Martsipanistollen

Valmistasin ka lõpuks stollenit. Just seetõttu, et selle saab varakult valmis teha. Kel ikka jõulunädalal aega on, et veel üks lisamaius valmistada. Kahjuks see mind ei vaimustanud. Kuiv pärmitainasai nagu pärmitainasai ikka :D Ilmselt tegin ise midagi valesti. Mehele üllatuslikult meeldis, sest koorik oli saial tema jaoks mõnusalt krõbe. Mind häiris, et martsipan oli vaid keskel, oleks tahtnud, et see oleks ühtlasemalt saia peale ära jaotatud.

Idee siit.

üks päts (432 kcal/100 g)

2016-12-23 17.14.37.jpg2016-12-23 18.40.25.jpg

  • 50 g mandleid (panin 30 g mandleid ja 20 g sarapuupähkleid)
  • 50 g rosinaid
  • 50 g kuivatatud jõhvikaid
  • 0,25 dl rummi (või apelsinimahla) (panin 15 ml rummi ja 10 ml õunamahla)
  • 250 g nisujahu (kõvemat sorti)
  • 6 g kuivpärmi
  • 0,5 tl soola
  • 60 g suhkrut
  • 0,5 tl kaneeli
  • 0,75 tl piparkoogimaitseainet
  • 0,5 tl kuivatatud ingverit
  • 60 ml piima
  • 85 g sulavõid + 50 g sulavõid määrimiseks
  • 1 suurem muna
  • 50 g (apelsini)sukaadi
  • 80 g martsipani
  • 25 g kuni 50 g tuhksuhkrut

Tükelda mandlid, rosinad ja jõhvikad ning pane üleööks rummi sisse ligunema (rummi võid asendada ka apelsinimahlaga, aga kindlasti leota puuvilju enne tainale lisamist, vastasel juhul võivad need küpsemise ajal tainast välja hüpata).

Sega jahu pärmi, soola, suhkru ja teiste maitseainetega. Kuumuta piim ja sulata selle sees või, tõsta jahtuma. Kui piima-või segu on u 40 kraadi, kalla see koos lahtiklopitud munaga kuivainete sisse ja sõtku ühtlaseks tainaks.

Vormi tainas palliks, kata pealt kile ja käterätikuga ning jäta soojas kohta tunniks ajaks puhkama (kasutame sõna “puhkama”, sest raske stolleni tainas väga ei kerki). Sõtku sisse rosinad, jõhvikad, sukaad ning mandlid. Tainas on küllalt raske käsitleda, aga peaksid töö tulemusel saama ühtlaselt läbisõtkutud taina.

Vormi tainas kätega ristkülikukujuliseks, pane keskele martsipanikang ja tõsta tainas mõlemast servast martsipanikangi peale keskele kokku. Keera saadud päts teisipidi (et murdekoht jääks põhja) ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Kata päts kile ja käterätikuga ja lase sel veel 30 minutit soojas kohas seista. Pane ahi 200 kraadile kuumenema. Enne ahju panemist tõmba pintsliga päts pealt sulavõiga üle. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit ja seejärel 15 minutit 175-kraadises ahjus. Küpsetamise ajal määri pätsi veel 2-3 korda võiga. Lisaks jäta osa võid äsja ahjust tulnud pätsi määrimiseks.

2016-12-18 12.55.48.jpg

Stollen on küps, kui näpuga koputades see pisut kumiseb. Küpsust reedab ka see, et küpsetise põhi on kaunilt pruun ning sissetorgatud puutikk jääb kuivaks. Kui stollen ei küpsenud läbi, lisa küpsemisaega. Kui see hakkab pealt liigselt pruunistuma, kata pealt fooliumiga.

2016-12-18 14.08.47.jpg

Lase küpsenud pätsil pisut jahtuda ja määri kahe käega paksult tuhksuhkruga sisse. See imendub osaliselt stolleni sisse. Kui stollen on jahtunud, mässi see fooliumisse ja jäta jahedasse kuiva kohta vähemalt mõneks päevaks (ideaalne oleks nädalaks) või mitmeks nädalaks söömist ootama. Enne serveerimist sõelu peale tuhksuhkurt.

2016-12-18 18.34.22.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s