Aeglane Bolognese kaste

Algretseptiga võrreldes tegin omajagu muudatusi. Tulemusega jäin väga rahule. Meie peres on neid lihavabu päevi päris palju, nii et vahel võib priisata ja proovida retsepti, kus on hakkliha, maks ja peekon! :D Hautasin kolm tundi ja jätsin kastme päris vedelaks, sest teadagi kaste pakseneb seistes ja tahaks, et see ka järgmistel päevadel mahlane oleks.

Idee siit.

seitsmele (206 kcal/100 g)

2016-10-09 19.06.09.jpg

  • 1 spl oliiviõli
  • 500 g seahakkliha ja 500 g veisehakkliha (kasutasin 1 kg kodust hakkliha)
  • soola, pipart
  • 100 g kanamaksa
  • 225 g hakitud peekonit
  • 90 g hakitud sibulat
  • 120 g hakitud porgandit
  • 160 g hakitud varssellerit
  • 20 g hakitud küüslauku
  • 20 g hakitud peterselli
  • 35 g ketšupit
  • 300 ml kuiva valget või punast veini
  • 400 ml puljongit
  • 400 g hakitud tomateid
  • 150 ml piima
  • 3 loorberilehte
  • 70 g peenelt riivitud Parmesani
  • 150 ml vahukoort
  • 1 spl kalakastet
  • 2 spl valge või punase veini äädikat

Kuumuta oliiviõli keskmisel kuumusel suures potis. Prae hakkliha seni kuni liha ei ole enam roosa, umbes 10 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Eemalda tulelt ja sega püreestatud kanamaksaga.

Kuumuta keskmisel kuumusel pannil peekon ilma pruunistamata, umbes 6 min kuni 8 minutit. Lisa sibul, porgand, seller, küüslauk ja pool petersellist ning prae ilma pruunistamata pehmeks, umbes 8 minutit. Lõpus lisa ketšup ja kuumuta läbi. Tõsta segu liha juurde potti.

Tõsta pott tulele ja küpseta kõrgemal kuumusel kuni enamik vedelikku on aurustunud, umbes 10 minutit. Seejärel lisa vein ja lase suuremal osal aurustuda. Lisa puljong, tomatid, piim ja loorberilehed. Maitsesta veidikese soola ja pipraga. Lase keema tõusta.

Tõsta toit ahjusobilikku nõusse ja seejärel 140-kraadisesse ahju ilma kaaneta podisema. Vaata, et kaste liiga jõuliselt ei keeks, vaid podiseks vaikselt. Küpseta aeg-ajalt segades 3 h kuni 4 tundi kuni vedelik on aurustunud. Kui küpsetusaja lõpuks on liiga palju vedelikku alles, siis tõsta pliidile ja keeda kõrgel kuumusel kokku. Kui aga kaste hakkab vahepeal kuivaks jääma, siis lisa puljongit või vett.

Lõpetuseks tõsta pott pliidile, sega hulka Parmesan, koor, petersell, kalakaste ja äädikas. Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga. Ma uuesti läbi kuumutama ei hakanud, vaid segasin need komponendid lõpus lihtsalt sisse.

Serveerimiseks keeda pasta al dente (ma keetasin 500 g täisteraspagette). Jäta kurnamisel pastakeeduvett alles. Enne serveerimist sega sobilik kogus kastet pastaga (juhul, kui kõike korraga ei kasuta) ja kuumuta 30 minutit vajadusel vedeldamiseks pastakeeduvett lisades. Mina segasin kastme lihtsalt pastaga kokku ja mingit vett polnud vajagi :)

2016-10-09 18.44.40.jpg

Advertisements
This entry was posted in soolane and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s