Krõbeda koorikuga tatraleib suitsulõhekreemiga

Selle leiva koha pealt oli oht, et see ei maitse mulle üldse, kuna see oli esimene küpsetis, milles julgesin tatrajahu kasutada. Minu meelest ei jäänud tatra maitse aga üldse tugev. Samas mees ütles, et maitseb nagu tatrapuder. Võta siis näpust, kummal õigus :P Leiva valmistamisega oli palju probleeme. Algul tundus, et tainas pole küllalt niiske, nii et kasutasin veidi rohkem keefirit. Oleks veelgi rohkem tahtnud panna tegelikult :/ Ahjus ei kerkinud leib minu meelest üldse. Samuti oli see pärast retseptis olnud küpsetusaega seest väga nätske. Ei tea, kas pidigi. Pärast lahtilõikamist pistsin selle veel pooleks tunniks ahju, aga ikka jäi tekstuur mu jaoks harjumatu. Aga vbla pidigi selline nii, sest jahud polnud ka kõige tavalisemad ju. Nüüd ei teagi, mida sellest leivast arvata :D Pigem ikka meeldib vist, sest maitselt on see mahe, nisujahu see ei sisalda ja koorik on ikka tõeliselt krõbe!

Suitsulõhekreemi maitsestasin üle, aga maheda leiva peal oli sellisena ideaalne.

Idee siit.

2017-02-02-12-16-30

Suitsulõhekreem (147 kcal/100 g)

  • 150 g kuumsuitsulõhet või -forelli (mul oli külmsuitsulõhe)
  • 40 g paksu hapukoort (panin 60 g lahjat)
  • 0,5 tl riivitud mädarõigast või mahedamat sinepit (panin 7 g kanget sinepit ja 4 g mädarõigast)
  • veerandi sidruni mahl ja peenelt riivitud koor (panin u 10 ml mahla)
  • väike punt värsket tilli (panin 4 g)
  • soovi korral hakitud murulauku või pisut lehtpeterselli
  • soola, pipart

Tükelda suitsulõhe ja töötle pool sellest koos hapukoore ja mädarõika või sinepiga kreemiks. Sega hulka sidrunimahl ja -koor, ülejäänud suitsulõhe tükid ja peeneks hakitud till. Soovi korral lisa veel maitserohelist ning maitsesta soola ja pipraga. Kata kauss kilega ja hoia serveerimiseni külmkapis.

Krõbeda koorikuga pehme tatraleib (236 kcal/100 g)

  • 400 g tatrajahu
  • 100 g maisijahu (panin mitmeviljajahusegu, kuigi algselt plaanisin proovida riisijahuga)
  • 100 g kaerajahu (kasutasin purustatud kaerahelbeid ja -kliisid)
  • 1,5 tl soodat
  • 1 tl köömneid või koriandriseemneid või paar peotäit muid meelepäraseid seemneid (panin 15 g kõrvitsa- ja 25 g päevalilleseemneid)
  • 1 tl soola
  • 6 dl või pisut rohkem keefiri (panin 675 g ja ikka tundus tainas paks)

Sega sõelutud jahud kuivainetega, tee keskele süvend ja vala sinna nii palju keefiri, et saaksid segada kokku pehme kergelt kleepuva taina. Tõsta tainas vormi, mille ääred on võiga määritud ja jahuga üle puistatud ning põhjas on küpsetuspabeririba. Vormi kätega piklikuks, et tainas oleks ühtlaselt vormis, suru seda nurkadesse ja silu pind.

Küpseta ahjus 230 kraadi juures 15 minutit, seejärel alanda kuumus 180 kraadini ja küpseta veel 25 minutit kuni leib on ilusti kerkinud ja kuldpruuni koorikuga. Eemalda küpsetis kohe vormist ja lase restil jahtuda.

Hoia leiba õhukindlalt kilesse või paberisse mässituna toatemperatuuril ning tarbi kolme-nelja päeva jooksul. Kindlasti ära pane seda külmkappi, aga kui on oht, et leiba ei jõua ära süüa õigeaegselt, siis pane osa sellest sügavkülma.

2017-02-02 12.11.50.jpg

 

Advertisements
This entry was posted in soolane and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s