Pisikesed lihapirukad

Mees on viimasel ajal eriti palju igast asjadega mulle abiks olnud, nii et tegin talle tänutäheks pisikesed lihapirukad. Ise sai kolme retsepti vahel valida ja see tundus talle parim. Muidugi sai ta põgusal lugemisel valesti aru ja eeldas, et siin sees on ka keedumuna :D Tema suureks pettumuseks siiski mitte. Aga sobisid talle ka sellisena. Kui magusate pärmiküpsetiste puhul ei jää ma peaaegu kunagi rahule, siis need soolased anpsud meeldisid mulle küll. Sai tuli õhuline ja pehme ning täidis mahlane ja maitseküllane. Ainult pirukate kokkupanekul oli mul natuke raskusi. Ei saanud hästi aru, palju täidist ühe “vorsti” sisse panema peaks. Mina sain kolm vorsti ja viimasel vorstil jäi 1/3 peale täidist puudu. Segasin külmikust leitud sulajuustu ja veisesingi kokku ja katsin tainalõpu sellega :P Ehk siis ilmselt said esimesed vorstid liiga ohtralt täidist? Vot ei teagi. Aga selle retsepti kiidan heaks. Tasub proovida, sest see on nii lihtne!

Idee siit.

u 1,5 plaaditäit (244 kcal/100 g)

20180125_190236.jpg

  • 25 g presspärmi (mul oli 20 g, ikka tuli välja :P)
  • 5 tl suhkrut
  • 300 ml vett
  • 1,5 tl soola
  • 480 g jahu
  • 50 g õli

Täidis:

  • 50 g riisi (keetmata kogus, keedetult oli 180 g)
  • 200 g hakkliha
  • 0,5 muna
  • hakklihamaitseainet
  • soola, pipart

Peale määrimiseks:

  • 0,5 muna

Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele (37 kraadi kuni 40 kraadi), lisa sool ja järelejäänud 2 tl suhkrut, sega. Vala hulka jahu ning sõtku tainast korralikult. Kõige lõpuks lisa tainale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis tainale puista peale veidi jahu, kata rätikuga ning jäta umbes pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Ma kergitasin u 40 minutit.

Täidise jaoks keeda riis pehmeks. Keeda ka hakkliha kergelt läbi, kuni roosaka värvuse kadumiseni (keedetuna jääb hakkliha mahlasem). Sega kokku keedetud riis ja hakkliha, lisa hulka muna ning maitsesta.

Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks. Aseta pikitainast äärele täidist ning keera rulli vorstiks niipalju, et täidis peituks tainasse. Lõika noaga tainaäär katki ning korda sama tegevust seni, kuni tainas ja täidis otsa saavad. Meisterdatud vorstid lõika umbes 2 cm laiusteks juppideks ning aseta parajate vahedega (et saiakesed saaks ikka ahjus paisuda ka) ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 175-kraadises ahjus seni, kuni pirukad on pealt kuldsed. Ma küpsetasin u 15 min kuni 20 minutit.

20180125_190402.jpg

This entry was posted in soolane and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s