Banaanisõõrikud

Proovisin esimest korda elus ahjus sõõrikuid teha. Päris korralik pettumus. Tulemuseks oli kuiv sai :( Asi oli ilmselgelt tainas. Enda arust liialt jahu ei pannud, sest tainas oli ülikleepuv ja muidu poleks saanud seda palliks vormida. Katetes muutsin ainete vahekordi, vähendades suhkrukogust, nii et maapähklivõi oma tuli ideaalne, kuid šokolaadi oma liiga vedel.

Idee siit.

u 12 tk (293 kcal/100)

2016-08-05 19.54.34.jpg

  • 180 ml piima
  • 50 g võid
  • 55 g suhkrut
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • 8 g kuiv pärmi
  • 430 g nisujahu
  • 1/4 tl soola
  • 130 g purustatud väga küpseid banaane

Kuumuta piima, võid ja suhkrut kastrulis kuni või sulab ja suhkur lahustub. Sega sisse vanillisuhkur. Vala teise nõusse ja lase 40 kraadini (käesoojaks) jahtuda.

Sega suures kausis pärm, jahu ja sool. Vala piimasegu kaussi ning sega hoolikalt. Lisa ka banaan ja sega seegi hulka. Tainas on suhteliselt niiske. Raputa lauale veidi jahu ja aseta sellele tainas. Hakka sõtkuma, lisades jahu, kuni sul on töödeldav tainas, mille saad palliks vormida. Kindlasti ei tohi lisada liiga palju jahu, sest siis tuleb tainas kuiv.

Määri suur kauss õliga ja pane sinna sisse tainas. Kata toidukilega, raputa peale veidi jahu ja lase soojas kohas tunnike kerkida.

2016-08-05 18.09.11.jpg

Sõtku tainas alla ja rulli 1,2 cm paksuseks. Lõika tainast purgi ja pudeli abil välja sõõrikukujulised pallid. Ülejääk rulli uuesti lahti ja kasuta samamoodi ära kogu tainas. Pane sõõrikud jahuga üle puistatud küpsetuspaberile, aseta õrnalt peale õliga määritud toidukile ja lase soojas kohas pool tundi kerkida.

2016-08-05 18.30.44.jpg

Valmista glasuurid.

Maapähklivõiglasuur (412 kcal/100 g)

  • 80 g maapähklivõid
  • 3/4 tl vanillisuhkrut
  • 3 spl kuuma vett
  • 60 g tuhksuhkrut

Sega maapähklivõi vanillisuhkruga. Lisa natuke kuuma vett ja sega. Lisa tuhksuhkur ja ülejäänud vesi ning sega ühtlaseks.

Šokolaadiglasuur (423 kcal/100 g)

  • 1 spl võid
  • 30 g tuhksuhkrut
  • 1/8 tl vanillisuhkrut
  • 20 ml kuuma vett
  • 50 g hakitud piimašokolaadi

Pane kõik koostisosad kaussi ja aseta see veevanni kohale. Sega kuni tekib siirupine glasuur. Lase jahtuda ja pakseneda.

Kui sõõrikud on kergitatud, määri need kergelt kookosõliga ja pane 200-kraadisesse ahju. Küpseta 10 min kuni 15 min kuni sõõrikud on kuldsed ja ilusti kerkinud. Kata soojana glasuuriga. Šokolaadiglasuuriga sõõrikuid pidin mitu korda glasuuriga katma, kuna see kippus maha voolama.

Lase sõõrikutel täielikult jahtuda ja glasuuril tahkuda. Sõõrikud peaksid maitsvana püsima kaks päeva. Järgnevatel päevadel süües tasub neid (mikrolaineahjus) soojendada.

2016-08-05 19.26.18.jpg2016-08-05 19.55.59.jpg2016-08-05 19.56.25.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s