Piimašokolaadi-metspähkli kook

Selles koogis pole midagi tervislikku. Aga alati ei peagi olema. Valmistasin selle mehele aastapäeva puhul ja tuli täitsa kena. Koogis on kergelt soolakas küpsisepõhi, sisse peidetud metspähklipralinee ning katteks piimašokolaadi-ganache ja –cremeux. Tõeline pidupäevaamps ühesõnaga! Piimašokolaadi cremeux‘d jäi mul päris palju (vähemalt kolmandik) alles, nii et usun, et seda võib vabalt vähem teha. Koogis tuleks kasutada 45 % kuni 50 % piimašokolaadi, aga ma tegin täitsa tavalisega. Kuna mees on suur magusasõber, siis meeldis talle ka nii. Ülimagus, nii et tükid lõika väiksed või tee kõrvale tass kanget kohvi.

Idee siit.

462 kcal/100 g

2016-08-03 17.23.10.jpg2016-08-04 16.53.15.jpg

  • 200 g Digestive küpsiseid
  • 5 g kakaopulbrit
  • 1/3 tl soola
  • 70 g võid

Purusta küpsised köögikombainis. Vala küpsisepuru, kakaopulber ja sool kaussi ning sega läbi. Sulata kastrulis või ja lase sel kuldpruuniks muutuda. Lisa võile küpsisesegu ning sega hoolega. Vajuta ühtlaselt 20 cm koogivormi põhjale ja äärtesse. Pane külmkappi tahenema.

Metspähklipralinee

  • 50 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 50 g kooritud ja röstitud metspähkleid
  • 100 ml vahukoort
  • 100 g piimašokolaadi (soovitavalt 45 % kuni 50 %)

Kuumuta väikses kastrulis suhkrut kuni see karamelliseerub. Lisa sool ja pähklid ning sega üks minut, et pähklid ühtlaselt sulanud suhkruga katta. Vala segu küpsetuspaberile. Lase veidi jahtuda ning vala siis köögikombaini ja töötle peeneks pulbriks.

Aja väikses kastrulis vahukoor keema ning vala seejärel peeneks hakitud šokolaadile. Lase 1 min seista. Seejärel hakka spaatliga aeglaselt ringe tehes segama, alustades kausi keskelt ja liikudes äärte suunas, kuni ganache on läikiv ja ühtlane. Sega sisse pähklipulber. Vala segu küpsisepõhjale ja pane külmikusse vähemalt 2 tunniks tahkuma.

Piimašokolaadi-ganache

  • 150 g piimašokolaadi (soovitavalt 45 % kuni 50 %)
  • 90 ml vahukoort
  • 25 g suhkrusiirupit

Haki šokolaad peeneks ja pane kaussi. Aja väikses kastrulis vahukoor ja siirup keema ning vala seejärel šokolaadile. Lase 1 min seista. Seejärel hakka spaatliga aeglaselt ringe tehes segama, alustades kausi keskelt ja liikudes äärte suunas, kuni ganache on läikiv ja ühtlane. Vala segu metspähklipralineele ja pane kook tagasi külmikusse vähemalt 2 tunniks kuni üleöö.

2016-08-03 17.03.21.jpg

Piimašokolaadi-cremeux

  • pool lehte želatiini
  • 100 g piimašokolaadi (soovitavalt 45 % kuni 50 %)
  • 80 ml piima
  • 80 ml vahukoort
  • 2 munakollast
  • 15 g suhkrut

Pane želatiin külma vette likku ja haki šokolaad peeneks. Aja piim ja vahukoor kastrulis keema. Eemalda pliidilt. Vispelda kausis kokku munakollased ja suhkur. Järk-järgult vispelda sisse kuum piima-vahukooresegu. Vala kõik tagasi kastrulisse ning kuumuta segu kuni see pakseneb (83 kraadini), ise kogu aeg vispeldades. Aja saadud kreem läbi sõela. Pigista želatiinilehest liigne vesi välja ja lahusta see kreemis. Lisa hakitud šokolaad ja lase segul seista, kuna šokolaad on sulanud, u 1 minut. Sega ühtlaseks. Pane külmikusse 6 tunniks kuni üleöö tahkuma.

Kaunistamine

  • 50 g piimašokolaadi (soovitavalt 45 % kuni 50 %; mul kulus tunduvalt vähem, peale raputasin nt vaid 5 g)
  • punast jänesekapsast

Sulata 25 g šokolaadi vesivannil ja pane see pritskotti, millelt väga väike otsajupp maha lõigatud. Pritsi šokolaad meelepäraselt koogile. Pane teise ümmarguse otsikuga pritskotti piimašokolaadiremeux ja pritsi see meelepäraselt koogile. Haki ülejäänud 25 g šokolaadi peenelt ja raputa see koogile. Kaunista jänesekapsaga.

2016-08-03 17.09.27.jpg2016-08-03 17.16.23.jpg2016-08-03 17.23.20.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s