneelisegu.

Lõika tainas noaga kuueks pikaks ribaks ja tõsta need üksteise peale. Lõika see kuhi omakorda kuueks ruuduks. Nüüd on sul kuus kuhja, mis tuleb võitatud või küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi laduda nagu raamatulehed.

2016-07-24 19.28.20

Lase saial vormis veel 30 min kuni 45 minutit rätiku all kerkida ja küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures 30 min kuni 35 minutit.

Lase saial vormis 30 minutit jahtuda ja eemalda seejärel vormist ning serveeri. Parim on see tegemise päeval. Aga ka järgmisel päeval meeldis mulle väga.

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Rebitav kaneelisai ehk kaneelilõõts

  1. Pingback: Baklava-lõõts | Cook the day away!

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s