Punase sõstra tort

Asendasin algretseptis olnud jõhvikad punaste sõstardega. Siiski tekitas mus küsimust, et mis on jõhvikapüree. Kas püreestatud jõhvikad või hoopis suhkruga kokku keedetud jõhvikad. Läksin viimase peale välja, kuid hiljem hakkasin kõhklema. Saadud moos oli nii paks ja magus, et tekkis kahtlus, kas see üldse želatiini ja mett/suhkrut juurde vajab. Ega saagi teada, kuidas olema oleks pidanud, aga lõpptulemus oli maitsev. Väga väga magus, aga maitsev. Ja ilus! Isegi vaatamata sellele, et ma kihid vales järjekorras kokku panin ja et peegelglasuur korralikult külge ei hakanud :D

Idee siit.

2017-08-27 11.30.53.jpg

Punase sõstra tarretis

  • 2 g želatiinilehti
  • 20 g suhkrut
  • 4 g pektiini
  • 150 g punase sõstra püreed
  • 40 g mett
  • 0,5 tl kaneeli

Alusta punase sõstra südamikust: pane želatiinilehed külma vette likku. Sega suhkur pektiiniga. Ülejäänud koostisosad kuumuta väikeses potis u 40 kraadini. Lisa suhkur pektiiniga ja keeda veel minut. Tõsta tulelt, lisa želatiin ja kalla segu 16 cm vormi ning tõsta sügavkülma.

Krõbedik

  • 30 g võid
  • 20 g pruuni suhkrut
  • 20 g suhkrusiirupit
  • 12 g nisujahu
  • 55 g mandlijahu
  • 1 tl vanillsuhkrut

Sulata või ja sega ülejäänud koostisosadega. Rulli saadud mass kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks u 20 cm diameetriga kettaks ja küpseta 160-kraadises ahjus 12 minutit. Lõika krõbedik kohe kuumana 18 cm kettaks ja jäta jahtuma.

Punase sõstra biskviit

  • 35 g munavalget
  • 40 g suhkrut
  • 25 g mandlijahu
  • 20 g nisujahu
  • 55 g punase sõstra püreed

Kuumuta ahi 180 kraadini. Vahusta munavalge suhkruga tugevaks vahuks, sega ettevaatlikult hulka kuivained ja seejärel punase sõstra püree. Kalla küpsetuspaberiga kaetud 20 cm vormi ja küpseta 12 minutit. Jäta ootele.

Valge šokolaadi mousse

  • 6 g želatiinilehti
  • 400 g vahukoort
  • 150 g valget šokolaadi

Mousse‘i jaoks pane želatiin külma vette likku. Kuumuta 150 g vahukoort valge šokolaadiga tasasel tulel, kuni šokolaad on sulanud, ja sega hulka želatiin. Lase jahtuda. Vahusta ülejäänud vahukoor ja sega ettevaatlikult hulka.

Kalla vormi pool mousse‘st ja suru sisse punase sõstra tarretis. Seejärel teine pool mousse‘i ning selle sisse suru krõbedik ja biskviit. Pane tort sügavkülma.

Värviline peegelglasuur 

  • 9 g lehtželatiini
  • 130 g valget šokolaadi
  • 85 g kondenspiima
  • 130 g suhkrut
  • 130 g suhkrusiirupit
  • 65 g vett
  • vesilahustuvat toiduvärvi

Pane želatiinilehed külma vette likku. Suuremasse kaussi pane valge šokolaad ja kondenspiim. Kuumuta väikeses potis keemiseni suhkur, suhkrusiirup ja vesi. Kalla kuum vedelik šokolaadile, lisa kohe želatiinilehed ja toiduvärv ning sega ühtlaseks. Ühtlase tulemuse saamiseks kasuta segamiseks saumikserit, aga jälgi, et saumikser ei tekitaks glasuuri sisse üleliia õhumulle (selleks hoia mikserit väikese nurga all, mikserit hoia paigal ja liiguta vaikselt kaussi ringi). Kata saadud glasuur toidukilega nii, et kile oleks otse vastu glasuuri pealispinda, ja tõsta külmkappi. Glasuur peab enne kasutamist külmkapis seisma vähemalt ööpäeva. Külmas säilib kuni 2 nädalat. Kasutamiseks kuumuta glasuur 35 kraadini.

Mina kasutasin kolme eri värvi glasuuri ja kallasin need korraga peale. Seejärel panin tordi tagasi sügavkülma. Hiljem lõikasin selle külmununa sooja noaga lahti.

2017-08-27 11.04.202017-08-27 11.31.03

This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s