Soolakaramelli koogikesed karamelliseeritud maapähklite ja plaksuva suhkruga

Need korvikesed tulid isegi minu jaoks liiga rammusad. Pluss neid oli ilma väikeste pirukavormideta väga keeruline teha. Kasutasin nimelt muffinipanni tagumist külge. Seetõttu näevad need väga koledad välja ja pooled korvid tegin pannilt eemaldamise käigus katki. Tainas oli kuidagi eriti kuiv, nii et veniva karamellitäidise asemel oleks sinna midagi mahlast tahtnud.

Idee siit.

u 8 tk (488 kcal/100 g)

2016-12-10 10.58.46.jpg

Tainas:

  • 75 g külma võid
  • 150 g nisujahu
  • 50 g tuhksuhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • pool muna (kasutasin külmikusse seisma jäänud munakollaseid, mida panin 25 g)

Lõika või väikesteks kuubikuteks ning pane koos jahu, suhkru ja soolaga köögikombaini. Töötle kuni tainas meenutab peenelt riivitud parmesani. Lisa muna ja töötle veel natuke kuni tainas on segunenud. Tee tainast pall, mässi see toidukilesse ja pane vähemalt tunniks külmikusse.

Seejärel rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks ja kata sellega väikesed (u 7 cm) pirukavormid (ma kasutasin muffinivormi tagumist külge). Torka kahvliga tainapõhjadesse augud.

Pane ettevaatlikult põhjadele foolium ja vala sellele raskuseks kuivatatud herned vms. Küpseta põhjasid 175-kraadises ahjus u 10 minutit. Eemalda herned ja foolium ning küpseta veel 5 min. Seejärel jahuta täielikult.

Karamelliseeritud maapähklid:

  • 50 g soolapähkleid
  • 50 g suhkrut
  • plaksuvat suhkrut

Haki pähklid jämedalt. Sulata suhkur kuldseks karamelliks ja sega kiirelt pähklid sisse. Vala segu küpsetuspaberile ja lase täielikult jahtuda. Haki peeneks ja sega plaksuva suhkruga. Raputa iga pirukapõhja sisse natuke saadud sega ja jäta ülejäänu kaunistuseks.

Soolakaramell:

  • 100 ml vahukoort
  • 200 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola

Kuumuta vahukoor kastrulis. Sulata suhkur teises kastrulis ettevaatlik kuldseks karamelliks. Eemalda tulelt ja hakka peene nirena vahukoort lisama, samal ajal vispeldades. Lisa sool.

Lase karamellil veidi jahtuda ja seejärel täida sellega pirukapõhjad. Pane üleöö külmikusse seisma.

Kaunista karamelliseeritud maapähklite, plaksuva suhkru ja muu meelepärasega.

2016-12-09 23.20.02.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s