Porgandi-pähklikook

Mul kippus see kook igast otsast kõrbema. Ahjus kõrbesid ääred ära ja pralineest ei hakka rääkimagi. Ehk kergelt mõrkjas maitse tuli juurde. Tainas maitses muidu väga hästi, aga mehe meelest jäi kuivaks. Oleks ehk pidanud kergelt immutama. Toorjuustu tundus koogi jaoks liiga vähe ning seegi kindlasti mängib kuivuses rolli.

Idee raamatust “Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris”.

438 kcal/100 g

2017-04-12 18.02.30.jpg

Koogipõhi:

  • 200 g porgandeid
  • 100 g rosinaid
  • 125 g sarapuupähkleid
  • 100 g kookoshelbeid
  • 200 g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 tl kaneeli
  • 1 tl soola
  • 4 muna
  • 180 g suhkrut
  • 180 g rapsiõli

Kreem:

  • 150 g võid
  • 50 g tuhksuhkrut
  • 600 g toorjuustu

Pähklipralinee:

  • 135 g suhkrut
  • 0,5 tl ingveripulbrit
  • 0,5 tl kaneeli
  • 1 tl piparkoogimaitseainet
  • 50 g sarapuupähkleid

Puhasta porgandid ja riivi peene riiviga. Haki rosinad peenemaks.

Rösti pähklid paksupõhjalisel pannil (nii koogi kui pralinee jaoks). Kui koored lähevad pähklituuma küljest lahti ja pähklid on pisut pruunistunud, kalla need suuremasse kaussi jahtuma. Hõõru jahtunud pähkleid käte vahel, et koored lahti tuleksid ja haki kooritud pähklid peenemaks. Kaalu välja koogi sisse minev pähklikogus.

Sega omavahel pähklid, rosinad ja kookoshelbed. Teises kausis sega jahu, küpsetuspulber, kaneel ja sool.

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Nirista sisse õli ja sega, kuni mass on segunenud. Lisa kahes osas jahu ja teiste kuivainete segu. Siis lisa porgandid-pähklid-rosinad-kookoshelbed ja sega tainas ühtlaseks.

Kalla tainas 20 cm küpsetuspaberiga kaetud koogivormi ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes 1 tund ja 10 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga. Jahuta.

Kreemi tegemiseks vahusta toasoe või tuhksuhkruga ja hakka lusikatäite kaupa lisama toorjuustu, segu vahepeal ühtlaseks segades. Pane kreem külmkappi ootele.

Sega kokku pralineemaitseained ja kalla paksupõhjalisele pannile. Kuumuta, kuni suhkur on sulanud (ära sega, muidu tekivad suhkrutükid). Kui segu hakkab suitsema, eemalda pann mõneks sekundiks tulelt ja alanda kuumust. Kui mass on täielikult sulanud, lisa hakitud pähklid ja pruunista neid vürtsikas suhkrusiirupis umbes pool minutit, kuni need praksuvad. Kalla saadud mass küpsetuspaberile ja aja lusikaseljaga kiirelt õhukeseks kihiks laiali (selleks on aega loetud sekundid, sest mass taheneb üsna kiiresti). Ettevaatust, segu on tulikuum! Lase pralineetükil umbes 5 minutit jahtuda ning tükelda see terava ja raske noaga peenemaks.

Tasanda jahtunud kook noaga pealt ühtlaseks ja lõika horisontaalselt kolmeks võrdseks kihiks. Määri iga koogikihi vahele 2 spl kuni 3 sl toorjuustukreemi. Määri kook ka pealt ja külgedelt kreemiga ning raputa peale pralineepuru.

Hoia enne serveerimist vähemalt paar tundi (või isegi üle öö) külmikus. 20 minutit enne serveerimist tõsta toasoojasse.

2017-04-12 17.58.56.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s