Küpsetame küpsiseid

Kolme päeva jooksul sai jälle miljon küpsiseretsepti järele proovitud. Okei, tegelikult vaid viis :D Mõned ilusad, mõned mitte nii ilusad, mõned ülihead, mõned keskpärased.

Šokolaadiküpsised

Ootasin neist küpsistest midagi enamat, aga olid šokolaadiküpsised nagu šokolaadiküpsised ikka. Meenutasid Narva küpsiseid ja olid natuke liiga kuivad.

1 plaaditäis (565 kcal/100 g)

2016-11-18 18.18.23.jpg

  • 125 g toasooja võid
  • 50 g tuhksuhkrut
  • 0,5 tl vanillsuhkrut
  • 130 g jahu
  • 15 g kakaod
  • 1 munavalge
  • näpuotsatäis soola

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Vahusta või tuhksuhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa vanillisuhkur, jahu ja kakao. Eraldi kausis vahusta munavalge soolaga pehmeks vahuks. Sega munavalge ettevaatlikult taina hulka. Pane saadud tainas pritskotti ja pritsi sellest meelepärase suuruse ning kujuga küpsised.

2016-11-18 17.49.31.jpg

Küpseta u 15 min kuni 20 minutit. Jahuta restil.

Šokolaadi-moosimusid

Jällegi liiga kuivad küpsised. Džemmina kasutasin allpool olevate küpsiste jaoks keedetud punase sõstra-apelsini oma.

1 plaaditäis (503 kcal/100 g)

2016-11-18 18.50.35.jpg

  • 150 g toasooja võid
  • 70 g tuhksuhkrut
  • 1 muna
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 250 g jahu
  • 30 g kakaod
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • näputaotsatäis soola
  • 100 g hapukat džemmi

Kuumuta ahi 170 kraadini.

Vahusta või tuhksuhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa muna ja vanillisuhkur. Seejärel sega hulka ülejäänud koostisosad. Pane saadud tainas toidukile sisse ning u 30 minutiks külmkappi.

Vormi tainast pallikesed, suru iga palli sisse auk ja täida see džemmiga.

2016-11-18 18.13.11.jpg

Küpseta u 18 minutit. Jahuta restil.

Jaffa küpsised

Need küpsised läksid küll pekki. Nimelt ei saa ma aru, kuidas teistel tarretis kuuma šokolaadiga kokkupuutes lihtsalt küpsise pealt maha ei sulanud :D Panin liiga palju tarretist? Maitse oli muidu superhea, täpselt nagu poe omadel, aga see välimus – katastroof :D

12 tk (344 kcal/100 g)

2016-11-19 22.53.00.jpg2016-11-19 22.53.34.jpg

  • ühe apelsini koor
  • 100 g apelsinitarretist (leidsin poest sidrunimaitselise; tegin ära terve paki ehk 80 g pluss 250 ml vett)
  • 1 muna
  • 25 g suhkrut
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 25 g nisujahu
  • 100 g tumedat šokolaadi

Riivi apelsinilt koor. Vala tarretisepulbrile keev vesi ning sega ühtlaseks. Lisa apelsinikoor ning vala kuum vedelik 28 cm koogivormi. Lase jahtuda ning külmkapis lõpuni tarduda.

Vahusta muna suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Sõelu juurde küpsetuspulbriga segatud jahu ning sega õrnalt ühtlaseks. Täida muffinipanni augud paberist muffinivormidega.  Jaota segu muffinivormidesse ning küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 9 min kuni 11 minutit, kuni biskviidid on valmis. Lase paar minutit jahtuda, eemalda vormidest ning jahuta restil lõpuni.

Lõika tarretisest vormiga biskviitidest veidi väiksemad ringid ning aseta põhjadele. Sulata šokolaad ning kata koogid šokolaadikihiga. Vajuta soovi korral kahvliseljaga koogikestele üht ja teistpidi triibud ning lase restil taheneda.

2016-11-19 16.57.17.jpg

Õrna apelsinimekiga sõstraküpsised

Asendasin jõhvikad punaste sõstardega. Kohupiimatainas on ammune lemmik, aga need küpsised siiski lemmikuteks ei saanud. Tainal oli vähe maitset ja täidist oli liiga vähe. Oleks tahtnud magusamat ja mahlasemat ampsu.

u 13 tk (441 kcal/100 g)

2016-11-19 23.03.21.jpg

  • 100 g toasooja võid
  • 50 g mandlijahu
  • 130 g nisujahu
  • 100 g lahjat kohupiima
  • 30 g suhkrut
  • 1 väikese apelsini koor (5 g)
  • näpuotsatäis soola
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

  • 100 g punaseid sõstraid
  • 50 ml värsket apelsinimahla
  • 40 g moosisuhkrut
  • kaneeli
  • määrimiseks muna

Taina jaoks näpi või jahudega kokku. Lisa ülejäänud koostisosad ja sõtku ühtlaseks tainaks. Suru tainas lamedaks kettaks ja paki toidukile sisse. Jäta külmkappi.

Täidise koostisosad sega väikeses potis, lisa vajadusel natuke vett ja kuumuta segu keemiseni. Purusta saumiksriga ja lase tasasel tulel podiseda u 10 minutit. Valmis peab saama paks, džemmilaadne, moos. Tõsta saadud moos külmale vesivannile jahtuma.

Kuumuta ahi 190 kraadini.

Rulli tainas jahusel laual ristkülikuks. Määri ristkülikule džemm, puista peale kaneel ja lõika ristkülik piklikeks kolmnurkadeks. Rulli kolmnurgad laiemast otsast alates kokku ja tõsta ahjuplaadile. Ole kokkurullimisel ettevaatlik – täidis kipub välja valguma. Määri küpsiseid pealt munaga ja küpseta u 25 minutit.

2016-11-19 22.40.05.jpg

Kaerahelbeküpsised kuivatatud jõhvikate, šokolaadi ja pähklitega 

Need küpsised on justkui nii lihtsad ja igavad, aga maitsesid mulle vaat et kõige rohkem. Pealt krõbedad ja seest mõnusalt nätsked. Maitsed olid ka kõik paigas. Nom!

üks plaaditäis (450 kcal/100 g)

2016-11-17 16.44.56.jpg

  • 120 g täisterakaerahelbeid
  • 40 g neljaviljahelbeid
  • 60 g sulavõid
  • 1 muna
  • 0,5 dl kohvikoort (panin 40 ml vahukoort ja 10 ml piima)
  • 5 spl maitsestamata jogurtit (panin 75 g Alpro kookosjogurtit)
  • 45 g suhkrut
  • 15 g pruuni suhkrut
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 0,5 tl soola
  • poole apelsini ja ühe mandariini riivitud koor
  • 40 g tükeldatud sarapuupähkleid
  • 20 g tükeldatud pistaatsiapähkleid
  • 10 g rosinaid
  • 10 g kuivatatud jõhvikaid
  • 60 g tükeldatud metspähklitega piimašokolaadi
  • peale u 5 g mandlilaaste

Sega kõik ained kokku, tee väiksed pätsikesed (umbes 4 cm läbimõõduga) ja küpseta 180-kraadises ahjus 25 min kuni 30 minutit.

2016-11-17 16.22.20.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s