Apelsinimahlas hautatud veiseliha karamellise punaveinikastmega

Ma pole eriline kastmesööja, seega ei oska sellega roogasid ka korralikult nautida. Tavaliselt rändab köögist elutuppa liikudes osa kastmest nkn taldrikult põrandale. No ei ole ma kastmesööja :D Seega ei saa ma ka aru, miks nii suure lihakoguse juurde valmib seda nii vähe. Segasin siis kastme ahjust tulnud apelsinimahlaga, et seda veidigi rohkem oleks. Kastme enda maitse oli meie pere jaoks liiiiga magus, apelsinimahlaga segades läks tunduvalt paremaks. Liha hoidsin ahjus veidi üle 3 tunni, aga oleks võinud rohkem.

Idee siit.

kuuele (liha 400 kcal/100 g ja kaste 111 kcal/100 g)

2016-10-30 18.26.36.jpg

  • u 1,5 kg veiseliha (mul oli 1440 g)
  • 95 g pruuni suhkrut
  • 1,5 tl suitsutatud paprika pulbrit
  • näpuotsaga Cayenne´i pipart
  • soola ja pipart
  • 300 ml värskelt pressitud apelsinimahla
  • 3 dl punast veini
  • 65 g suhkrut

Puhasta liha kelmetest. Sega omavahel suhkur, suitsutatud paprika, Cayenne´i pipar, pipar ja sool. Määri liha saadud seguga kokku. Mässi liha kile sisse ja jäta ööpäevaks maitsestuma.

Järgmisel päeval võta liha välja ja patsuta kuivaks. Aseta liha ahjuvormi ja kalla peale apelsinimahl. Kata vorm kaanega ja küpseta u 4 tund 120 kraadi kuni 150 kraadi juures, kuni liha on pehme. Jahuta liha ja tükelda siis neljaks kuni kuueks tükiks. Me lõikasime viiludeks.

Kalla pannile vein ja keeda umbes poole võrra kokku. Selleks kulub u 10 minutit. Aseta teisele pannile suhkur ja kuumuta keskmisel kuumusel ilma segamata, kuni suhkur hakkab kohati sulama. Sega pannil spaatli või lusika abil kuiv suhkur sulanud suhkruga ja lase suhkrul küpseda kuldseks ja kalla siis kokku keedetud veini sisse. Ole ettevaatlik, sest suhkur kipub selles faasis aktiivselt mullitama. Kui suhkur kipub klompi tõmbuma, siis kuumuta kergelt ja sega vedelikku, kuni suhkur on jälle lahustunud. Keeda veini ja karamelli segu veel veidi aega, maitsesta soola ja pipraga ja tõsta siis lihatükid kastme sisse.

Kuumuta läbi ja serveeri kohe koos meelepäraste lisanditega.

Advertisements
This entry was posted in soolane and tagged , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s