Rabarberi-vaarika-laimitort

See tort on täiesti minu maitsele: hapukas, värske ja kerge. Läheb eriti libedalt alla. Algretsept on vegan, aga ma kasutasin tavalisi piimatooteid. Siiski ostsin selle retsepti jaoks elus esimest korda agar-agarit ja see on küll üks mõnus asi. Ulme, kui kiiresti tort ära tarretub! Kindlasti kasutan seda ka edaspidi. Ainus jama selle koogiga oli rabarberimoos, mis mingil põhjusel lekkima hakkas…seega oli ka koogipõhi täiesti läbi vettinud. Süües see mind õnneks ei häirinud.

Idee siit.

2017-08-26 12.35.14.jpg

Põhi:

  • 150 g kakaoküpsiseid
  • 75 g taimset võid, margariini või kookosõli

Purusta küpsised. Sulata või ning sega küpsisepuru hulka. Suru mass 20 cm diameetriga koogivormi põhja ja aseta külmkappi.

Rabarberitäidis:

  • 200 g hakitud rabarberit
  • 30 g suhkrut
  • ühe laimi värskelt pressitud mahl (35 ml)
  • näpuotsatäis kaneeli

Keeda rabarber suhkru ja laimimahlaga moosiks. Mida kauem keedad, seda karamellisemaks täidis muutub. Sega hulka kaneel. Vala jahtunud moos küpsisepõhjale.

Toffee-täidis

  • 150 g kuivatatud datleid
  • 75 ml vett
  • 1 tl soola

Vala datlid, vesi ja sool potti ning kuumuta keemiseni. Kui vesi keeb, sega aeg-ajalt, et toffee põhja ei kõrbeks. Toffee on valmis, kui vesi on aurustunud ning datlitest on moodustunud ühtlane mass. Jäta jahtuma.

Laimi-mousse

  • 210 g vahustatud taimset koort
  • ühe laimi värskelt pressitud mahl ja koor (50 ml)
  • 125 ml mandlipiima
  • 20 g suhkrut
  • 0,75 tl agar-agarit

Vahusta koor. Vala hulka laimikoor ja -mahl, kuid ära sega läbi. Sega omavahel piim, suhkur ning agar-agar. Kuumuta keemiseni. Lase 1–2 minutit keeda, samal ajal vispeldades, ning vala kohe kuumana vahukoore-laimisegu hulka. Vispelda hoogsalt läbi ja vala koogivormi. NB! Agar-agar tahkub väga kiiresti! Ära jäta kaussi kreemiga seisma kauemaks kui paarkümmend sekundit.

Aseta laimikreemi peale toffee-täidis – kas lusika või pritskoti abil.

Vaarika-mousse

  • 210 g vahustatud taimset koort
  • 125 g püreestatud vaarikaid
  • 20 g suhkrut
  • 0,75 tl agar-agarit

Vahusta koor. Sega vaarikapüree hulka suhkur ja agar-agar, kuumuta keemiseni ja lase 1–2 minutit keeda, samal ajal vispeldades. Vala kuum püree vahukoore hulka, sega läbi ja vala tordivormi. Aseta tort külmkappi. Juba 30 minuti pärast võib tordivormi eemaldada.

Kaunista meelepäraselt!

2017-08-26 12.33.33

This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Rabarberi-vaarika-laimitort

  1. Pingback: Külluslik metspähkli-šokolaaditort | Cook the day away!

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s