Baklava-lõõts

Olen korra varem lõõtsa valmistanud, siis küll kaneelilõõtsa. Maitselt jäi baklava-lõõts sellele alla, kuid tainas tuli sama imeliselt pehme ning püsis maitsev ka järgmisel päeval. Kuna mul kahte keeksivormi pole, küpsetasin poolest tainast baklava-rullid :) Lõõtsa vormis meeldis see retsept rohkem!

Idee siit.

2 tk (394 kcal/100 g)

2017-07-25 21.49.43

Tainas

  • 350 ml piima
  • 25 g presspärmi
  • 35 g suhkrut
  • 75 g võid
  • 0,25 tl soola
  • u 500 g jahu
  • pool muna

Täidis

  • 60 g pistaatsiapähkleid
  • 60 g Kreeka pähkleid
  • 40 g mandleid
  • 150 g suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 100 g toasooja võid
  • näpuotsatäis soola
  • 2 tl kaneeli
  • poole sidruni koor

Kate

  • 1 munakollane
  • 30 g võid

Taina jaoks soojenda piim käesoojaks. Kalla pool piimast tassi ja murenda hulka pärm ning puista juurde natuke suhkrut. Ülejäänud piima hulka lisa sulatatud või, ülejäänud suhkur, sool ning 300 g jahu. Kalla peale kergitatud pärm ja sega ettevaatlikult läbi. Lisa muna ja sõtku tainast, lisades vähehaaval jahu kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätikuga ja hoia soojas kohas 45 min kuni 60 min. Sel ajal valmista täidis.

Purusta pähkleid ja mandleid suhkruga blenderis/saumikseriga, kuni need moodustavad niiske massi. Lisa vanillisuhkur, või, sool, kaneel ja sidrunikoor ning lase segu blenderis/saumikseriga ühtlaseks. Vooderda kaks keeksivormi küpsetuspaberiga.

Rulli tainas jahusel laual u 90 cm x 35 cm ristkülikuks. Määri peale täidis ja lõika tainas pikkupidi kuueks 5 cm ribaks. Tõsta ribad üksteise peale, et moodustuks üks kuuekihiline riba. Lõika see omakorda 5 cm kuni 6 cm ruutudeks. Nüüd lao saadud kuubid järjestikku püstiselt keeksivormidesse. Ära neid väga tihedalt kokku suru, sest tainas kerkib ka üksjagu.

Kuumuta ahi 190 kraadini. Jäta lõõtsad ahju soojenemise ajaks u 30 minutiks kerkima. Määri pealt munaga ja küpseta u 35 min kuni 40 minutit.

Vahepeal pruunista katteks mõeldud või. Pane või potti ja kuumuta tasasel tulel. Või peab vaikselt podisema umbes 15 minutit. Ära seda vahepeal sega, aga vajadusel keeruta natuke potti, et või pruunistuks ühtlaselt. Saadud või kalla läbi peene sõela (vajadusel pane sõela sisse lisaks veel majapidamispaberi leht vms) ja pintselda sellega kuumad lõõtsad.

2017-07-25 12.22.392017-07-25 12.24.572017-07-25 12.15.35

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s