Makroone

Polnud aasta aega makroone teinud. See on juba küllaldane põhjus nende tegemiseks, eksju? Veetsin nende seltsis kolm õhtut, sest mul on hetkel vaid üks ahjuplaat :D Seega rohkem korraga teha ei saa, sest pole neid kuhugi 30 minutiks seisma panna. Makrooniretsept on pmts kõigi kolme puhul sama, aga ikkagi tulid mul täiesti erinevad makroonid. Eks see ongi nende võlu ja valu. Aga võib vist endaga rahule jääda, sest kolmest kahed polnud seest tühjad!

2016-11-30 20.28.45.jpg2016-12-01 21.11.13.jpg2016-12-02 18.55.41.jpg

Likööritäidisega makroonid

Need makroonid tulid kuidagi eriti tihked. Samas lugesin, et õige makroon polegi kohe pärast plaadilt võtmist ja ilma kreemita söömiskõlbulik. See peab kuiv olema. Samas läks nende makroonid puhul kaks-kolm päeva, enne kui need söödavaks muutusid. Täidise keerasin muidugi veits pekki, sest lisasin liiga palju želatiini (lugesin 2,5 lehte želatiini :D). Ehk päris kummine tuli ja arvata on, et seetõttu ei suutnud see makroone küllalt mahlaseks teha :D Maitses likööri liialt tunda ei jäänud, isegi liköörist mittevaimustuvad inimesed suutsid süüa :P

Idee siit.

 

u 20 tk (533 kcal/100 g)

Likööri-ganache

  • 2,5 g lehtželatiini
  • 120 g valget šokolaadi
  • 50 g koorelikööri
  • 50 g vahukoort
  • soola
  • 40 g toasooja võid

Makroonide küpsetamisele eelneval päeval valmista täidis. Pane želatiin külma vette likku ja valge šokolaad eraldi kaussi. Kuumuta liköör vahukoorega väikeses potis keemiseni ja kalla kohe šokolaadile. Lisa sool ja või. Seejärel veest tühjaks pigistatud želatiinilehed. Surista blenderiga ühtlaseks massiks, kata toidukilega ja jäta üleöö külmkappi.

Makroonid

  • 65 g mandlijahu
  • 10 g kakaod
  • 75 g tuhksuhkrut
  • 55 g munavalgeid
  • 75 g suhkrut
  • 18,5 ml vett

Kaalu ühte kaussi kokku mandlijahu, kakao ja tuhksuhkur. Nüüd sõelu saadud segu teise kaussi. Jaga munavalge kahte kaussi: 27,5 g ja 27,5 g. Kalla pool munavalgetest kuivainete peale, aga ära sega! Jäta ootele.

Pane pliidi juurde valmis teine kauss munavalgetega ja mikser. Väikeses potis sega kokku suhkur ja vesi ning kuumuta, kuni siirupi temperatuur on 118 kraadi. Vahepeal alusta juba munavalgete vahustamist. Eemalda siirupipott tulelt ja kalla vaikselt siirup munavalgevahtu, jätkates pidevalt vahustamist. Vahusta segu kuni see on jahtunud. Nüüd kalla pool munasegust kuivainete kaussi ja sega hoolikalt spaatliga läbi. Lisa ka teine pool munavalgetest ja sega tainas kokku.

Pane tainas kondiitrikotti ja pritsi sellest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile u 2 cm kuni 3 cm diameetriga pallikesed. Soovi korral puista peale kakaod. Jäta toatemperatuurile umbes 30 minutiks kuivama. Küpseta makroone 150-kraadises ahjus umbes 15 minutit.

Pane täidis pritsikotti ja täida makroonid. Säilita makroone külmkapis, õhukindlalt suletuna.

2016-11-30 20.27.17.jpg2016-11-30 20.30.28.jpg

Pistaatsiamakroonid

Need makroonid läksid mul ainsana pekki. Hästi ebaühtlased tulid pluss seest tühjad. Kasutan küpsetuspaberi all šablooni ja ehk selle eemaldamisel nihkusid makroonid paigast? Või siis oli mingi muu klassikaline põhjus, a la segasin taina üle või vahustasin mune liialt :D Ega makroonide puhul tea kunagi. Maitselt olid väga mõnusad. Paremad kui kohvikutest ostetud pistaatsia omad :D

Idee siit.

u 15 tk (562 kcal/100 g)

  • 75 g mandlijahu
  • 75 g tuhksuhkrut
  • 55 g munavalget
  • rohelist toiduvärvi
  • 75 g suhkrut
  • 18,5 ml vett

Täidis

  • 75 g vahukoort
  • 100 g valget šokolaadi
  • 1 spl pistaatsiapastat
  • näpuotsatäis soola
  • 65 g võid
  • rohelist toiduvärvi

Kaalu ühte kaussi kokku mandlijahu ja tuhksuhkur. Nüüd sõelu saadud segu teise kaussi. Jaga munavalge kahte kaussi: 27,5 g ja 27,5 g. Ühte munavalgekaussi lisa toiduvärv ja sega hoolikalt läbi. Kalla värvitud munavalged kuivainete peale, ära sega! Jäta ootele.

Pane pliidi juurde valmis teine kauss munavalgetega ja mikser. Väikeses potis sega kokku suhkur ja vesi ning kuumuta, kuni siirupi temperatuur on 118 kraadi. Vahepeal alusta juba munavalgete vahustamist. Eemalda siirupipott tulelt ja kalla vaikselt siirup munavalgevahtu, jätkates pidevalt vahustamist. Vahusta segu kuni see on jahtunud. Nüüd kalla pool munasegust kuivainete kaussi ja sega hoolikalt spaatliga läbi. Lisa ka teine pool munavalgetest ja sega tainas kokku.

Pane tainas kondiitrikotti ja pritsi sellest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile u 2 cm kuni 3 cm diameetriga pallikesed. Jäta toatemperatuurile umbes 30 minutiks kuivama . Küpseta makroone 150-kraadises ahjus umbes 12 minutit.

Täidise jaoks pane vahukoor šokolaadiga potti ja kuumuta madalal tulel, pidevalt segades, kuni šokolaad sulanud. Tõsta tulelt, lisa pistaatsiapasta ja sool. Täidis võiks pigem olla soolakam kui magus. Jahuta külmkapis (on oluline, et täidis oleks täiesti jahtunud enne võile lisamist). Vahusta või heledaks kohevaks vahuks, jätkates vahustamist madalamal kiirusel lisa jahtunud täidis. Sega sisse toiduvärv. Pane saadud täidis kohe pritsikotti ja täida makroonid. Säilita makroone külmkapis, õhukindlalt suletuna.

2016-12-01 21.09.17.jpg

Sidrunimakroonid

Maitselt mu lemmikud. Tegelikult ka tekstuurilt. Tegin terve plaaditäie ilma šablooni kasutamata ja tulid uskumatult ilusad ja ühesuurused. Endaga päris rahul :) Pritsisin need vist veidi väiksemad kui eelnevad, aga minu meelest väiksemad ongi nunnumad. Seest olid ilusti täis, samas mitte liiga kuivad nagu kahed eelnevad. Ja täidis maitses imehästi ehk oli korralikult hapu!

Idee siit.

u 15 tk (529 kcal/100 g)

  • 75 g mandlijahu
  • 75 g tuhksuhkrut
  • 55 g munavalget
  • kollast toiduvärvi
  • 75 g suhkrut
  • 18,5 ml vett

Täidis

  • 100 g valget šokolaadi
  • 50 g vahukoort
  • ühe sidruni koor
  • 25 ml sidrunimahla
  • 50 g toasooja võid

Kaalu ühte kaussi kokku mandlijahu ja tuhksuhkur. Nüüd sõelu saadud segu teise kaussi. Jaga munavalge kahte kaussi:27,5 g ja 27,5 g. Ühte munavalgekaussi lisa toiduvärv ja sega hoolikalt läbi. Kalla värvitud munavalged kuivainete peale, aga ära sega! Jäta ootele.

Pane pliidi juurde valmis teine kauss munavalgetega ja mikser. Väikeses potis sega kokku suhkur ja vesi ning kuumuta, kuni siirupi temperatuur on 118 kraadi. Vahepeal alusta juba munavalgete vahustamist. Eemalda siirupipott tulelt ja kalla vaikselt siirup munavalgevahtu, jätkates pidevalt vahustamist. Vahusta segu kuni selle temperatuur on jahtunud. Nüüd kalla pool munasegust kuivainete kaussi ja sega hoolikalt spaatliga läbi. Lisa ka teine pool munavalgetest ja sega tainas kokku.

Pane tainas kondiitrikotti ja pritsi sellest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile u 2 cm kuni 3 cm diameetriga pallikesed. Jäta toatemperatuurile umbes 30 minutiks kuivama. Küpseta makroone 150-kraadises ahjus umbes 12 minutit.

Täidise jaoks sulata šokolaad vesivannil. Kuumuta väikeses potis vahukoor peenelt riivitud sidrunikoorega. Lase natuke tõmmata ja kalla šokolaadile. Sega ühtlaseks. Soojenda sidrunimahl ja lisa vahukoore-šokolaadisegule. Jahuta külmkapis (on oluline, et see täidis oleks täiesti jahtunud enne võile lisamist). Vahusta või heledaks kohevaks vahuks, jätkates vahustamist madalamal kiirusel lisa jahtunud täidis. Pane saadud täidis kohe pritsikotti ja täida makroonid. Säilita makroone külmkapis, õhukindlalt suletuna.

2016-12-02 17.53.31.jpg2016-12-02 18.54.44.jpg2016-12-02 18.57.15.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s