Šokolaadi- ja martsipaniküpsised

Reede õhtu on ideaalne küpsiste tegemiseks. Proovisin kahte retsepti, millest ühed ebaõnnestusid täielikult, aga retsepti panen ikkagi kirja, sest vaatamata kohutavale välimusele olid need väga maitsvad, nii et hävitasime need sõbrannaga kahe peale hetkega ära!

Ideed siit ja siit.

2016-10-07 17.27.39.jpg

Kahe šokolaadiga küpsised

Olen elus päris mitmeid šokolaadiküpsiseid proovinud ja need tulid sellised keskpärased. Panin suhkrut veidi vähem ja seega jäid need natuke liiga kakaoseks. Järgmiseks päevaks muutusid müstilisel põhjusel ebameeldivalt kõvaks :/ Ei tasu vist õhukindlalt säilitada.

12 tk (475 kcal/100 g)

  • 45 g võid
  • 50 g tumedat šokolaadi
  • 150 g suhkrut (panin 125 g, aga tglt oleks võinud terve koguse panna)
  • 1 muna
  • 55 g nisujahu
  • 30 g kakaopulbrit
  • 1/4 tl soodat
  • 1/4 tl soola
  • 50 g valget šokolaadi

Sulata või kastrulis. Haki tume šokolaad ja sulata see võis. Jahuta veidi.

Seejärel vahusta šokolaadisegu suhkru ja munaga. Sega juurde jahu, kakao, sooda ja sool. Haki valge šokolaad ja lisa ka see tainale. Veereta tainast pallid ja pane need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes pallide vahele parajad vahed. Vajuta pallid kergelt lamedamaks ja küpseta 175-kraadise ahju keskmises osas 12 min kuni 15 minutit või kuni need pealt lõhenevad. Jahuta restil.

2016-10-07 17.12.05.jpg2016-10-07 17.56.45.jpg

Martsipaniküpsised piimašokolaadiga

See ei ole esimene kord, mil mul martsipani kasutamisel küpsetis täielikult ebaõnnestub. Ja just välismaa retsepti puhul. Ei tea, kas Eestis on martsipan teistsugune? :/ Ei ole ju normaalne, et küpsis plaadile täiesti laiaks vajub ja ära kõrbeb. Maitse oli aga tõeliselt hea ja tekstuur mõnusalt mure. Kuna välimus aga nii jube, siis neid glasuurima ei hakanud.

9 tk (535 kcal/100 g)

  • 65 g toasooja võid
  • 50 g suhkrut
  • 40 g täisterakaerahelbeid
  • 35 g nisujahu
  • 70 g riivitud martsipani
  • 60 g hakitud piimašokolaadi (ma ei kasutanud)

Sega kõik koostisosad kausis kokku ja veerata 9ks palliks. Pane pallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes sisse parajad vahed. Vajuta küpsised kergelt lamedamaks. Küpseta neid 180-kraadises ahjus 10 min kuni 15 minutit.

Kasta valmis küpsised sulatatud piimašokolaadi ja kaunista meelepäraselt. Autor soovitab hakitud mandleid, pistaatsiapähkleid, kakaonibse, kuivatatud marju ja lilli.

2016-10-07 17.29.51.jpg2016-10-07 17.48.38.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s