Mustsõstrakoogikesed soolakaramelliga

Maja Vase on vaieldamatult mu lemmik toidublogija ja tema retseptide järgi kokkamine on alati puhas rõõm. Kuna mul ümmargusi väikseid pirukavorme pole, siis ei tulnud koogikesed küll sama ilusad, aga maitse kindlasti originaalile alla ei jäänud. Hapukad mustsõstrakihid sulanduvad imeliselt kokku magusa karamelliga. No ja see värv!

Idee siit.

u 3 tk (370 kcal/100 g)

2017-05-04 17.57.12.jpg

Mustsõstra-mousse

  • 1 leht želatiini
  • 50 g külmutatud mustsõstraid
  • 25 g suhkrut
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • 0,5 spl sidrunimahla
  • 40 ml vahukoort
  • 40 g Kreeka jogurtit

Pane želatiin külma vette paisuma. Pane sõstrad, suhkur, vanillisuhkur ja sidrunimahl kastrulisse ja lase keema. Keeda madalal tulel u 5 min. Eemalda tulelt ja aja läbi sõela.

Pigista želatiin üleliigsest veest tühjaks ja sega mustsõstrasiirupi hulka. Lase siirupil toatemperatuurini jahtuda.

Vahusta vahukoor kergelt. Lisa Kreeka jogurt ja vispelda vahukoorega ühtlaseks.

Sega algul ainult natuke vahukoort mustsõstrasiirupiga. Seejärel sega ülejäänud mustsõstrasiirup vahukoore hulka.

Jaga mousse väikestesse u 5 cm läbimõõduga silikoonvormidesse ja pane need vähemalt 3 tunniks kuni üleöö sügavkülma. Mina valasin mousse‘i tordikilest meisterdatud vormidesse.

Muretainas

  • 60 g nisujahu
  • 15 g mandlijahu
  • 25 g tuhksuhkrut
  • 40 g külma võid
  • näpuotsatäis soola
  • 0,25 muna

Pane kõik koostisosad peale muna köögikombaini ja töötle ühtlaseks tainaks. Seejärel lisa ka muna ja sega tainas kiirelt kokku.

Rulli tainas kahe küpsetuspaberilehe vahel lahti ja lase sel 1 h külmikus seista.

Seejärel kata tainaga väiksed koogivormid ja torka pirukapõhjadesse kahvliga augud.

Küpseta põhjasid 175 kraadi juures 10 min kuni 15 minutit, kuni need on kuldsed, ja lase neil täielikult maha jahtuda.

Soolakaramelli-ganache

  • 50 g karamelliseeritud valget šokolaadi
  • 25 ml vahukoort
  • 5 g suhkrusiirupit
  • näpuotsatäis soola

Sulata karamelliseeritud valge šokolaad vesivannil.

Aja vahukoor ja siirup kastrulis keema ja vala šokolaadile, samal ajal keskelt segama hakates. Sega kuni saad ilusa läikiva massi. Soovi korral saumikserda läbi. Lisa sool.

Jaga ganache korvikestesse nii, et need oleks poolenisti täis. Pane põhjad mõneks tunniks külmkappi või korraks sügavkülma, et ganache saaks tahkuda.

Mustsõstra-ganache

  • 50 g valget šokolaadi
  • 50 g külmutatud mustsõstraid
  • 15 g sidrunimahla
  • 10 g suhkrusiirupit

Sulata šokolaad vesivannil.

Pane mustsõstrad, sidrunimahl ja siirup kastrulisse, lase keema ning keeda madalal kuumusel mõned minutid. Suru saadud siirup läbi sõela.

Vala 25 g kuuma mustsõstramahla šokolaadile, samal ajal keskelt segama hakates. Sega, kuni tekib ühtlane mass. Soovi korral saumikserda läbi.

Vala ganache korvikestesse. Pane põhjad mõneks tunniks külmkappi või korraks sügavkülma, et ganache saaks tahkuda.

Eemalda mustsõstra-mousse vormist ja aseta see pirukale.

Lase koogikestel külmikus üles sulada. Kaunista meelepäraselt.

2017-05-04 17.50.33.jpg2017-05-04 17.54.59.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s