Karamelli-šokolaaditort

Želatiinist on saanud mu vaenlane. Siin retseptis oli jällegi kasutatud pulberželatiini, mille koguse üritasin lehtželatiini omaks ümber arvutada. Ei tea, kas miskit läks nihu (ehk 0,5 tl ei võrdugi ühe lehega?) või pidigi see kreem nii tihke tulema. Raske oli sellega torti katta, sest see oli nii veniv ja ebameeldiv. Oehhh. Biskviit oli kuiv, kuid õnneks oli immutusvedeliku kogus enam-vähem piisav. Kokku tuli üpriski tummine ja täitev kook. Mitte küll nii halb kui eeldasin (karamelline kreem oli iseenesest täitsa mõnus), kuid eelistan siiski õhulisemaid/kergemaid kooke.

Idee siit.

336 kcal/100 g

2018-04-03 17.51.45.jpg

Biskviit:

  • 130 g tumedat šokolaadi
  • 130 g võid
  • 130 g suhkrut
  • 3 muna
  • 130 g nisujahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soodat

Haki šokolaad väiksemateks tükkideks. Sulata või koos šokolaadiga madalal kuumusel kuni kõik on ühtlaselt sulanud. Sega sisse suhkur ja jäta mõneks minutiks jahtuma.

Eralda munakollased -valgetest. Vahusta munakollased šokolaadisegu sisse.

Munavalged vahusta eraldi kausis tugevaks vahuks.

Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sooda.

Sega õrnalt spaatli või suure lusikaga alt-üles tõstes pool munavalgevahust šokolaadisegu sisse. Sõelu nüüd peale jahusegu ja sega jälle õrnalt kõik segamini. Lõpuks lisa ülejäänud munavalgevaht ja sega kõik kokku. Vala koogitainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (u 18 cm läbimõõduga) ja küpseta 175 kraadi juures 25 min kuni 30 minutit.

Biskviidi valmidust võid proovida väikese puutikuga. Kui keskele pistetud puutikk jääb kuivaks, siis on biskviit valmis. Lase jahtuda.

Kreem:

  • 300 g mascarpone‘t
  • 2 topsi (2 x 190 g) karamelli kondenspiima
  • 150 g vahukoort
  • 10 g želatiini+ 2 spl külma vett (panin 4 lehte želatiini)

Kreemi jaoks vahusta omavahel mascarpone, kondenspiim ja vahukoor paksuks vahuks. Paisuta želatiini külmas vees mõni minut ja sulata siis kuumaveevannil. Lase natuke jahtuda ja vala siis peene joana pidevalt vahustades kreemi sisse. Jaota kreem kolmeks osaks nii, et lõpuks saad ka ääred kreemiga ära katta.

Jahtunud biskviit lõika kolmeks kihiks. Tõsta üks kiht biskviiti selle sama lahtikäiva koogivormi põhja, kus biskviidi küpsetasid.

Niisutamiseks:

  • 2 spl konjakit
  • 140 g suhkrusiirupit

Katmiseks:

  • 1,5 apelsini (u 150 g)

Sega omavahel suhkrusiirup ja konjak. Niisuta sellega biskviidikihti ja määri sellele kreemi. Tee samamoodi ka kahe järgmise kihiga ja jäta kreemi natuke alles. Hoia torti 3 tundi kuni 4 tundi külmkapis.

Eemalda siis vormist ja viimistle tort ülejäänud karamellikreemiga. Kaunista nt apelsiniviiludega.

2018-04-03 17.49.05.jpg2018-04-03 17.52.25.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s