Croquembouche ehk tuuletaskud kahe täidisega

Proovisin ka lõpuks croquembouche‘i järele. Paras nikerdamine oli, aga esmakordse katsetamise kohta võib vist rahule jääda, sest torn püsis püsti. Tuuletaskud tulid koleda kujuga, aga ilusti seest tühjad. Täidisega olid mõlemad head, aga kondenspiimatäidis muutus seistes veidi vedelaks.

Ideed siit ja siit.

 u 50 tk

2017-03-04 12.09.02.jpg

Keedutaina põhiretsept

  • 3 dl vett
  • 80 g võid
  • 0,5 tl soola
  • 180 g jahu
  • 4 muna

Aja potis vesi koos või ja soolaga keema. Tõsta seejärel tulelt ning lisa kogu jahu. Sega kiiresti ühtlaseks. Pane anum uuesti tulele ning sega, kuni tainas poti külgedelt lahti lööb ning moodustab ühtlase palli. Tõsta uuesti tulelt ning lase tainal pisut jahtuda (u 5 min).

Seejärel lisa ükshaaval munad, mikserdades korralikult iga muna lisamise järel. Valmis tainas peab olema läikiv ja ühtlane.Pritsi tordipritsiga, mis täidetud keedutainaga, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pisikesed rosetid. Pritsi enne ahju pistmist kergelt veega üle.

2017-03-01 17.26.28.jpg

Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit (mille jooksul ära kindlasti ahjuust ava!), seejärel alanda kuumust 180 kraadini ning küpseta veel umbes 10 min kuni 12 minutit. Pärast küpsemist lülita ahi välja, kuid jäta valminud tuuletaskud lahtise ahjuuksega umbes 5 minutiks ahju seisma (nii ei vaju küpsetised kokku). Pärast küpsetamist tee terava noa või hambaorgiga valminud küpsetistesse pisike sissetorge ning jäta ahjuplaadile ahjukuumusesse (avatud ahjuuksega), selle sissetorke kaudu pääseb üleliigne niiskus välja ning tuuletaskud ei jää seest niiskeks.

2017-03-04 10.39.39.jpg2017-03-04 10.41.26.jpg

Kondenspiimatäidis:

u 25 tk (254 kcal/100 g)

  • 95 g keedetud kondenspiima
  • 150 g vanilliga kohupiima
  • 1 dl vahukoort

Sega omavahel keedetud kondenspiim ja kohupiim. Vahusta koor kõvaks vahuks ning lisa segades kohupiima-kondenspiimasegule. Võimalusel lase kreemil paar tundi külmkapis taheneda. Täida seejärel tordiprits kreemiga. Tee tuuletaskutele alt korralik sissetorge ning täida need selle kaudu kreemiga. Toimi samamoodi kõigi tuuletaskutega.

Kreemine toorjuustutäidis kamašokolaadi tükkidega

u 25 tk (289 kcal/100 g)

  • 100 g toasooja toorjuustu
  • 100 g kohupiimapastat
  • 50 g suhkrut
  • 12 g kakaopulbrit
  • 40 g peeneks hakitud kamašokolaadi

Sega kõik ained omavahel kokku. Lõika tuuletaskutel müts maha ja täida need lusika abil. Seejärel aseta mütsike uuesti pähe.

Croquembouche:

  • 1 kogus keedutainast
  • umbes 125 g tumedat šokolaadi (kuuse ehitamiseks)
  • tuhksuhkrut

Sulata šokolaad vesivannil. Säti alusele tuuletaskutest ring. Selle peale hakka kinnitama sulašokolaadi abil teisi tuuletaskuid, püüdes teha iga kord ringi väiksemaks. Lõpptulemusena peab magustoit jääma kuusepuu- või püramiidikujuline. Kõige lõpuks kinnita tippu veel üks tuuletasku. Raputa peale tuhksuhkrut ning lase šokolaadil korralikult taheneda.

2017-03-04 12.09.45.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s