Ohjummel kui mõnus see küpsisekook on. Olen ka korra varem sellist suurt küpsist valmistanud, kuid seekord on see tsipa tervislikum. Toortatrajahu tõttu on see ka pudedam ja erilisema maitsega. Katteks veniv karamell. Imeline!
Idee siit.
461 kcal/100 g
- 100 g toasooja võid
- 80 g pruuni suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 1 muna
- 90 g toortatrajahu
- 60 g nisujahu
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- näpuotsaga soola
- 50 g hakitud tumedat šokolaadi, hakitult (kasutasin piimašokolaadi)
- 30 g sarapuupähkleid, hakitult
- 35 g valget šokolaadi, suuremateks tükkideks hakitult
Hõõru suuremas kausis pehme või suhkru ja vanillisuhkruga kreemiks. Lisa muna, sega läbi. Sega jahud küpsetuspulbri ja soolaga. Lisa tainale ja sega. Seda on mugav teha käte abil. Sega tainasse hakitud tume šokolaad ja pähklid. Kata 20 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Tõsta tainas vormi ja vajuta käte abil laiali. Vajuta taina sisse valge šokolaadi tükid. Küpseta 180 kraadi juures 20 min kuni 22 minutit.
Karamellikaste:
- 90 ml vahukoort
- 30 g pruuni suhkrut
- 60 g heledat suhkrusiirupit
Karamellikastme tegemiseks mõõda kastrulisse kõik vajalikud ained, kuumuta keema ja keeda vaiksel kuumusel ilma kaaneta 10 min kuni 15 minutit, kuni kaste pakseneb. Vahepeal sega õrnalt ja aeglaselt. Lase kastmel jahtuda. Külmkapis hoides pakseneb see veelgi.
Lõika soojast küpsisest sektorid ja paku koos karamellikastmega. Soovitan serveerida toasoojalt, sest külmas muutub karamell liiga kõvaks.