Astelpaju panna cotta tort

Selle retseptiga oli jama jama otsa :D Esiteks olin arvutisse salvestanud retsepti algse variandi, mis oli päris ebatäpne. Hiljem oli autor seda täpsustanud, aga avastasin selle liiga hilja. Ehk siis ostsin vaid ühe paki astelpajumarju, nii et pidin poole väiksema koogi tegema. Okei, pole hullu, polnudki nii suurt vaja. Põhjas oli kahtlaselt vähe võid ja arvata on, et sellisena ta koos ei püsinud. Õnneks tulin ise selle peale, et võid juurde lisada. Astelpajumarjade tõttu kartsin, et kook jääb liiga hapuks, nii et uhasin rohkelt kondenspiima sisse. Välimuse rikkusin ära, eirates märkust, et puru raputada koogile vahetult enne serveerimist. Ma panin eelneval õhtul peale. Seda kulus megavähe (ehk kolmandik?), nii et ma ei tea, miks retseptis nii suur kogus on :/ Aga jah, varem ei tasu kaunistada, sest puru/karamell hakkas koogil sulama ja rikkus selle ära :D Läbilõige oli õnneks ülimalt kaunis ja tegi asja tasa. Želatiini on marjakihi kohta ehk veidi palju, kuid jogurtikihi kohta parajalt. Kook tuleb kerge, värske ja mitte liialt läila. Ps! Kook on tegelikult ülimalt lihtne!

Idee siit.

265 kcal/100 g

2017-03-26 13.33.42.jpg

Koogipõhi

  • 115 g Digestive küpsiseid
  • 35 g võid

Purusta küpsised köögikombainis peeneks. Sega sulatatud võiga. Suru saadud mass küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja.

Panna cotta kreem

  • pool vaniljekauna
  • 200 ml vahukoor
  • 380 g maitsestamata jogurtit (kasutasin laktoosivaba Gefilus jogurtit)
  • 95 g kondenspiima (panin 130 g)
  • 4 lehte želatiini

Pane vaniljekaun koore sisse ning kuumuta. Puhasta kaun seemnetest ning lisa need koore sisse. Lase koorel aeg-ajalt segades jahtuda, et ei tekiks kilet. Vahusta kergelt jogurt ja kondenspiim ning lisa vahustades jahtunud kooresegu. Jaga saadud kreem kaheks võrdseks osaks. Kummalegi osale tuleb želatiin eraldi sisse segada (ehk mõlemasse kihti läheb kaks lehte).

Leota želatiinilehti 5 min külmas vees, kalla vett vähemaks ning sulata need madalal kuumusel. Sega sulatatud želatiin poolele koorekreemist ning vala küpsisepõhjale. Aseta tarretuma kas sügavkülma või külmkappi.

Astelpajupüree

  • 400 g  puhastatud astelpaju marju
  • u 125 g suhkrut
  • 4 lehte želatiini

Pane marjad potti ning vala suhkruga üle. Lase madalal kuumusel suhkrul sulada. Segada pole vaja. Kui suhkur on sulanud, siis sega kergelt läbi ja lase korraks keema. Sõelu marjad läbi sõela ning pane segu jahtuma. Selle võid valmis teha ka eelneval päeval.

Sega püree korralikult läbi ning jaga kaheks võrdseks. Kummalegi osale tuleb želatiin eraldi sisse segada (ehk mõlemasse kihti läheb kaks lehte).

Leota želatiinilehti 5 min külmas vees, kalla vett vähemaks ning sulata need madalal kuumusel. Sega sulatatud želatiin poolele astelpajupüreest. Kui esimene panna cotta kiht on tardunud, võid esimese astelpajukihi peale valada.

Korda tegevuskäiku veel korra, et saada 4 kihti (panna cotta, astelapaju, panna cotta, astelpaju).

Puru

  • 30 g metspähkleid ja mandlilaaste
  • 50 g suhkrut
  • 2 Digestive küpsist

Purusta pähklid kergelt. Valmista suhkrust karamell ning kalla küpsetuspaberile. Raputa pähklitega üle ja lase taheneda. Jahtunud ja tahenenud karamell murra tükkideks ning pane koos küpsistega köögikombaini ja purusta ühtlaseks puruks.

Kui kõik kihid on tardunud, siis lase koogil üleöö seista. Pähklipuru raputa peale vahetult enne serveerimist.

2017-03-26 13.32.24.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s