Õunapirukas mandlikreemi ja keedukreemiga

Üks suhteliselt lihtne õunapirukas, mis peidab endas kaht rammusat kreemi: mandli- ja keedukreemi. Polnud kindel, kas need tõesti sobivad kokku segatult, aga jäin tulemusega rahule ja mees ka. Nii head muretainast polnud ammu saanud: ideaalselt mure ja parajalt magus. Võiks isegi öelda, et see oli koogi juures üks parimaid asju :P Õuna oleks ehk rohkemgi võinud lisada (ladudes mitu kihti), aga kartsin, et ei küpse läbi. Sama hirm oli põhja koha pealt, sest viimati tehtud õunakoogil ei küpsenud tainas korralikult läbi. Tavaliselt see ju eelküpsetatakse. Õnneks selle retsepti puhul seda probleemi ei tekkinud ja eelküpsetamine polegi vajalik :)

Idee siit.

369 kcal/100 g

2017-10-19 18.26.41.jpg

Tainas:

  • 140 g nisujahu
  • 40 g tuhksuhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 70 g külma võid
  • 1 munakollane

Pane köögikombaini nisujahu, tuhksuhkur, sool ja tükeldatud või. Töötle riivitud parmesani laadseks massiks. Lisa munakollane ja töötle kiirelt ühtlaseks tainaks. Pane tainapall toidukilesse ja 30 minutiks külmikusse. Seejärel rulli tainas kahe küpstuspaberitüki vahel lahti ja pane 20 cm koogivormi põhja ja äärtele. Mina rullida ei viitsinud ja surun lihtsalt käte abil taina paika. Pane põhi kreemide valmistamise ajaks tagasi külmikusse.

Creme Pâtissière (keedukreem):

  • 90 ml täispiima (kasutasin tavalist piima)
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • 25 g suhkrut
  • 10 g maisitärklist
  • 1 munakollane

Aja piim poole vanillisuhkru ja suhkruga keema. Vispelda munakollane korralikult ülejäänud suhkru, vanillisuhkru ja sõelutud tärklisega kokku. Vala piim, samal ajal mikseriga vahustades, peene nirena munakollastele. Vala kreem tagasi kastrulisse ning kuumuta vispeldades, kuni see pakseneb. Jahuta.

Frangipane (mandlikreem):

  • 40 g toasooja võid
  • 40 g suhkrut
  • 40 g mandlijahu
  • 1 muna

Vahusta või ja suhkur heledaks vahuks. Sega sisse mandlijahu, lisa ka muna ja sega ühtlaseks kreemiks.

Õunakate:

  • 1-2 õuna (panin u 95 g)
  • suhkrut (panin u 5 g)
  • kaneeli
  • võitükikesi (panin u 5 g)

Sega mandlikreem keedukreemiga ja vala põhjale. Lõika puhastatud õunad õhukesteks viiludeks ning lao kreemile. Raputa peale veidi suhkrut ja kaneeli ning pane õunte vahele väikseid võitükikesi. Küpseta pirukat 175-kraadises ahjus u 30 min kuni 35 minutit.

2017-10-19 18.25.08.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s