Soolakaramelli-mustikakoogikesed

Need koogikesed käisid mulle üle jõu :D Minu ahjuga on ilusaid muretainaküpsiseid ilmselgelt võimatu valmistada. Värv ei jäänud eriti kaunis. Soolakaramelli ganache oli lihtne, aga mustikakaramell läks pekki. Nagu kunagi kommide tegemisel juhtus, keetsin karamelli liiga kõvaks ja seda oli võimatu koogikestele pritsida. Oleks pidanud selle ära jätma, sest selle kivikõva tekstuur ei sobinud sinna üldse. Pigem oleks küpsiseid mustikamoosiga nautinud.

Idee siit.

10 tk (480 kcal/100 g)

2018-02-14 16.58.57.jpg2018-02-14 16.57.47.jpg

Muretainas:

  • 125 g nisujahu
  • 25 g mandlijahu
  • 50 g tuhksuhkrut
  • 75 g külma võid
  • näpuotsatäis soola
  • pool muna

Töötle köögikombainis nisujahu, mandlijahu, tuhksuhkrut, võid ja soola, kuni saad riivitud parmesani laadse massi. Lisa muna ja töötle kiirelt ühtlaseks. Rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel lahti ning pane vähemalt tunniks külmikusse.

Lõika tainast 6 cm läbimõõduga ringid. Lõika poolte ringide keskelt u 2,5 cm ringid välja. Küpseta 175-kraadises ahjus u 10 minutit. Lase täielikult jahtuda.

Soolakaramelli ganache:

  • 150 g karamelliseeritud valget šokolaadi
  • 75 ml vahukoort
  • 10 g glükoosisiirupit
  • näpuotsatäis soola

Sulata šokolaad vesivannil. Kuumuta väikses kastrulis vahukoor ja glükoosisiirup keemiseni ning vala šokolaadile. Sega keskelt alustades ringjate liigutustega kuni saad ühtlase ja läikiva massi. Maitsesta soolaga. Vajadusel saumikserda. Pane mõneks tunniks külmikusse tahenema.

Mustikakaramell:

  • 25 ml vahukoort
  • 25 g mustikamahla
  • 100 g suhkrut

Kuumuta vahukoor ja mustikamahl kastrulis keemiseni ning aseta kõrvale. Teises kastrulis sulata suhkur kuldseks karamelliks. Eemalda tulelt ning lisa mustika-vahukooresegu peene nirena, ise samal ajal vispeldades. Vala karamell kaussi ning lase pakseneda. Samas ei tasu oodata liiga kaua nagu ma tegin, sest siis muutub see liiga kõvaks :P

Pane soolakaramelli ganache ümara otsaga pritskotti. Pritsi see ilma auguta küpsisepõhjadele. Pane peale auguga küpsisepõhjad. Vala mustikakaramell ümara otsaga pritskotti ning täida koogikeste peal olevad augud. Kaunista meelepäraselt.

2018-02-13 18.16.28.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s