Banaanitiramisu

Aeganõudev magustoit, mis mul pikalt-pikalt to-do list‘is oli. Kusjuures kui tiramisud valmistama hakkasin, jõudsin järeldusele, et midagi rasket selles ju polegi. Tehniliselt pole miski peale šokolaadiümbrise valmistamise keeruline. Kuna vähendasin algretseptiga võrreldes kogust, tekitas muret vaid maiuse serveerimine. Otsustasin siiski portsjonmagustoidu kasuks ehk lõikasin keeksist piparkoogivormiga ringid välja. Väiksemad kui algretseptis, nii et sain kokku 6 tk. Tiramisu tuleb ülimahlane. Banaanikeeks ja -täidis on mõnusalt magusad ja mascarpone-kreem hästi mahe. Krõmpsuv šokolaadiäär andis stiilse nüansi.

Idee siit.

u 6 tk (335 kcal/100 g)

2017-03-03 19.13.05.jpg

Banaanikeeks

  • 60 g võid
  • 100 g suhkrut (kasutasin 50 g valget ja 50 g pruuni)
  • 1 muna
  • 1,5 küpset banaani (180 g)
  • 50 g Kreeka jogurtit
  • 80 g mandlijahu
  • 100 g nisujahu
  • 0,5 tl soodat
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • näpuotsatäis soola

Eelkuumuta ahi 180 kraadini.

Vahusta või ja suhkur heledaks vahuks. Lisa juurde muna. Purusta banaanid kahvliga massiks ja lisa seejärel koos Kreeka jogurtiga tainale. Lisa mandlijahu. Sega eraldi kausis kokku jahu, sooda, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja sool. Lisa kuivained tainale ja sega ühtlaseks.

Pane tainas küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta u 50 minutit (kontrolli keeksi valmidust tikuga). Lõika jahtunud keeks kolmeks. Kui soovid serveerida portsjonmagustoite, lõika igast kihist välja u kuus 7 cm läbimõõduga ringi. Ülejäägid saad niisama ära süüa :P

Immutamiseks

  • 100 ml piima
  • 25 g keedetud kondenspiima

Vispelda hoolikalt kokku piim ja keedetud kondenspiim.

Banaanitäidis

  • 2 küpset banaani (240 g)
  • 1 spl võid
  • 0,5 spl pruuni suhkrut
  • 1 spl rummi
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • näpuotsatäis kaneeli

Tükelda banaanid. Sulata pannil või, lisa suhkur, rumm, vanillisuhkur ja kaneel. Sega juurde banaanitükid ning kuumuta neid paar minutit, kuni need on pehmed. Tõsta tulelt ja lase jahtuda.

Mascarpone-kreem

  • 1 dl vahukoort
  • 1 spl pruuni suhkrut
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • 200 g mascarpone‘t

Vahusta vahukoor ja suhkur madalal kiirusel, kuni suhkur on sulanud ja vahukoor veel vedel. Lisa vanillisuhkur ja mascarpone ning vahusta, kuni saad ühtlase tugeva kreemi (ole vahustamisel ettevaatlik, et mitte ülevahustada!).

Kokkupanekuks

  • 150 g tumedat šokolaadi (kasutasin tumeda ja piimašokolaadi segu)

Algretsepti tegevuskäiku ei hakka kirja panema, vaid ainult selle, kuidas ise tegin. Mingeid vorme ma ei kasutanud ja hakkasin lihtsalt taldrikule “tornikesi” ehitama. Toimis ka nii.

Kasta lõigatud banaanikeeksi viil piima sisse ning aseta taldrikule. Peale pane banaanid ja nendele omakorda mascarpone-kreem. Tee samad liigutused läbi 3 korda. Korda sama tegevuskäiku ka järgmise viie “torni” juures. Kreemi jaoks tasub kasutada tüllet ja pritskotti ning kõige viimane kiht kreemi pritsida ilusasti. Kokku pandud magustoidud pane külmikusse vähemalt tunniks.

2017-03-02 18.36.48.jpg

Lõika kas tordikilest või šokolaadi mustrikilest sobiva kõrguse ja laiusega tükid. Sulata vesivannil šokolaad ning määri see õhukeselt ja ühtlaselt kiletükkidele. Kusjuures soovitan iga kiletüki määrimise vahele jätta u 5 min kuni 10 minutit, sest siis saab magustoite rahulikult ükshaaval katta. Mina töötasin vaid kahe kilega ja nii toimis asi hästi. Kui šokolaad hakkab juba hanguma (ma tõstsin kiled korraks külmikusse), siis tõsta magustoidud külmast välja. Pane iga magustoidu ümber šokolaadiga kaetud kile. Aseta magustoidud tagasi külma ning eemalda kile alles siis, kui šokolaad täielikult tahenenud (ma panin protsessi kiirendamiseks magustoidud sügavkülma).

Enne serveerimist lase magustoidul külmas seista üleöö.

2017-03-03 19.13.55.jpg2017-03-03 19.17.42.jpg

 

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s